02 Юли 2022събота14:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

ИСКАМ ДУМАТА

България и БСП пред съдбоносни изпитания

Времето на ГЕРБ изтича, но готова ли е алтернативата

/ брой: 34

автор:Гале Христов

visibility 493

През последните години страната ни преживява кошмарни времена. Тя е в криза като цяло и в отделни сектори. Перник и други градове са на воден режим, а има сериозна опасност водоснабдяването да бъде изцяло спряно. Налице е криза в справянето с незаконния внос на боклуци, криза в електроснабдяването. Особено остри прояви има кризата в здравеопазването. В България сега практически може да се лекува този, който има пари, а обикновеният беден човек е оставен на самотек. Неравенството и бедността вземат застрашителни размери. Корупцията шефства свободно.

Резултатите в нашето комплексно развитие са катастрофални. Ръстът на БВП е крайно нисък, а доходите - заплати и пенсии, чувствително изостават от потребностите. Главната причина за това състояние на страната е некомпетентното управление на партия ГЕРБ и Бойко Борисов. Достатъчно е да видим пожарникарския начин, по който се решават важни въпроси от стратегически характер, когато те чукат застрашително на вратата.

Единствената реална алтернатива на сегашното управление и на статуквото в страната остава БСП. През последните три-четири години бяха предприети редица стъпки и постигнати практически резултати, които дават основание да се предполага, че в бъдеще това ще стане реалност. Сред тях следва да откроим:

- двойно увеличение на депутатите от БСП;

- изборът на Румен Радев за президент;

- разработка на своя визия за развитието на страната;

- балансираната позиция на БСП по редица въпроси;

- засилената организационна дейност.

Заедно с това обаче във всестранната дейност на БСП съществуват редица проблеми и нерешени въпроси. Сред тях могат да се откроят:

- неумение да се разработват политически решения и действия, които да съответстват на реалните проблеми и задачи, стоящи пред държавата, общината, селото, квартала;

- водене на нередовен вътрешно-организационен живот, нарушаване на редица уставни изисквания и прояви на нарушаване на партийното единство в някои организации и органи;

- слаба и неефективна кадрова политика и дейност. Налице са прояви на нарушаване на уставни норми в името на лични интереси; Недостатъчно се работи за привличане на кадри от всички поколения с доказани реални качества;

- неумение програмните, стратегическите и практическите цели да намерят израз в непосредствената практическа дейност;

- недостатъчно привлекателен е публичният образ на БСП; 

- неумение да създава действена организация на изпълнението на взетите решения, прояви на критикарство, самодоволство и нежелание да се решават конкретни въпроси;

- неумение да се прилагат на практика методите на модерното управление, пренебрежително отношение към научния подход и недостатъчното използване на лявоориентирания научен потенциал, липса на организирана система за обучение на кадрите за работа в сложна обстановка.

Ще спра вниманието на читателите на онези въпроси, които могат да бъдат полезни за развитието на БСП и страната. Смятам, че на 50-ия конгрес на БСП би било добре да се приемат няколко документа.

Първо. Приемане на нова програма.

Необходимо е да се направи анализ на изпълнението на действащата програма, пагубната реализация на шоковомонетарния модел на прехода. Изисква се по-определено да се подчертае, че БСП е партия на социалистическия идеал, опира се на теорията на Карл Маркс и съвременните социални теории и конкретните разработки на редица изявени наши леви интелектуалци. Очертаването на основните щрихи на бъдещия социализъм ще даде възможност на обикновения българин по-осезаемо да надникне в обществото, в което ще има шанс да живее и работи.

Приемането на нова програма следва да бъде последвано с приемането на нов устав. Така цикълът естествено ще е завършен.

Второ. Приемане на виждане на БСП по стратегията за развитието на страната в периода 2020-2040 г. Главната цел на такава стратегия би могло да бъде повишаването на стандарта на живот на хората, решителното намаляване неравенството между отделните слоеве и региони с оглед на това обикновеният българин да води нормален живот. След сериозна преработка от експерти да се дадат конкретни цифри за ръст на БВП и доходите (пенсии и заплати).

Сериозното ни изоставане изисква да се постигне годишен ръст на БВП най-малко на 6-7% и на доходите най-малко с 12-15%. Такава наша позиция ще допадне на хората и ще даде реален път за преодоляване на бедността. Задача на задачите  е чувствително да се повиши производителността на труда, което ще даде възможност да се увеличат доходите.

Трето. Практическата реализация на целта за спечелване на изборите изисква да се внасят качествени промени в предизборната дейност на БСП на всички нейни органи и организации. Това предполага:

- пълна мобилизация на партията като цяло и на всички активисти, начело с членовете на НС на БСП и отделните членове да направят всичко зависещо от тях за решаване на проблемите;

- провеждане на обучение на участниците от БСП в кампанията и политическите отговорници с оглед преодоляване на нарушенията на изборния процес; 

- прецизно определяне целите и задачите на ОПО в кварталите и селата;

- предлагане на кандидат-депутати, които имат авторитет и влияние сред обществеността и БСП, а не само такива, които се предпочитат от отделни дейци. България е в изключително критична точка на своето по-нататъшно развитие. Времето на партия ГЕРБ изтича. Но БСП ще бъде победител в тези съдбоносни избори само ако повярва в своите сили и всеки - от председателя на НС до последния член на БСП работим с хъс, умно и последователно за постигането на тази супер цел.

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 113

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 306

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 373

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ