16 Януари 2022неделя12:15 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

България е шеста в ЕС по доказани измами с агросубсидии

Четири случая на източване на средства за над 1 млн. евро са открити у нас

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 102

България е на шесто място в ЕС по констатирани нарушения за опит за измама с европейски субсидии в земеделието. Това показва годишният доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за 2020 г. Откритите случаи на източване на средства у нас са четири за над 1 млн. евро. В целия ЕС разследващите са разнищили 255 измами за над 28 млн. евро. 

Първенец по измами е Румъния, където се разследват 148 нарушения за присвояване на 16,5 млн. евро. След нея се нареждат Италия - с 23 нарушения, и Естония - с 19, като там опитите за присвояване са били по около 2,4 млн. евро. Има и отличници без нито едно провинение. Това са 10 страни, сред които Белгия, Ирландия, Гърция, Хърватска, Кипър, Люксембург, Малта, Австрия, Финландия и Швеция. Отделно има и статистика със случаи, които са проверявани, но не са доказани като измамни нередности. В България тази цифра е 271 за общо над 20 млн. евро.

Преди време ОЛАФ съобщи, че злоупотреби най-често се срещат при еврофондовете за развитие на селските райони, където се засича фиктивна дейност, както и при мнимите къщи за гости. Фалшифицирането на документи също е често срещано явление. Тук може да става дума за фактури при покупка на втора ръка техника, която се завежда като нова, или за предоставянето на услуги, отдаването под наем и други. 

Като цяло финансовото въздействие на откритите измами върху бюджета на ЕС продължава да намалява, сочи статистиката на Службата за борба с измамите за 2020 г. Това е леко изненадващо, тъй като миналата година Европейският съюз предостави повече пари на фермерите в държавите членки, за да се борят с пандемията. "Отчетените през 2020 г. 1056 измамни нередности са имали общо финансово въздействие от 371 млн. евро, което е с около 20% по-малко в сравнение с 2019 г. Това е продължаващ постоянен спад през последните пет години", се посочва в доклада.

 

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 471

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 556

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ