21 Октомври 2021четвъртък19:08 ч.

Няколко думи

Балон

/ брой: 188

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1186

Министерството на финансите обяви, че бюджетният излишък се е свил до 1,1 млрд. лв. към края на август. Месец по-рано той бе 3,2 млрд. лв. Обяснението за този срив е очаквано - плащанията по сделката за покупката на изтребителите Ф-16. Случаят с това пазаруване на бойна техника се оказа освен всичко друго и малко странен. Правителството хем я плати с пари от бюджетния излишък, а от друга страна два пъти актуализира бюджета и натрупа допълнителен дълг от 900 млн. лв. Но какво тук значат някакви милиони народни пари и съмненията за това къде потъват те.

Големият въпрос е за произхода на този излишък, който се появява всяка година - от икономическия растеж, от управленски талант или е резултат на стъкмистика. Най-близко до истината, разбира се, е третото предположение. Бюджетният излишък се образува по една проста причина - предвидените в бюджета пари за капиталови разходи не се харчат. България вече реално се е превърнала в премиерска република, а парламентът - в изпълнителна власт. Когато се приема бюджетът за съответната година, никой от депутатите не се осмелява да пита за какво ще се харчи евентуален излишък.

Нещо повече, през последните десет години съществува пълна липса на контрол по целия път на бюджета. Този подход да се планират повече от 2 млрд. лв. по годишния бюджет за капиталови разходи и да се харчат едва 30% от парите, се повтаря през годините. 

Бюджетният излишък доби популярност у нас и като "портфейлът на премиера". Той го държи в задния си джоб, кара си джипа из страната, от време на време го развързва и раздава пари. Ситуацията в момента е особено подходяща - предизборна. Само да не се окаже, че тази година излишните пари са един надут балон, който всеки момент може да гръмне. Могат да го пробият огромните дългове на държавните предприятия, например. На ТЕЦ "Марица изток 2" те са над 600 млн. лв. Над 100 млн. лв. дължи "Топлофикация София". За БДЖ няма да говорим. Няма да помогне и буферът от 2% дефицит, който управляващите са си подсигурили.

„Галъп“: Румен Радев има шанс да спечели на първия тур

автор:Дума

visibility 256

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

автор:Дума

visibility 222

„Демократична България“ иска КСНС заради COVID кризата

автор:Дума

visibility 174

ЕК призова държавите да махнат данъците върху енергията

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 202

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 202

Няма да получим аванс по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 202

"Булгартрансгаз" иска евросубсидия да разшири хранилището си

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 202

Франция удължава зелените пропуски до август 2022-а

автор:Дума

visibility 231

България е четвърта по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 202

ЕК: София и Скопие спешно да разрешат спора си

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 202

Вишеград е срещу ценовата политика на Брюксел

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 202

Харакири

автор:Велиана Христова

visibility 431

/ брой: 202

Все сме трън на всички заради Македония

автор:Христо Георгиев

visibility 554

/ брой: 202

Да дразниш Дракона

visibility 409

/ брой: 202

Спекулативно време

автор:Лозан Такев

visibility 207

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ