04 Август 2020вторник03:01 ч.

Няколко думи

Балон

/ брой: 188

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1153

Министерството на финансите обяви, че бюджетният излишък се е свил до 1,1 млрд. лв. към края на август. Месец по-рано той бе 3,2 млрд. лв. Обяснението за този срив е очаквано - плащанията по сделката за покупката на изтребителите Ф-16. Случаят с това пазаруване на бойна техника се оказа освен всичко друго и малко странен. Правителството хем я плати с пари от бюджетния излишък, а от друга страна два пъти актуализира бюджета и натрупа допълнителен дълг от 900 млн. лв. Но какво тук значат някакви милиони народни пари и съмненията за това къде потъват те.

Големият въпрос е за произхода на този излишък, който се появява всяка година - от икономическия растеж, от управленски талант или е резултат на стъкмистика. Най-близко до истината, разбира се, е третото предположение. Бюджетният излишък се образува по една проста причина - предвидените в бюджета пари за капиталови разходи не се харчат. България вече реално се е превърнала в премиерска република, а парламентът - в изпълнителна власт. Когато се приема бюджетът за съответната година, никой от депутатите не се осмелява да пита за какво ще се харчи евентуален излишък.

Нещо повече, през последните десет години съществува пълна липса на контрол по целия път на бюджета. Този подход да се планират повече от 2 млрд. лв. по годишния бюджет за капиталови разходи и да се харчат едва 30% от парите, се повтаря през годините. 

Бюджетният излишък доби популярност у нас и като "портфейлът на премиера". Той го държи в задния си джоб, кара си джипа из страната, от време на време го развързва и раздава пари. Ситуацията в момента е особено подходяща - предизборна. Само да не се окаже, че тази година излишните пари са един надут балон, който всеки момент може да гръмне. Могат да го пробият огромните дългове на държавните предприятия, например. На ТЕЦ "Марица изток 2" те са над 600 млн. лв. Над 100 млн. лв. дължи "Топлофикация София". За БДЖ няма да говорим. Няма да помогне и буферът от 2% дефицит, който управляващите са си подсигурили.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ