28 Септември 2020понеделник18:31 ч.

България ще загуби 12,6 млрд.евро от спирането на АЕЦ "Белене"

Изявленията на властта са цинични, вулгарни, непрофесионални, непремерени и безотговорни, заявиха от инициативния комитет за ядрената централа

/ брой: 218

автор:Юлия Кулинска

visibility 2591

България, с преките и косвени загуби, ще загуби 12,6 млрд. евро от спирането на АЕЦ "Белене", заяви пред журналисти Ангел Гаджев, съпредседател на Иинициативния комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?". Двамата с Русалин Костов внесоха вчера в парламента декларация до Цецка Цачева.
Има 99% вероятност да загубим делото срещу Русия в арбитража и какво правим тогава, ще продадем НЕК ли, попита риторично Гаджев. Ако се ръководим от цифрите на правителството за цената от 10 млрд. евро, то искът на "Атомстройекспорт" трябва да е много по-голям, коментира той. "Това е така, защото през 2006 г. е подписано споразумение за около 4 млрд. евро, после още едно за поръчка на оборудване на стойност 680 млн. евро. От 2006 до 2008 г. индексацията е близо 300 милиона", пресметна Гаджев. Той бе категоричен, че искът на Русия показва, че площадката на АЕЦ "Белене" не е "гьол".
"Ние сме граждани на София и на България, не сме политически оцветени и искаме в тази държава мегаструктурните и меганационалните проекти да бъдат решавани не с уличния език на мутрите, както казва г-н Дянков, а да започне адекватно управление, за да можем да дръпнем икономически напред. Не може, когато в Турция строят две ядрени централи, в Румъния и дори Нигерия се изграждат АЕЦ, ние тук ту така, ту така да се чудим какво правим - вчера ще шляпаме руснаците, днес сме приятели, не може по този начин да се прави политика", обясни Гаджев.
Двамата представители на инициативния комитет се оплакаха от "неадекватните, непрофесионални, непремерени, безотговорни и в определена степен откровено цинични и вулгарни изявления на висши правителствени чиновници - премиер, вицепремиер и министър". Според тях Дянков е сътворил скандал с думите си за Русия "Ако трябва, пак ще ги пляскаме". Те попитаха кога сме "пляскали" руснаците, че да се налага да правим пак такова упражнение и това думи на министър ли са или на мутра. Подобен език не отива на министър на финансите и вицепремиер, възмутени са в Инициативния комитет.
 

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 106

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 138

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 238

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 350

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ