28 Юли 2021сряда07:15 ч.

Няколко думи

"Балкан" и "Хемус"

/ брой: 11

автор:Евгени Гаврилов

visibility 941

В географски смисъл Балкан и Хемус са синоними. Иначе при съчетаването им се получава оксиморон. В политически аспект те са противоположни, защото с тях се обозначават различни инфраструктурни проекти. В икономически смисъл пак се доближават, защото, въпреки обещанията, и двата проекта няма да бъдат завършени в срок.

"Балкански поток" ще бъде открит, когато са готови всички други големи енергийни проекти, които са част от газов хъб "Балкан", казва Бащицата, когато го питат защо не реже лентичката на газопровода. За да не разсърди новия по-голям брат, Борисов се прави на леко разсеян, независимо че по тръбата отдавна тече руски газ за Сърбия през България. Той продължава да поддържа спорната теза, че продължението на "Турски поток" през България е част от газов хъб "Балкан". Макар имената на двата проекта да са сходни, практически нямат нищо общо. Идеята на хъба е да бъде платформа, през която да се търгува газът, преминаващ през България от всички източници, като формално и суровината през "Балкански поток" ще се търгува там. Но реално проектът от границата на Турция до Сърбия ще пренася 90% руски газ и ще изпълнява ролята на транзитна тръба.

Борисов многократно е твърдял, че "Балкански поток" е част от вътрешната ни газова мрежа и заедно с другите проекти ще доведе до разнообразяване на източниците. Как ще стане това? Само той знае, след като при търговете преди време "Газпром" резервира директно 80% от обема на тръбата до Сърбия. Други 10% са запазени за швейцарската фирма МЕТ, която отново е свързана с руската компания. И остават 10%, които засега не е ясно как ще се запълнят, тъй като интерконекторът с Гърция е далеч от завършване. Цялата риторика на правителството, че разширението на газопреносната мрежа ще доведе до диверсификация на газовите доставки на Балканите и че през нашите тръбопроводи ще преминава всякакъв газ, е нереалистична, защото ще има само руска суровина, която ще преминава през тази тръба. Азерският газ засега остава само в мечтите Му.

Що се отнася за магистрала "Хемус", и там закъснението е необратимо. Очертава се, че магистралата няма да е готова нито през 2023 г., както първоначално обеща Борисов, нито година по-късно. Причината е, че в момента се работи само по първите три участъка - от пътен възел "Боаза" до разклона за Плевен/Ловеч. В по-напреднала фаза е изграждането на първия участък от "Боаза" до възел "Дерманци" с дължина малко над 15 км, където бяха положени първите пластове асфалт преди Нова година. Дори и този участък през 2021 г. няма как да бъде открит, защото в момента се изграждат съоръженията. По другите два лота до разклона Плевен/Ловеч, с обща дължина около 37 км, се извършват земни и пътни работи. Там доскоро не бяха приключили всички отчуждителни процедури. Участъкът между Велико Търново и пътен възел "Буховци" все още не е проектиран. Това се прави тепърва, а след това има куп дейности - парцеларни планове, отчуждения, археологически разкопки и т.н., преди строителите да започнат да строят.

Остана да видим дали коронакризата ще бъде оправдание за закъснението, както при газовата връзка с Гърция. Е, идват избори, трябва да се лъже.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ