Производители алармират:
Българският чесън на път да изчезне от пазара
Прекупвачите предлагали на борсата вносен чеснов лук, който обявявали за нашенски
/ брой: 114
Чесънът е поредната зеленчукова култура, която е на път да бъде ликвидирана от българското селско стопанство. Това мнение изразиха производители от Търговищки регион, предаде БГНЕС. Апокалиптичните нагласи на фермерите са продиктувани най-вече от пасивното отношение на държавата към зеленчукопроизводителите. Стопаните споделят, че са игнорирани и не получават субсидии и други помощи, каквито вземат колегите им от други отрасли. Освен това прекупвачите предлагат много ниска цена за продукцията.
"Чесънът ще изчезне, когато старите хора по селата си отидат. Сега младите вземат някоя нива от 1-2 дка и я оставят бабата на село да се грижи за нея. После продават продукцията и вземат някой лев над заплатата си. Но когато бабата си отиде от този свят, никой няма да се занимава", сподели Димитър Петров, производител на чесън. Той каза, че за в бъдеще ще останат само тези, които се занимават професионално с производството на чесън. Но те и сега са много малко и са на път да се откажат.
Производител от село Захари Стояново, който има около 30 дка чесън, разказа, че дори и да искат да работят, държавата ги спира, защото по никакъв начин не ги подпомага. Освен това няма как да кандидатстват по различните програми на ЕС за техника. Това ги прави неконкурентоспособни на вноса от чужбина. "Смазаха ни, направо убиха картофо- и лукопроизводството в тази страна. Сега на ред е чесънът", сподели производителят Иван Георгиев.
Прекупвачите минавали по търговищките села, предлагали цена, която не устройвала хората. След това внасяли чесън от Испания, а на борсата го продавали като български. Преди 5-6 години се е налагало хората да продават по 1 лев, че и по 0.80 ст. за килограм. Миналото лято цената е била по-висока - около 2 лв., но пък в магазините няма чесън под 5 лв. за килограм.
Според специалистите българският чесън превъзхожда вносния основно по вкусовите си качества и стегната структура на всяка отделна глава чесън. Чесънът, произведен в района на Търговище, се отличава с неповторим вкус, твърди съавторът на българския сорт чесън "Здравец" Георги Тотев. В 30-годишния си опит в областта на чесънопроизводството, търговията и сортоизпитването специалистът смята, че условията в Търговище и Попово са сред най-добрите за производство на чесън, сравними в това отношение с водещите чеснарски райони на Франция и Италия.