21 Януари 2021четвъртък05:05 ч.

На фокус

Българската енергетика - "Фигаро тук, Фигаро там"

Необходим е вот на недоверие заради пълния погром в отрасъла

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 158

Доц. д-р инж. Станимир Калчевски*

За отрасъла енергетика се сещаме, когато дойде зимният сезон, когато енергетиците излязат на улицата, когато ЕС ни притисне с нови екологични такси и критерии и с някоя глоба, когато се разгорят страстите около русофобството и русофилството, когато поредното "национално предателство", вдъхновявано от личности с пращящи от американски долари джобове, отново размъти мозъка на българина и т.н. Отминаха няколко вота на недоверие към това правителство, но най-трагичният вот на недоверие днес трябва да бъде за "Цялостен погром над българската енергетика"! Ето защо:

1. Огромната декапитализация на нашата енергетика е процес, който вече не може да бъде спрян. Това включва не само трагедиите с АЕЦ "Белене", "Южен поток", нефтопровода Бургас-Александруполис. Да припомня още за края на реакторите ВВЕР-440 от блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй", за печалбата от 400 млн. долара годишно транзитни такси на 63 млрд. куб. м  природен газ от мегапроекта "Южен поток"(които вече трябваше да получаваме отпреди няколко  години), за предстоящите огромни финансови загуби от транзитирането на руското синьо гориво за  Македония, Гърция и Турция (които ще загубим след влизането в експлоатацията на "Турски поток"). Да припомня също, че освен минноенергийния комплекс "Марица-изток" ние нямаме друга енергийно-суровинна база и тя е гръбнакът на българската енергетика - друга няма, но тя не се развива, обогатява и поощрява, а мачка с непосилни екологични такси, да припомня за цялата разбита и разпарчетосана минно добивна промишленост у нас. Не може да подминем и последната глоба от ЕК!Десетки са 

предимствата на АЕЦ "Белене" 

Само ще се спра на факта, че цената на енергията в комплекса "Марица-изток" е 18 ст./квт , в АЕЦ "Козлодуй" е 4 ст./квт, а тази от ВЕИ е 25-50 ст./квт в зависимост от вида на възобновяемия енергиен източник. Ще цитирам бившия американски президент Бил Клинтън "Икономиката, глупако"! Такова национално предателство и продажност от годините на Балканските войни и Първата световна война до днес България наистина не познава! 

 2. Силно обедня енергийният отрасъл в кадрово отношение и беше унищожена българската енергийна ведомствена наука. Оттук идва и липсата на всякакви национални дългосрочни приоритети в развитието на нашата енергетика. Кой да ги създаде? От 1995 г. досега са известни над  7 енергийни стратегии, които нямат политически консенсус и траят само до "следващите избори". В момента също се "ремонтира" последната енергийна стратегия, за да се спаси и закърпи гербаджийският енергиен провал, двуличие и срам! Докога един счетоводител, дори и да е "най-добрият икономист" на България, ще мъчи енергийния отрасъл с политики от типа на "Фигаро тук, Фигаро там"! То не бяха приватизации на ЧЕЗ, не бяха оставки, не беше срам и позор пред Русия,  не бяха протести на енергетици, не бяха глоби от Европейската комисия... Може ли тази дама да се сравнява например с чл.-кор., проф. инж. Никола Тодориев - дългогодишен министър на енергетиката на България от 70-те, 80-те и началото на 90-те години на миналия век? Какво падение, какъв позор!

3. Тъй като българската енергетика сега е заден двор на икономиката, то в нея могат да се именуват (не знам докога) и изживяват като "енергетици" в специалните енергийни институции, масмедиите, парламента и други ключови правителствени и неправителствани структури, невзрачни шушумиги, като бивши дипломати, бивши таксисти и тенисисти, келнери, счетоводители - неграмотни и полуграмотни в техническо енергийно отношение типове със съмнителен морал, нравствени добродетели и без никаква съвест! Докога? 

4. Най-интересна е обаче 

диверсификацията у нас 

Почти 25 години се говори за нея. Беше построен участък от Русе до границата между България и Румъния - 18 км газопровод. Налягането обаче на природния газ в Румъния е ниско и там е необходимо изграждането на компресорен възел. Кога ще стане това не е известно. Той не работи от деня на неговото официално и тържествено откриване.     

Диверсификацията между Сърбия и България още е фантастична мечта. Сега се залага на чертожната маса техническата идея за диверсификация на втечнен природен газ между България и Гърция, която може и да стане след 5-10 години.

 Подминавам въпросът за диверсификацията с Турция, там тепърва ще се коментира този въпрос, тъй като всички сили са насочени към отклонението от "Турски поток" към РБългария, а евентуално и към Гърция и Македония. А къде отиват българските доходи (16 млн.$ годишно) от транзитните такси на  газ към тези страни? Няма да ги има.  

Освен това диверсификацията е технология не само за реализиране и провеждане на политиката за "енергийна сигурност", но и технология за провеждане на политика на по-ниски цени на енергийните доставки, в резултат на създаваната конкуренция от значително повечето възможности от разнообразен внос на енергийни суровини. Предимно природен газ и втечнен газ (пропан-бутан). Очакват се обаче цените на американския втечнен газ на бъдещия газов терминал до Александруполис да бъдат минимум два пъти по-високи. И след всичко това, каква е диверсификацията у нас засега? Нулева!

5. Това, че Полша беше причината да се роди "Северен поток"- 1 по дъното на Балтийско море, това, че България беше причината през средата на 90-те години на миналия век да се роди "Син поток" по дъното на Черно море към Турция и Средиземно море, знаят всички грамотни хора! Но това, че България със своята безгръбначна политика и дипломация спря "Южен поток" и лиши държавата ни от 400 млн.$ чисти годишни доходи в резултат на такси от транзит на 63 млрд. куб. м природен газ за Европа, за това, че беше създаден мегапроектът "Турски поток", може би не се знае. За всичко това трябва да се потърси отговорност на виновниците пред целия български народ! У нас, обаче се мълчи. Защо? Защото днес е времето на новото национално предателство и продажност. 

6. Гръбнакът на българската енергетика са топлоенергетиката, комплексът "Марица-изток". Добруджанското и Ломското въглищно находище да ги оставим за нашите внуци. Друго у нас освен лигнити няма. Там обаче проблемите "врят и кипят". Модернизацията от средата на 90-те години на централите в МИ-1 и МИ-3 беше необходима и проблемът там не са американските технологии, а цените на електроенергията, договорени от миналия век. Срещу американските технологии нямам нищо против, но срещу цените имам. Кои са виновниците за това? Кой и как да решава този проблем? Г-жа Теменужка Петкова ли? Кога да го решава? Кой да предоговаря тези цени? 

  7. Годините, в които живеем, са години на световната енергетика. Енергетиката е политика, енергетиката е общочовешко битие. 

Проумява ли се това в България? 

Такава каша от 50-те години на миналия век до сега българската енергетика не познава! За всеки честен и грамотен българин е ясно, че днес енергетиката у нас е границата между русофилството и русофобството. Българофилство не съществува! 

Ето защо е необходим вот на недоверие за цялостен провал на енергетиката! Ето защо това правителство трябва да си ходи веднага! То не може да се справи с хаоса в отрасъла, а колапсът на нашата енергетика е необратим. Въпреки мощната намеса на световната и европейската политики в нашата енергетика, трябва да дойде денят, в който политиците ни да бъдат с по-малко влияние и заменени изцяло от професионалисти.

*Позицията на автора е лична и не е свързана с никакви други енергийни концепции, стратегии или официални документи

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ