10 Юли 2020петък19:02 ч.

Назаем от Интернет

България - най-бедната страна в ЕС

Сегашното правителство, омбудсманът и депутатите могат да зададат въпроса защо се качват главоломно цените. Въпросът е дали искат да чуят отговора...

/ брой: 150

автор:Дума

visibility 1161

Публикуваме този прекрасен анализ по повод съобщението за увеличение на цената на газа, а оттам и на всичко друго. Всеки излишен лев или евро, които един германец или скандинавец биха дали за нещо друго, тук се дават само за едно - оцеляване на ръба на възможностите!
От 20 години всеки от нас и българският бизнес биват притискани и изсмуквани, като целта е само една -

печалбата от бизнес да отива в нечии джобове

заплатите на работниците и служителите - също. Ако може до стотинка, още по-добре, пише afera.bg. Цените на водата в София поскъпвали, защото, забележете, "През последната година се консумира по-малко вода, затова на компаниите се налага да качат цените, за да защитят печалбите си!" Изблик на смях щеше да предизвика сегашното обяснение за поскъпване, ако не бе тъжен този нов удар срещу икономиката.
Иди, че пести - както каза мой познат.
Вместо да се стимулира пестенето на вода и електроенергия, в България всеки опит за икономии води от 20 години само до едно - покачване на цените.
Преди около 4 години, в разговор с мой познат, работещ в енергетиката, той ми каза по повод икономиите на домакинства, предприятия и енергийната ефективност: "Колкото и да пестите, колкото и изолации, дограми, енергоспестяващи крушки да слагате, няма да може да свалите разходите си по една много проста причина - колкото по-малко ток се консумира, толкова моята компания в тайни споразумения с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще ви качи цената, така че да се запази печалбата за тези, на които тя се полага... Системата е направена нарочно така, че да се смуче колкото се може повече печалба, а за потребителите да не остава нищо!"
Всеки българин, беден или богат, работник, служител, индустриалец, търговец и какъв да е предприемач, е

"оскубван" и рекетиран най-брутално и нагло от самата държава

в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Комисията за регулиране на съобщенията и други паразитни образувания и тумори. Никой от политиците за 20 години не можа да обясни защо в България цените на електроенергията за бита и за бизнеса постоянно се качват и са по-високи от тези във Финландия например...
Нима сегашното правителство, омбудсман и парламентът не могат да зададат логичния въпрос - защо се иска качване на цените на електроенергия и вода?
Могат, нали? Въпросът е искат ли и най-вече - какво ще поискат да чуят!
Не само електроенергията, отоплението, водата, мобилните и стационарните услуги в България са много по-скъпи от в много развити страни. През 2006 г. в центъра на Атина килограм първокачествени пържоли с кост струваха 5 лева, докато техни доста по-рахитични подобия в "Пикадили", Варна, струваха 8 лева. Млякото в Москва е 50 стотинки, тук - идете и вижте! Дори в момента килограм хубави ябълки в Москва струва около 50 стотинки, а колко струват тук, в страна, която ги произвежда, може да се убедите в първия квартален магазин!
И - пак за Москва. Бирата там е 60 стотинки, хлябът е от 0.70 до 1 лев, но е направен от брашно, а ако пък пише ръжен, наистина е такъв. Реално с 80 лева там може да си купите почти с 1/3 или дори двойно повече стоки, с много по-високо качество от стоките, които се продават в тукашните супермаркети.
Шевролет Aveo тук сега е 20 990 лв., в Москва струва 6000 долара. Говорим за Москва - един от най-скъпите градове в света!
За скъпотията в бедната ни страна дори не може да упрекнем корупцията - в Русия корупцията е по-висока, но въпреки това в Москва и Петербург цените за обикновения гражданин са по-ниски.
Защо ли?
Тук не става толкова дума за свободен пазар, конкуренция или икономически свободи, колкото до

държавен грабеж, налаган и на бизнеса

и на потребителя.
Но нека се приберем в Европа и да попитаме защо в Люксембург, най-богатата европейска страна, дизеловото гориво струва по-малко, отколкото в България? Та нали и те, и ние сме членове на ЕС? Така че акцизите, калкулирани в цената, както и надценките би следвало поне да са едни и същи, ако не и обратното - като сме най-бедната и изостанала икономически страна в Европа, тук те да са по-ниски.
Всъщност реално плащаме грабежа - потребителите по джоба си, а производители и търговци - по намалялото си поради високите цени и ниската покупателна способност на българина потребление.
И всеки опит на българина да спести пари или да увеличи потреблението си се сблъсква като стена с месечните сметки. А българинът наистина няма с какво да купува!
Дори да е започнал да получава последните години малко по-висока заплата или пенсия, то качените в пъти последното десетилетие цени на ток, вода, топлина, телефон и др. изяждат огромна част от парите му, които неговият съгражданин в другите страни ползва за закупуване на стоки и услуги.
Как така нито веднъж при спада на цените в международен план, нали внасяме и петрол, и горива, нито веднъж не спаднаха цените на електроенергия, цените на водата, на парното, на горивата?

Пазарен принцип ли? Трънки!

Това си е грабеж над икономиката на най-бедната и изостанала страна в Европа.
Международни цени на газта например - както виждате, в момента цените не само не би следвало да се покачват, а дори да слязат до равнището си от 2004 г. Цените на бензин, дизел и всички петролни продукти, включително и газ пропан бутан, би следвало да са като в 2005-2007 г.
При електроенергията колебанията са големи и на сравнително малки периоди, но ако "загладим циклите", пак ще се види, че цените за нашата икономика и потребление се смятат само по върхови стойности, че и нагоре, защото от 2000 г. насам вече лично аз съм загубил сметка колко пъти и в колко процента имахме повишение...
Дали цената днес е като тази през 2005 г. примерно или поне като тази през 2007 г.? Не, нали? Изводите си правете сами!
Интересното е защо във въпросните комисии няма нито един представител на потребителите? Те са пълни само с представители на политическите ни кръгове и на енергийните лобита в страната! Защо ли?...
След като цел на създаването им и цел на милионите, които харчат тези комисии, е реалната и справедлива цена за потребителите, и с тънка граница и баланс между монополистите и нас?
Интересно защо бюджетът, заплатите и представителните разходи, а и командировъчните на членовете на тези комисии са държавна тайна? Защо са тайна договорите по продажба на енергийната ни мрежа, сключени с ЧЕЗ?
Всичко това води до

деградация на цялата ни икономика

наложена от държавата ни нарочно политика на бедност на населението, ниска покупателна способност, затриваща в зародиш всякакви наченки на нормален бизнес, търговия, индустрия и нормален икономически и социален растеж.
Ще дам пример. Моя позната в Балтимор, САЩ, плаща за голямата си къща по-малко ток от мен, във Варна...
Цените на електроенергията в USA $ - 0.1156700 kWh
Distribution charge 0.02603 kWh
State surcharge 0.000154 kWh
Franchaise Tax 0.000620 kWh
Em Power charge (a sega de) 0.0005700 kWh
Всичко това обръщаме в левове:
0.1156700 + 0.02603 + 0.000154 + 0.000620 + 0.0005700 = 0.143044 $ (долара) X 1.44002 (по курса на БНБ от днес) = 0.2038005 (лева)
Месец декември обаче курсът USD/BGN - бе 1.2970, което умножено по 0.143044 = 0.185528 лева - за гражданите на САЩ
За абонатите на Е.ОН токът е 18,19 стотинки за киловатчас. Което значи, че сме плащали за електроенергия повече от гражданите на САЩ, въпреки че разходите на Е.ОН в България не могат и да се сравнят въобще с разходите на някоя енергийна компания в САЩ, най-малко заради цената на труда тук, в България!
А цената на газ и ток, разбира се, се качва само в България! И доларът, и цените на газта са на равнище от 2003 г., но цената на газта и тока в страната ни - не. Всичко е с цел да се източи и частният бизнес (държавата почти я източиха вече), и спестяванията на населението.
До какво довежда това:
Проблем е, че и заводите, и индустрията ни няма как да хеджират, защото докато в цяла Европа цените падат от 2 години, тук се качват. Тоест, как да хеджират газта например, като

няма грам пазарна логика в цените на горивата и тока

в България?! За планиране на приходите в индустрията пък да не говорим! Как да планираш нещо, ако си производител, като току излезе някой гьотферен и изръси, че пак ще има покачване, я защото доларът се качва, я защото пада.
Всичко това нагнетява инфлация в кризата и само за април заради тока и газта имаме 2,1% месечна инфлация и 8,1% годишна на производството.
Аз се чудя - как смятат, че се прави индустрия? На спиртник и свещи ли? Или целта е да няма индустрия и абсолютно всичко да се внася - като в Сомалия? И колко, мисля си, ще удържи още валутният борд, преди да се взриви, защото сега инфлацията го опъва и опъва и все някога летвата ще се счупи. 2,1% месечна инфлация, и то в условия на огромна криза, над 10% официална безработица и още поне толкова неофициална, при намаление на заплати и бой за кофичка кисело мляко от 9 стотинки...
А тия искат още и още качване на цените... Само някой да не повярва, че левът ще издържи или че сме финансово стабилни!
Страната се източва яко всеки месец с милиони и милиарди с цени на ток, газ и горива.
Колкото до ДКЕВР, то тази мафиотска и лобистка организация, за която данъкоплатците и потребителите дават милиони годишно, за да могат членовете й да се правят на баровци, ще разиграе същия цирк като преди.
На мен лично ми писна да плащам по 200 лева за ток, за да тлъстеят разни паразитиращи и лобиращи за енергийната мафия по комисии!

Jay Gould
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 52

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 403

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 367

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1026

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ