31 Май 2020неделя10:53 ч.

Общ вид на варианта Балкански газов хъб

На фокус

Българската енергетика и паралелната държава

Загубите и пропуснатите ползи от нереализирането на големите проекти в сектора възлизат на 11 млрд. евро

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 1548

Доц. д-р инж. Станимир Калчевски

Понятието "паралелна държава" беше въведено у нас преди година-две като резултат от провежданата политика в областта на българската икономика днес и цялостното развитие на държавата през последното десетилетие. Най-грубо пострада българската енергетика от негативните и неразумни действия на "паралелната държава". Да проследим икономическите фактори в ядрената енергетика, газоснабдяването, нефтопровода, електроенергетиката и диверсификацията за последните години.

1. Германската "Дойче Веле" нарече преди месец АЕЦ "Белене" паралелна държава. За втората атомна централа се изписаха стотици томове доклади от БАН, НИППИЕС "Енергопроект", КЯЕ и други знайни и незнайни научно-изследователски институции от 80-години на ХХ век до днес. Едва ли аз ще мога да добавя нещо по-фрапантно в тази сложна и дълга техническа вакханалия, но нека да проследим фактите:

- през 90-те години от ХХ век проектът е замразен в резултат на настъпилите политически промени. До началото на 21 век - пълен тенденциозен застой!

 - от началото на ХХI век правителството на г-н Сакскобургготски съживи проекта, а след него кабинетът на тройната коалиция на г-н Сергей Станишев го ускори;

 - с идването на власт на правителствата на г-н Бойко Борисов започна политиката на "паралелната държава" по отношение на атомната енергетика, или по-точно спрямо изграждането на АЕЦ "Белене". Променящите се позиции от "против" до "за" и обратно станаха хамелеонска изява на управляващите. Не се стигна и до окончателна крайна цена на проекта;

- преди три години Международният арбитражен съд в Женева ни задължи да изплатим почти 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" заради поръчано и отказано оборудване на два реактора за АЕЦ "Белене". "Дойче Веле" съвсем коректно отбелязва, че "...преди десетина години г-н Борисов плашеше, че ако не построим АЕЦ "Белене", токът ще поскъпне 18 пъти..." , след това нарече този проект "...гьолът Белене..." и през 2012 г. спря проекта! При последната си среща с премиера на Русия Д. Медведев, която бе не толкова отдавна, Борисов отново постави "присъдата си" (" ...че ако след 10-12 години не построим АЕЦ "Белене", то ще се наложи да купуваме електроенергия ...") и т.н. В такава объркана ситуация, която тече вече десета година, няма как нашата енергетика да не изгради своя собствена "паралелна държава". Аз наричам такава политика в отрасъл енергетика "Фигаро тук, Фигаро там!". Друга такава енергийна еквилибристика светът не познава. И така цели 35 години!;

- години след идването на правителствата Борисов на власт и след като парламентът е решил да сложи край на проекта, държавни фирми и общини продължават да изграждат далекопровод, който да пренася тока от несъществуващата централа до националната електропреносна мрежа;

- втората ни атомна централа можеше вече да работи и да дава електроенергия за индустрията и бита от 2012 г. на една доста приемлива цена за България от ~8,5 ст/квтч, примерно; Това вече са няколко милиарда лева национални средства досега;  

Ако АЕЦ "Белене" функционираше от 2012 г. при мощност от 2000 МВт и годишна експлоатация от примерно 8000 часа, при цена на електроенергията от ~85 лв/МВт (което е ориентировъчно), то можеше да се реализират приходи от ~1,3 млрд.лв/год, а за целия период (2012 - 2018), приходи от ~ 9  млрд.лв ( или ~4,5 млрд. евро). 

Нека сега изчислим загубите 

за България през последните седем години:от непроизведена електроенергия - около 4,5 млрд. лв., от загуби за арбитражни дела - ~620 млн. евро, от провеждана енергийна политика на "нищоправенето" и т.н.). Или всичко - някъде към 5,12 млрд. евро. Това е!

Загубата на доверие пред президента на Русия г-н Путин доведе до отказа му да посети България на 3 март и да бъде заменен от премиера г-н Медведев, който беше у нас на 4 март. Това също е загуба на стабилитет и коректна последователност за нашите управляващи фактори, така важни в международните отношения. Ето затова АЕЦ "Белене" е наречена "паралелна държава от "Дойче Веле"!

2. Проблемите с развитието на "Южен поток" (вече "Турски поток"), с Балканския газов хъб са подложени на непоследователна и крайно противоречива държавна политика, която в краен  резултат ни донесе огромни загуби в областта на българската енергетика:

- още с трансформацията на "Южен поток" в опорочен "Турски поток" беше поставено началото на "паралелната държава" в областта на българското газоснабдяване;

- проектът "Южен поток" трябваше на първо време да транспортира около 63 млрд. м3 природен газ до разпределителния център в Баумгартнер, Австрия. Транзитната такса се очакваше да бъде ~400 млн. евро годишно за България. След отказа на България да строи тръбата под натиска на ЕС (Третия либерализационен пакет) и на някои американски сенатори ние окончателно загубихме тази сума. Това е резултат от недалновидното, неграмотно и безгръбначно поведение на нашите  управници, което е съществен елемент в цялостното понятие за "паралелна държава". 

Президентът на Русия г-н Путин ни напомни, че след отказа ни да строим "Южен поток" се губят около 600 млн. евро, които никой у нас не може да каже къде са загубени тези огромни средства? Нещо повече, ако бяхме отстоявали този грандиозен проект, то той вече щеше да функционира, а разпределителният хъб в Южна Европа щеше да е именно в България, а не както ще е в близко бъдеще - в Турция. Русия въобще вече не е заинтересувана от съществуването на български газоразпределителен хъб "Балкан" (или, казано с други думи, "сбогом надежди и миражи )".

Така че е повече от вероятно този хъб да се окаже поредното правителствено "ИЗХВЪРЛЯНЕ", продиктувано от някои западни и още по-западни псевдоавторитети.   

- изграждането на "Турски поток" в сравнение с "Южен поток" (виж фигурите) натовари Русия с нови 1-1,5 млрд. евро, а получаващата се крива на магистралното трасе спокойно може да бъде наречена крива на националното предателство в сегашно време. Това "братска Русия" никога няма да ни го прости!  

- строителството на отклонението (т. нар. втора тръба) от "Южен поток" през България (от границата с Турция до КС Провадия и оттам до Сърбия - 484 км.) е около 2,8 млрд. лв., което допълнително ще натовари нашата икономика. Цялата заслуга за това решение на Русия се дължи изцяло на Сърбия, въпреки че този проект е все още един неокончателен вариант!

 А сега да изчислим загубите за България: пропуснати ползи от транзита на 63 млрд. м3 природен газ за - ~400 млн. евро годишно; изграждане на връзката от "Турски поток" до нашата газопреносна мрежа и продължението й до Сърбия - ~ 2,8 млрд. лв.; загубата на съществуващите транзитни такси от транзита на  газ до Турция - ~14 млрд. куб. м на стойност ~100 млн. евро/г., а след дострояването на "Турски поток" през Гърция до Адриатика и на транзита до Гърция и (евентуално) до Македония - ~2,5 млрд. куб.м на стойност ~15 млн. евро/г.). Или всичко това на обща стойност 5,515 млрд. евро/г. Това са средства, които нашата енергетика ще изпраща директно в "паралелната държава" в областта на газоснабдяването всяка година след прекъсването на транзитния газопровод през Украйна. 

Не може да подминем и един 

друг пореден "бисер" на нашия премиер

по време на визитата на г-н Медведев: "...ние не се нуждаем от повече природен газ, отколкото получаваме сега от Русия...". 

Да погледнем фактите. Само през първото полугодие на 2015 г. ръстът на изнесения природен газ от "Газпром" е, както следва:

Таблица №1.
Консумация на природен газ в Европа от "Северен  поток"

Държава      Промяна в консумацията за 1-во полугодие на 2015г.

Австрия увеличение с 16,8%; 

Гърция увеличение с 66,2%;

Полша увеличение с 21,5%;

Франция увеличение с 29,3%;

Великобритания увеличение с 62,1%;

Холандия увеличение с 95,6%;

Дания увеличение с 137,3%.

Или общо: 9,9 млрд. куб. метра, което е с 10,4% повече от същото време на 2015 г.

Никъде не се наблюдава спад в консумацията. Всички страни, навързани към "Северен поток" (Германия, Холандия, Дания, Англия, Франция и т.н.), увеличават количеството на получавания природен газ. Подобна ще бъде и ситуацията във всички страни, включени към "Турски поток", от България до централния газоразпределителен център в Баумгартнер, Австрия.

3. Друга част от тройния шлем е нефтопроводът "Бургас-Александруполис". Този крупен, структуроопределящ проект, възникна след няколко жестоки събития в Босфора от края на ХХ и началото на ХХI век: сблъсъци на танкери, товарни кораби и други плавателни средства.

Трасето на нефтопровода е с дължина от 280 км. Проектът предвиждаше да транспортира от 35 до 50 млн. тона суров нефт от Русия и Казахстан, през България до Гърция. Очакваният ефект от транзитни такси на това количеството нефт само за България беше  30-35 млн. евро/г. Цената на проекта се оценяваше на стойност около 1 млрд. евро. Беше проведен местен референдум за изграждането на нефтопровода преди повече от 10 години, на който гласуваха около 15 хил. души (ще отбележа, че населението на Бургаска област  тогава беше почти 412 хил. души). През 2011 г. правителството замрази проекта, а трябваше още от началото на 2012 г. да бъде въведен в експлоатация и да носи горецитираните доходи. Оттогава този проект премина изцяло в "икономиката на паралелната държава"!                                                               

За последните девет години вече щяхме да сме получили над 300 млн. евро. От тогава до преди една-две година в нашите масмедии се изляха потоци помия от всякакво естество, в основата на които стоеше пещерното понятие за Русия и всичко руско! Но в нито един от тези "пасквили" не беше  коментиран въпросът за икономическата изгода.

Таблица №2.
Икономически израз на тройния енергиен шлем в "паралелната държава"

Проект                  Загуби за последните десет години

АЕЦ"Белене"                                                                    5,12  млрд. €

"Турски поток" 5,515 млрд. €

Нефтопровод "Бургас-Александруполис"                                         

0,300 млрд. €

Всичко: ~  11  млрд. €

Не е ли провалът на тройния енергиен шлем от Русия (ядрена мощност, газопровод и нефтопровод, които заедно биха възродили и вдигнали на крак енергетиката ни за дълги години напред) и с цена около 11 млрд. евро от пропуснатите изгоди е една огромна политическа грешка на управляващите?                                                              

4. Проблемите с тройния енергиен шлем не изчерпват противоречията между нашата енергетика и "паралелната държава". Да хвърлим един    поглед към комплекса "Марица-изток".

Последствията от договорите 

с т. нар. американски централи: ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3" при цени на кВт електроенергия от порядъка на 11,5 ст./кВт и 17,8 ст./кВт са заробващи, а в ТЕЦ "Марица-изток 2" цената е 7,7 ст./кВт.

Загубата от тези безумно високи цени за последното десетилетие в комплекса "Марица-изток достигат около 2,8 млрд. евро/г.

Цени на ел. енергията, получавана в нашите основни енергопроизводители

МИ - 3 : 178 лв./Мвт ( 17,8 ст./кВт) ; МИ -1 : 115 лв./Мвт ( 11,5 ст./кВт) ;

МИ - 2 : 77 лв./МВт (7,7 ст./кВт); АЕЦ"Козлодуй": 54 лв./МВт: (5,4 ст./кВт);

ВЕИ : 315 лв./МВт (31,5 ст/кВт);

        

И така: българската енергетика е внесла директно в "паралелната държава" сумата от 5,12 + 5,515 + 0,3 + 2,7 = 13,635 млрд. евро (от АЕЦ "Белене", газопровода "Турски поток", нефтопровода "Бургас - Александруполис" и ТЕЦ-овете "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3").

"Парламентарната държава" е продукт на утвърдената у нас ПРЕМИЕРСКА РЕПУБЛИКА. Всички тези милиарди вече почти десетина години се пренасочват от реалната държава в "паралелната държава". Не е ли създаването на "паралелна държава" в българската енергетика едно чудовищно престъпление против нас, българите? Аз мисля, че е! Ето защо днешните реалностите в българската енергетика не са нищо друго освен един от злостните модели на "паралелната държава" у нас!

В резултат БВП на България е ощетявана съществено и многократно! Тази тема трябва да прозвучи много силно и тревожно и да присъства в платформите на новите депутати от Европейския парламент.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1234

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 648

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1821

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ