Не може храната да е направена от съставки, които не са известни на потребителите. Това коментира пред БНР Богомил Николов, директор на асоциация "Активни потребители".
"Ако ви върна назад 10-15 години, тези имитиращи продукти беше задължително да се обозначават по определен начин, за да не бъдем подвеждани. Научихме, че за първите шест месеца сме изяли над 6 хиляди тона имитиращи млечни продукти. Не съм виждал такива обозначения от години", каза той. Тези продукти често се добавят към други, за да не се налага да бъдат обозначавани, добави Николов.
Директорът на асоциация "Активни потребители" обясни, че до определена степен сами можем да различим какво е качеството на даден продукт, но съществуват и тестове. Те обаче са много скъпи. По тази причина асоциацията се фокусира върху изясняване на най-проблемните аспекти - например появата на имитиращи продукти, които се предлагат като сирене. Стандартът БДС от много години не е задължителен, каза Николов.