08 Юли 2024понеделник16:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

53% не са чули за промени в Конституцията

Едва 18 на сто от сънародниците ни подкрепят предоставянето на помощ на Киев, сочи проучване

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 406

Повече от половината българи - 53 на сто въобще не знаят за конституционните промени, извършени в края на 2023 г. Само 29,8 на сто са наясно, че основният закон беше изменен Това показва последното проучване на Националния център за парламентарни изследвания(НЦПИ). Сред направените поправки с най-голямо одобрение от 75,2% се посреща текста, с който науката, образованието и културата се обявяват за национални ценности. Намаляването на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години се подкрепя от 64,3% от запитаните.
39,2 на сто харесват идеята НС да стане постоянно действащ орган, а 28,2% - намаляването на президентските правомощия при назначаването на служебно правителство. 26,3 на сто харесват разделянето на ВСС на съдебен и прокурорски. Само  16,7 приветстват отпадането на забраната за българи с двойно гражданство да стават депутати и министри.
28% смятат, че Конституцията следва да бъде променена отново, а 13 на сто искат изцяло нов основен закон. 27% желаят Конституцията да си остане същата, а 32 на сто нямат мнение по въпроса.
Всеки четвърти българин твърди, че е запознат с Конституцията, а три четвърти признават, че не са я чели.
От 2019 г. досега с 12% се увеличава делът на българите, които считат, че недостатъците от еврочленството са повече от предимствата. През май 2024 г. евроскептиците са 36%. Най-негативно настроени към членството на България в ЕС са най-възрастните, хората с ниско образование и жителите на малките градове в страната.
Само 18,3% посочват, че се чувстват както българи, така и европейци. Намаляват оптимистите за бъдещето на ЕС като за последните 5 години те са паднали до 48%. Песимистите пък са се увеличили до 35 на сто. Повечето хора, 31,4 на сто, смятат, че съюзът ще оцелее, а само една пета вярват, че той ще се разпадне.
59% от българите смятат, че страната ни трябва да остане част от НАТО, но по този показател България се нарежда на предпоследно място преди Словакия, покзав проучване на Алианса. 56% от сънародниците ни смятат, че членството в съюза носи повече сигурност за България. Едва 42% от българите са заявили, че България трябва да защити друга натовска страна, ако бъде нападната. Според 55% от нашенците участието ни в Алианса прави нападението от друга държава по-малко вероятно, а 61% сочат, че страната ни трябва да поддържа или да увеличи военните си разходи.
По отношение на войната в Украйна, 22% от българите са силно убедени, че руската инвазия е влошила глобалното състояние на сигурността. Едва 5% от българите вярват, че медиите в страната им казват истината относно положението в Украйна. Едва 18 на сто от подкрепят предоставянето на помощ на Киев.

53% не са чули за промени в Конституцията

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 127

Доброволци от Русе откриха „Пътека на авлигата“

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Енергетиците станаха заложници на хаоса във властта

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 127

Предлагат по-висок таван на ваучерите за храна

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Започват проверки на екскурзоводите

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 127

Започва ремонтът на Дунав мост

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Лондон иска рестарт на диалога с ЕС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 127

Французите гласуваха на втори тур

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 127

България и Китай стават все по-близки

автор:Таня Глухчева

visibility 96

/ брой: 127

Накратко

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 127

Галактически кабинет

автор:Александър Симов

visibility 75

/ брой: 127

Посланията на Орбан в Москва

visibility 72

/ брой: 127

Нов сюжет за "Параграф" 22 "написа" вотът "2 в 1"

автор:Юлия Кулинска

visibility 82

/ брой: 127

Байдън задълбава кризата на „дълбоката държава“

автор:Юри Михалков

visibility 79

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ