11 Юли 2020събота14:06 ч.

България губи над 2 милиарда по програма "Околна среда"

Гръмна легендата на ГЕРБ, че усвояват напълно парите от ЕС, заяви Сергей Станишев

/ брой: 237

автор:Юлия Кулинска

visibility 1027

България ще загуби над 2 млрд. лв. по оперативна програма "Околна среда" и това ще доведе до тежки санкции за страната, заяви   президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев вчера. Усвояването на средствата е под 15%, то върви бавно, има огромно надписване на договори, които се сключват набързо, без ясни критерии и без финансиране, поясни той.
Управляващите не могат да се справят с изпълнението на програмата и смятат да похарчат над 700 млн. лв. от бюджета й за неща, които нямат нищо общо с опазването на околната среда, подчерта Станишев. "Управляващите са изпратили искане до ЕК за прехвърляне на 150 млн. лв. за закупуване на мотриси и автобуси за градския транспорт на София. За пожарни и оборудване на МВР - 96 млн. лв., за съоръжения за изпомпване на вода и борба с наводненията - 96 млн. лв., за проучване на водите на река Дунав - 8 млн. лв. и доставка на метровлакове и тролейбуси за София, Бургас, Варна, Плевен и Стара Загора - 390 млн. лв.", цитира Станишев. Той уточни, че парите се прехвърлят на общини, чиито кметове са от ГЕРБ. Чрез пренасочване на парите се създава корупционна схема през МВР за 200 млн. лв. и през петимата кметове от ГЕРБ  - за 390 млн. лв., категоричен бе соцлидерът.
Гръмна легендата на ГЕРБ, че усвояват напълно европейските пари, заяви Станишев. При продължаващо неизпълнение на сроковете от Договора за присъединяване за постигане на съответствие с евродирективата за пречистване на отпадните води България ще бъде санкционирана със стотици милиони евро ежегодно през следващите години, защото с настоящия темп на усвояване към края на 2015 г. ще достигне 40% от стойността на програмата, предупреди той.
Свръхдоговарянето в сектор "Води" практически блокира и средствата от следващия програмен период 2014-2020 г., като само по тази ос ще се сключат необезпечени договори на стойност 2,5 млрд. лв. Огромна част от тях няма да се изпълнят, средствата няма да се възстановят от ЕК на общините и те ще натрупат неразплатени задължения за между 1 и 2 млрд. лв., което ще ги блокира напълно, допълни Станишев. 
 
Димчо Михалевски:
Цветанов е най-големият екологичен бенефициент

Цветан Цветанов е най-големият екологичен бенефициент в България, защото в МВР отиват най-много пари от определените за опазване на околната среда, заяви депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. Според него оперативните програми не се изпълняват, защото тежестта за изпълнението им е прехвърлена върху общините, които трябва да ги съфинансират, а нямат пари. "Тепърва ще бъдем свидетели на ескалация на неразплатени средства в кметствата. ГЕРБ не разбраха, че усвояването на еврофондове не е пиар, а ежедневна, тежка работа", уточни Михалевски.
По-късно екоминистърът Нона Караджова заяви в НС, че пренасочените пари за доставка на метровлакове и тролейбуси били заради огромния проблем с праховите частици в петте града. Средствата за закупуването на пожарни и помпи пък са за опазване на биоразнообразието. Това са изключително смислени мерки, необходими на държавата, оправда се Караджова. 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 580

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 499

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ