Българските сортове зеленчуци изчезват заради изискванията на пазара
/ брой: 204
Българските сортове плодове и зеленчуци изчезват, но това се определя от пазара. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR биопроизводителят Теодора Симеонова. Потребителите търсят най-ниската цена, а българският производител се конкурира с фермери от страни, където подпомагането е по-високо. Когато едно производство е субсидирано, тогава се получава много ниска цена, обясни тя. Според нея 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са вносни. Тя припомни, че досега градинарите са получавали същите субсидии като зърнопроизводителите, които обаче имат по-ниски производствени разходи. Тя призна, че типично български сорт домат не би издържал дългия път до търговската верига, защото транспортът на стотици километри изисква промишлена обработка на семената и обраните зеленчуци с химикали за растителна защита и консервиращи субстанции. Потребителят е с ограничени възможности и търси най-ниската цена. Българският производител е в конкурентна среда с други европейски производители. За да стигнат българските домати до потребителите и пазара, те трябва да бъдат устойчиви и да издържат на всички транспортни разходи, обясни Симеонова.