01 Ноември 2020неделя03:43 ч.

снимка Емилия Костадинова

България е втора в ЕС по кратък престой в болница

В психиатрия у нас се лежи средно 2 месеца, в частна лечебница - 4 дни

/ брой: 3

автор:Аида Паникян

visibility 1944

В България средният престой на пациент в болница е 5,3 дни. Изпреварва ни само Холандия с 4,5 дни, сочат данни на Евростат за 2016 г., публикувани на електронната страница на организацията. Средният престой на пациент в болница в ЕС е от 5 до 10 дни. Най-продължителен е в Чехия (9,6 дни), следва я Хърватия (9,3 дни). В челната петорка на държавите с най-дълъг болничен престой са и двете най-мощни европейски икономики - Франция с 9,1 дни и Германия с 9 дни, коментират от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). От там поясняват, че болничният престой в различните държави зависи от фактори, свързани с организацията на здравните системи и начина на плащане.

Средният престой на болните в България вероятно би бил още по-кратък, ако не беше изискването на НРД за минимален престой, коментират от ЦЗПЗ. В същото време броят на хоспитализациите у нас е сред най-високите в ЕС. ДУМА припомня, че през 2017 г. у нас са хоспитализирани 2 331 264 души, което е с 241 986 повече от 2016 година. 

От ЦЗПЗ поясняват, че краткият болничен престой е позитивен знак и е световна тенденция в развитието на съвременната медицина, която става все по-интензивна. Но той може и да е знак, че в болница се извършват много дейности, които биха могли да са амбулаторни. От значение е дали се отчита престоят само на леглата за активно лечение, или и този на леглата за долекуване и продължително лечение и как са дефинирани тези видове легла в различните държави, как са финансирани, какъв е общият брой легла, броят на болниците и други статистически показатели, подчертават от ЦЗПЗ.

ДУМА припомня, че за 2017 г. средният престой на един лекуван болен е 5,2 дни. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи най-дълъг е престоят в психиатричните болници (59,7 дни), в центровете за психично здраве (20,3 дни) и в специализираните болници за продължително лечение и рехабилитация (13,2 дни). 

Най-кратък е средният престой в частните болници (средно 3,9 дни), което е по-малко и от средното за ЕС.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ