09 Юли 2020четвъртък04:47 ч.

Актуално

Българските машини срещу машините на "Смартматик"

Един спор, който предупредително развя червен картон преди евроизборите

/ брой: 83

visibility 581

Доц. Емил ПАПАЗОВ

"Български машини" ООД не са доволни от решението на ЦИК за провеждане на машинното гласуване с машината на венецуелската "Смартматик" и са подали жалба до Висшия административен съд чрез ЦИК, какъвто е редът. Спазен бе срокът за обжалване и бе насрочено дело на 30 април тази година от 10 часа. Вносните машини имат "червен картон" в цяла Европа от няколко години насам. Държавата трябва да подкрепя българските производители. За машинното гласуване у нас се говори още от 2009 г., но и досега то не се случва. 

На дискусията "Избори, прозрачност и доверие" на 13 декември 2018 г., на която освен ЦИК присъстваха и представители на други институции, имащи отношение към изборите, президентът Радев заяви: "Според мен не е коректно да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за машинното гласуване. В Изборния кодекс много ясно е записано, че логистичното и технологичното осигуряване на изборите се изпълнява от изпълнителната власт и тя трябва да си влезе в ролята. Тя е тази, която предлага бюджета, гласува се в парламента и се доставят устройствата по места."

БСП сега повежда народа за предсрочни  парламентарни избори, за смяна на статуквото и за по-голяма справедливост, защото не вярва повече на празните обещания на управляващите. 

Дори християнското ни търпение се изчерпа 

за трите мандата на този некомпетентен кабинет "Борисов-3", който неведнъж показа нелепото си управление. Основателно и логично лидерът на БСП Корнелия Нинова повежда българите към евроизбори с мотото "Справедливост сега" срещу лозунга на опонентите си "Европа ни чува", защото все повече се убеждаваме, че тя съвсем не ни чува, а ни "цака" при всяко тяхно управленско необмислено съгласие.

 Минаха седмици от обявяването на обществената поръчка за избор на фирма, осигуряваща машинното гласуване, с която ЦИК възложи, поне засега, тази задача на "Сиела Норма" АД. На конкурса се разбра, че те ще предложат на ЦИК наемане на венецуелските машини "Смартматик", които са отхвърлени и нежелани от всички страни на Европа. На същите машини се проведоха изборите у нас през 2016 г. и показаха много недостатъци. Тези слабости на машините станаха причина за непризнаването на резултатите от избора на Н. Мадуро и за искането за провеждането на нови легитимни избори във Венецуела. По-важното е, че Европа отхвърля тези машини и не ги ползва,защото са податливи на хакерски атаки и външна намеса. Те могат да покажат такива резултати, каквито им се заповяда. Самата фирма миналата година си призна, че на президентските избори е имало повече от един милион недействителни бюлетини. Нека да припомня, че "Сиела Норма АД" е похарчила досега на българския данъкоплатец 1 812 000 лева за наеманите от нея - пак такива - 1000 машини за гласуване. От 2014 г. досега за четири избора се ползват все тези машини, което 

буди основателно корупционни съмнения

Още повече че те не дават тази гаранция, която дават българските машини. Без съмнение тази компания обслужва венецуелската "Смартматик", която упорито "търси" контакти с интерес от българската администрация (изводът е на "Сова 5" АД при пазарното проучване на ЦИК за тези избори през миналата година). Очевидно тя си търси нови пазари и "Троянски кон" в Европейския съюз. Дано България не се окаже този троянски кон.

А сега малко новини от кухнята на конкурса за елиминирането на "Български машини" ООД. 

От показаните демонстрации знаем, че с тях се гласува бързо, лесно и без грешки. На езика на програмистите те не съдържат т. нар. зловреден софтуер. Те осигуряват верния резултат на избирателя, но не е удобна за ГЕРБ, защото безгрешно отчита вота. На конкурса е проявена некоректност към родните машини. С оценката на ЦИК косвено се признава, че и "Сиела Норма" е неправилно избрана, тъй като в доклада на ЦИК за избора се казва, че венецуелската "Смартматик", с която кандидатства "Сиела Норма", също не изпълнява техническите изисквания, изработени от консултанта. А поради същата причина българската машина е отхвърлена. 

Ето защо се налага 

да разширим и обясним казуса

По оценката на консултанта "Български машини" не изпълнява осем несъществени изисквания, а предложените за наемане от "Сиела Норма" не изпълняват седем. Според техническото задание българските машини нямат вграден четец, тесен процеп от 1-2 мм, в който избирателят трябва да вкара картата за гласуване. Вместо вграден четец българските машини имат четец чрез допир, което е нарочно направено. Това е предимство за избиратели, които се затрудняват от вкарването на картата в процепа. В същото време това се отчита от консултанта като минус, което е несправедливо. Освен всички друго в доклада на ЦИК некоректно са избелени/изтрити и не се четат недостатъците на машините на "Смартматик", докато тези на "Български машини" са оставени да се четат от всички, което е нелоялно и говори за неравнопоставеност. За техническите изисквания на консултанта създателят на българските машини инж. Александър Чобанов директно заяви: "Бил Гейтс да дойде с негови 20 програмисти, няма да може да  изработи машини със софтуера на консултанта за по-малко от три месеца денонощна работа. На зададения въпрос към консултанта Александър Станев има ли представа какво е сътворил и дали може да го изпълни с екипа си за посоченото време, той нищо не отговори." Очевидно е, че изпълнява нечия поръчка отгоре. ЦИК не отстрани българските машини за гласуване, но те бяха елиминирани от консултанта с неговите 

тенденциозни и невъзможни за изпълнение 

в краткия срок технически изисквания. Освен това в Протокола на консултанта - първо сгрешен, после поправен, отново липсват данни за важни качествени характеристики на българската машина, показани му от автора като: а. Представен и доказан от машината много сигурен алгоритъм със 100% сигурност. б. Авторски изобретен СЕЙФ за сигурност, който се патентова и в който се съхранява информацията до следващите избори, което е финалният хартиен носител.

След толкова призиви на БСП и на президента Радев за честни избори и видеонаблюдение в изборните секции смятам, че истината е по- различна и невесела. Управляващите ще се борят "със зъби и нокти" да победят на евроизборите. Посочвам следните факти за това:

Първо: ГЕРБ така промениха Изборния кодекс, че практически заложиха победата си с тези промени, защото при всяко спорно решение в СИК и РИК те имат превес от 50%.

Второ: ГЕРБ завладяха ръководствата на РИК, като от 31 общо председателите на 29 са техни. БСП изрази несъгласие за това и подаде жалба до ВАС. Секретарските места са разпределени по едно за БСП и ДПС. Всичко това е в нарушение на закона за пропорционалност на партиите, както е в ЦИК. След жалбата проблемът беше само частично решен.

Трето: Видеонаблюдение във всички изборни секции по време на изборите няма да има, защото не било изгодно.

Четвърто: Актуализацията на изборните списъци не е извършена, въпреки че от години близо 2 милиона българи работят в чужбина и техните гласове се използват от управляващите.   

Като обобщение може да се каже, че управляващите ще приемат поредния скандал, манипулирайки гласуването зад гърба на избирателите, но 

пак ще "доказват", че народът честно ги е избрал

Нека да тежи на съвестта на консултанта, че вероятно ще откаже част от хората да отидат да гласуват без гаранция за верен вот. Но едно е ясно, че е дошло времето на българските машини за гласуване през есента, за което трябва да се вземат мерки още отсега и да се сключат необходимите договори за производството им. Надявайки се на справедливо правосъдие, без колебание трябва да отидем да гласуваме за достойни български евродепутати.

ВАС подкрепи ЦИК в спора за машинното гласуване. "Сиела Норма" ще осигури 3-те хиляди устройства, необходими за гласуване на предстоящите евроизбори. Съдът отхвърли жалбата на "Български машини" - фирмата, която ЦИК отстрани от обществената поръчка под предлог, че не удовлетворява техническите изисквания. 

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ