01 Юни 2020понеделник16:37 ч.

Няколко думи

Балон

/ брой: 188

автор:Евгени Гаврилов

visibility 963

Министерството на финансите обяви, че бюджетният излишък се е свил до 1,1 млрд. лв. към края на август. Месец по-рано той бе 3,2 млрд. лв. Обяснението за този срив е очаквано - плащанията по сделката за покупката на изтребителите Ф-16. Случаят с това пазаруване на бойна техника се оказа освен всичко друго и малко странен. Правителството хем я плати с пари от бюджетния излишък, а от друга страна два пъти актуализира бюджета и натрупа допълнителен дълг от 900 млн. лв. Но какво тук значат някакви милиони народни пари и съмненията за това къде потъват те.

Големият въпрос е за произхода на този излишък, който се появява всяка година - от икономическия растеж, от управленски талант или е резултат на стъкмистика. Най-близко до истината, разбира се, е третото предположение. Бюджетният излишък се образува по една проста причина - предвидените в бюджета пари за капиталови разходи не се харчат. България вече реално се е превърнала в премиерска република, а парламентът - в изпълнителна власт. Когато се приема бюджетът за съответната година, никой от депутатите не се осмелява да пита за какво ще се харчи евентуален излишък.

Нещо повече, през последните десет години съществува пълна липса на контрол по целия път на бюджета. Този подход да се планират повече от 2 млрд. лв. по годишния бюджет за капиталови разходи и да се харчат едва 30% от парите, се повтаря през годините. 

Бюджетният излишък доби популярност у нас и като "портфейлът на премиера". Той го държи в задния си джоб, кара си джипа из страната, от време на време го развързва и раздава пари. Ситуацията в момента е особено подходяща - предизборна. Само да не се окаже, че тази година излишните пари са един надут балон, който всеки момент може да гръмне. Могат да го пробият огромните дългове на държавните предприятия, например. На ТЕЦ "Марица изток 2" те са над 600 млн. лв. Над 100 млн. лв. дължи "Топлофикация София". За БДЖ няма да говорим. Няма да помогне и буферът от 2% дефицит, който управляващите са си подсигурили.

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ