01 Ноември 2020неделя03:00 ч.

Корнелия Нинова се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която ще посети България през март

България "забравила" да посочи членове на Комитета на регионите в ЕС

Поведението на правителството е скандално безхаберие и безобразие, заяви Кристиан Вигенин

/ брой: 26

автор:Дума

visibility 1387

"Българското правителство е утвърдило само един свой представител при квота 12 души в Европейския комитет на регионите. По незнайно какви критерии е избран кметът на Габрово Таня Христова". За това алармира председателят на БСП Корнелия Нинова, която продължава срещите си в Брюксел. Комитетът на регионите е консултативен орган на ЕС, съставен от местни и регионални представители на изборни длъжности, които могат да споделят мнението си за законодателството на ЕС, което пряко засяга регионите и градовете.

Другата седмица в Брюксел се конституира съставът на Комитета на регионите за следващите 5 години, уточни зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. Той изрази притеснение, че България няма да участва в първото ключово заседание, на което ще се избират ръководните позиции и в самия комитет, и в съответните политически групи. Въпреки че от местните избори у нас минаха 3 месеца, правителството все още не е посочило кметове. Вигенин определи това като скандално безхаберие и безобразие. Вместо от 12 постоянни и 12 заместващи членове, българската местна власт ще бъде представена от един кмет, естествено от ГЕРБ, възмути се той.

"Потвърди се убеждението ни, че правителството е изгубило възможности за България, като не е реагирало навреме по няколко въпроса. Страната не се е присъединила към програмата на ЕК "Въглищни региони в преход", която е изключително важна, за да се гарантира справедлив преход", обясни Нинова. Тя припомни, че е предоставила решението на НС по инициатива на БСП, което задължава кабинета да предприеме действия за присъединяването на страната ни към програмата без да поема ангажименти за закриване на въглищните централи. Нинова припомни позицията на БСП за нуждата от решение на тема екология, климат, зелена кръгова икономика. Тя беше категорична, че решенията не бива да са за сметка на българската индустрия и работни места. 

Председателят на БСП информира, че България е трябвало да представи в ЕС национален план, който е бил върнат с критики, че не предвижда мерки за справяне с енергийната бедност у нас. "Срокът е до края на февруари, но в България не знаем за това. Нито парламентът обсъжда подобна тема, нито МС има свое решение. Прави се нещо на тъмно и това е огромният риск в един момент да трябва да изпълняваме чужди решения", коментира Нинова. Тя е изразила позиция кохезионната политика да се запази. По време на срещите си Нинова разговаря по ключовите теми за Зеления пакт, финансова рамка и мястото на България в този процес, предстоящата Конференция за бъдещето на Европа, както и програмата на новата Европейска комисия.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ