29 Септември 2022четвъртък04:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

В условията на недостиг и проблеми, трупани и нерешавани с години, усилията на българските военнослужещи да изпълняват конституционните си задължения заслужават адмирации

На фокус

Българската армия марширува на място

Остаряла техника и липса на хора са основните проблеми пред въоръжените сили

/ брой: 84

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 1741

Нетрадиционно, в условията на пандемия, Българската армия посреща Деня на храбростта. Наред с патетичните слова, които ще съпроводят празника й, не бива да забравяме и проблемите.

Дни преди Гергьовден кабинетът "Борисов" депозира в Народното събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г. Точната оценка за състоянието на Българската армия е следната: "И през 2019 г. състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволяваше изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи." Думите са почти същите, като тези, записани през 2018 г., без уточнението, че ограниченията са по време и обем.

Какво означават тези думи?

Основен акцент в изпълнението на ангажиментите и т.нар. цели за способности на НАТО е изграждането и поддържането на отбранителни способности, както и подготовката на декларираните формирования с настъпил или настъпващ срок на готовност. Защо не успяваме да изпълним приетите цели в пълен обем? Много просто - заради ограничения финансов ресурс, големия брой вакантни длъжности и остарялото въоръжение.

Особено сериозен е, признава правителството, проблемът по отношение на приоритетната за страната ни цел, договорена за изпълнение от Сухопътните войски. Това се дължи на оперативно несъвместимите и неотговарящи на изискванията на тази цел въоръжение, бойна и поддържаща техника, оборудване и екипировка. Кабинетът, разбира се, очаква проблемът до голяма степен да бъде разрешен с изпълнението на проектите за модернизация на Сухопътните войски, които все някога трябва да придобият приоритетно значение.

Проблем обаче е не само остарялата техника, но и дефицитът от хора. Властта отчита, че съкращаването на сроковете по конкурсите и намаляването на разходите на кандидатите за участие в тях са имали положителен ефект за набиране на кандидати за военна служба. Правителството определя като позитивна и кампанията "Бъди войник". Анализът на данните показвал, че е преустановена тенденцията за увеличаване на неoкомплектоваността на формированията.

Състоянието обаче е далеч от доброто

Към края на 2019 г. длъжностите за военнослужещи са попълнени на 79,27% от щатния състав. Най-сериозен е недостигът в Сухопътните войски (около 26%), като най-голям е процентът на незаети длъжности за младши офицери и войници (около 31%). Неокоплектоваността във въоръжените сили с офицери е 19%, с офицерски кандидати - 10%, със сержанти (старшини) - 9%, а с войници (матроси) - 29%. Министерският съвет сам прави извода, че това се отразява неблагоприятно върху състоянието на отбранителните способности на държавата.

Много по-зле е положението с доброволния резерв. Там попълнението е едва 13,7 на сто. Данните са повече от тревожни. През годината са обявени две заповеди за набиране на български граждани за доброволния резерв с над 1000 длъжности. Договори за служба в доброволния резерв са подписани само с 36 души?! Броят на резервистите остава далеч по-нисък от планираните за 2019 г. 1000 човека. В края на годината те са само 410. Българските граждани не желаят да изпълняват служба в доброволния резерв? Или държавата не е направила необходимото за решаване на този въпрос? И двете тези са истина.

Докладът стига до два извода, които отдавна се коментират. В демографски план

някои региони изчерпват потенциала си

по отношение наличието на достатъчно кандидати за професията "войник". На този фон изпълнителната власт признава, че повишаването на доходите на хората в отбраната, запазването и разширяването на придобивките на военнослужещите са основните фактори, чрез които системата за отбрана ще остане конкурентоспособна на пазара на труда. Очевидно е обаче, че 10-те процента повишаване на военните заплати през последните години не е достатъчно. И още едно признание: "Големият брой вакантни длъжности не позволява пълноценна подготовка на щабовете и формированията от нивата батальон и рота (батарея)". Макар че през втората половина на годината тази негативна тенденция е била частично ограничена. 

Надеждите за повишаване на отбранителните способности се свързват с рализирането на трите основни проекта за модернизация на ВВС, Сухопътни войски и ВМС. Това, че през миналата година вдигнахме дела от БВП за отбрана над 3 процента не решава проблема с недостига на финансови средства. Защото реалното нарастване на разходите за отбрана през 2019 г. спрямо 2018 г., без сумата за плащането на самолетите Ф-16, е в размер на 246,4 млн. лв., което е с 0,11% повече спрямо предходната година.

Реалността е доста тревожна

Задълбочават се проблемите с поддръжката на авиационната техника. Неизпълнението на летателните часове създава реална заплаха за нивото на безопасност на полетите и способностите за изпълнение на поетите съюзнически ангажименти, включително и по "Еър Полисинг". Преди два месеца президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев при посещението си в авиобаза Граф Игнатиево подчерта, че независимо от заявената политическа воля и инвестираните сериозни средства в поддръжката на съществуващата техника, все още нямаме необходимото количество изправна авиационна техника, а нальотът е драстично малък - по-малък от предишни години.

Допълнителни проблеми създава пандемията от коронавируса. В отговор на въпрос на народния представител доц. д-р Николай Цонков министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбелязва тази и други причини за закъснението на изпълнението на ангажиментите от страна на АО "РСК "МиГ" към руските изтребители у нас.

Радиолокационните комплекси работят с частични неизправности, заради което са занижени техните основни технически параметри. Нещо много сериозно: "Поради тази причина в краткосрочен план съществува реален риск от невъзможност за осигуряване с необходимата информация на системата за командване и управление на ВВС. Това би довело до невъзможност за изпълнение на задачите по контрола и охраната на въздушното пространство в национален и съюзен аспект, както и до застрашаване безопасността на полетите."

Голяма част от проблемите по поддръжката на техниката е свързана с

тромавите процедури в Закона за обществените поръчки

Друга част е свързана с недостатъчното финансиране, използването на амортизирана техника, липсата на резервни части и неритмичното извършване на ремонти. Недостигът на боеприпаси също се отразява негативно на подготовката на формированията.

Основният извод за състоянието на въоръжените сили през 2019 г. почти се повтаря през последните години. Същата оценка имаше и в докладите за 2017 и 2018 г., но без да се уточнява, че ограниченията са по време и обем.

За 2016 г. имаше два доклада. Единият бе на служебния кабинет "Герджиков". Правителството на Бойко Борисов го оттегли. Не беше съгласно със записаното, че "българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС." Като причина за състоянието на армията, в което тя частично може да изпълнява своята отговорност, се посочваха редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника.

Анализът в доклада за 2019 г. не се различава съществено. Образно казано, Българската армия сякаш марширува на място. Т.е. основните проблеми пред отбраната и въоръжените сили остават. И харчът на милиарди за Ф-16 не е решение и изход от ситуацията, утежнявана и забатачвана с годините. В тези условия усилията на военнослужещите да изпълняват конституционните си задължения заслужават адмирации. И то не само на празник!

Газът в Европа отново премина 200 евро за мегаватчас

автор:Дума

visibility 305

Петролът поевтиня с над 1 долар

автор:Дума

visibility 276

Росен Христов се размечта за излишъци от газ

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 188

Построили сме само 50% от нужните ни магистрали

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 188

Нараства напрежението между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 188

Лейбъристите със 17% пред консерваторите

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 188

Разкриха схема с руски паспорти в Уругвай

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 188

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 339

Пак газят закона

автор:Велизар Енчев

visibility 294

/ брой: 188

Поредна партенка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 188

Шизофренно

автор:Марин Милашки

visibility 212

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ