15 Ноември 2019петък17:42 ч.

Няколко думи

Балон

/ брой: 188

автор:Евгени Гаврилов

visibility 495

Министерството на финансите обяви, че бюджетният излишък се е свил до 1,1 млрд. лв. към края на август. Месец по-рано той бе 3,2 млрд. лв. Обяснението за този срив е очаквано - плащанията по сделката за покупката на изтребителите Ф-16. Случаят с това пазаруване на бойна техника се оказа освен всичко друго и малко странен. Правителството хем я плати с пари от бюджетния излишък, а от друга страна два пъти актуализира бюджета и натрупа допълнителен дълг от 900 млн. лв. Но какво тук значат някакви милиони народни пари и съмненията за това къде потъват те.

Големият въпрос е за произхода на този излишък, който се появява всяка година - от икономическия растеж, от управленски талант или е резултат на стъкмистика. Най-близко до истината, разбира се, е третото предположение. Бюджетният излишък се образува по една проста причина - предвидените в бюджета пари за капиталови разходи не се харчат. България вече реално се е превърнала в премиерска република, а парламентът - в изпълнителна власт. Когато се приема бюджетът за съответната година, никой от депутатите не се осмелява да пита за какво ще се харчи евентуален излишък.

Нещо повече, през последните десет години съществува пълна липса на контрол по целия път на бюджета. Този подход да се планират повече от 2 млрд. лв. по годишния бюджет за капиталови разходи и да се харчат едва 30% от парите, се повтаря през годините. 

Бюджетният излишък доби популярност у нас и като "портфейлът на премиера". Той го държи в задния си джоб, кара си джипа из страната, от време на време го развързва и раздава пари. Ситуацията в момента е особено подходяща - предизборна. Само да не се окаже, че тази година излишните пари са един надут балон, който всеки момент може да гръмне. Могат да го пробият огромните дългове на държавните предприятия, например. На ТЕЦ "Марица изток 2" те са над 600 млн. лв. Над 100 млн. лв. дължи "Топлофикация София". За БДЖ няма да говорим. Няма да помогне и буферът от 2% дефицит, който управляващите са си подсигурили.

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 274

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 238

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 407

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 211

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ