19 Април 2024петък01:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Балонът се надува... пук

След три години битки ДУМА се надява да бъде уличен най-сетне недосегаемият Остап Бендер в науката - Венелин Терзиев

/ брой: 239

автор:Велиана Христова

visibility 820

"Балонът се надува... пук!" Сетих се за тази някогашна детска песничка след официалните съобщения от края на миналата седмица, че прословутият бизнесмен и професор Венелин Терзиев най-сетне е проверяван сериозно от Комисията по академична етика в МОН. Разбира се, атрактивното е, че сигналите за плагиатство са по повод на четирима негови докторанти, сред които служебния министър на икономиката Даниела Везиева. В сигналите, подадени от хабилитирани лица, се твърди, че 171 от 180 страници дисертация са преписани - 95% плагиатство. В медиите се появи съобщение, че другите трима уличени докторанти на Терзиев са зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница "Канев" и Военната академия Марин Георгиев.

От 2018 г. досега ДУМА многократно писа за подвизите на знаменития Остап Бендер в науката Венелин Терзиев. Накратко. "Човекът от първата десетка в науката", както неизменно го величае рупорът му в. "Труд", започва фантастичния си "научен възход" от 2014 г. Защитава докторантура по икономика във Варненския свободен университет, пет месеца по-късно защитава първата си голяма докторска дисертация и става "доктор на науките" (с тема за "социална адаптация на военнослужещите") в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. След още 11 месеца геният защитава втора голяма докторска дисертация в Стопанската академия в Свищов - по финанси. За трети път "доктор на науките" Венелин Терзиев става на 17 януари 2018 г. в Бургаския свободен университет ("политики в социалните дейности"). За първи път навлича професорската тога в Русенския университет през 2015 г. в направление "Архитектура, строителство и геодезия", казват със застъпничеството на министъра от второто правителство на Борисов Божидар Лукарски, който пък след 3 години учил при Терзиев! За втори път Терзиев става професор във Висшето училище по пощи и далекосъобщения на 13 февруари 2017 г., след година - и в Бургаския свободен университет. Хвали се с научната си продукция от общо 2200 статии, участва в десетки конференции у нас и в чужбина. По принцип, в сериозната наука човек с дори само 15 статии годишно вече се възприема с подозрение като несериозен. Терзиев сам казва, че е в редакционните съвети на над 50 научни издания в България, Русия, Беларус, Лаос, Румъния, Украйна, Турция, Чехия, Северна Македония, Косово, Сърбия, Гърция, Черна гора, Албания, САЩ и др. Научните му интереси са разнообразни: образователни политики и технологии, развитие и управление на културно-историческо наследство, социално управление, социални политики, пазар на труда и пр. Всичко това физически не е възможно, не е възможно и по закон. Пред 2017 г. бе съобщено, че Терзиев бил станал "член-кореспондент" на Руската академия по естествознание и там е награден с ордени. Проучване на ДУМА показа, че тази академия е частна НПО, за която дори в ЕС официално предупреждават, че раздава измислени титли и че е мошеническо формирование. Според Търговския регистър Терзиев е свързан и с десет фирми.

След публикации в ДУМА през 2019 г. МОН назначи проверка. Тя констатира, че няма нарушения на процедурите, но че "При изследване на четирите дисертационни труда на Венелин Терзиев (един за придобиване на образователната и научна степен "доктор" и три за придобиване на научната степен "доктор на науките" в четири различни висши училища) чрез прилагане на системата за откриване на плагиатство Strike Plagiarism е установено, че във всеки следващ дисертационен труд на Венелин Терзиев процентът автоплагиатство се увеличава. Предвид това е сезирана Комисията по академична етика за проверка по собствена инициатива относно висока степен на автоплагиатство и плагиатство в дисертационните трудове на Венелин Терзиев". Тази комисия бе създадена с промените в ЗРАС и според закона при установено плагиатство научните степени се отнемат. Справка в сайта на въпросната Комисия по академична етика показва, че до момента в нея "случаят Терзиев" не е разгледан...

На въпрос на ДУМА тази година от МОН отговориха, че министърът проф. Николай Денков "по собствена инициатива е възложил на Комисията по академична етика проверка за плагиатство и автоплагиатство". В отговора се обяснява, че за всяка от процедурите за научна степен или длъжност се определят по трима хабилитирани арбитри в същата специалност или професионално направление. Т.е. за всяка от титлите на Терзиев трябва да се произнесат различни арбитри. Ако се установят плагиатство и автоплагиатство, комисията взема решение, на лицето се отнемат степените и министърът може да настоява пред съответните ректори да го освободят от заеманата длъжност. Когато има резултат, МОН ще го оповести, се казва в отговора. 

В това време Терзиев не само че не е пипнат с пръст, но продължава да просперира. Става главен научен секретар в Университетска болница "Канев" АД в Русе, издава научно електронно списание "Общество и здраве". Стана един от носителите на "Годишната награда за социална иновация - 2019" на МТСП. Паралелно въртя с фирми обществени поръчки за по над 2 млн. лв. и проекти от еврофондове. През миналата година получи награда "Учен на годината" от International Achievements Research Center, Чикаго, САЩ. Пак миналата година Венелин Терзиев е назначен за... шеф на държавната фирма "Реставрация" ЕАД, чийто собственик е Министерството на културата! А през ноември министърат на ГЕРБ Боил Банов го награди с почетна значка "Златен век" - заради значимия му принос към развитието и популяризирането на българската култура. 

За да е възможно всичко това - КОЙ стои зад кариерата на Венелин Терзиев?

А, както виждаме сега със сигнала за докторантите, последиците от устремния възход в титли и длъжности продължават да тровят научната и академичната атмосфера у нас. Дали България ще продължи да бъде рай за остапбендеровци? Или балонът най-сетне ще се спука? 

Впрочем, Терзиев вече се подписва като професор и във Военната академия "Г.С. Раковски"...

 

 

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ