16 Юни 2021сряда09:50 ч.

България е първа по спад на емигрантските пари

Банковите такси за преводи са сред най-високите в света

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 861

България е страната с най-голям спад на изпращаните от емигранти пари за периода от април до декември 2020 г. заради пандемията. Това показват данни на Световната банка в анализ за 37 държави - всичките с ниски и средни доходи на населението. Според данни на БНБ изпращаните от емигрантите пари са намалели близо осем пъти. През първите два месеца на настоящата година българските емигранти в чужбина са изпратили 24,8 млн. евро. За същия период на миналата година сме получили от българите зад граница 198,2 млн. евро.

На второ място по спад на емигрантските преводи е Боливия, а на трето е Нигерия, показват данните на Световната банка. Същевременно за същия период в Бразилия, Самоа, Пакистан, Мексико, Непал, Доминиканска република и други има лек ръст на емигрантските преводи, въпреки пандемията и ръста на безработицата в световен мащаб, показват данните.

България е и сред държавите с най-високи такси за парични преводи. Статистиката на Световната банка показва, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори поскъпват още повече през последното тримесечие на 2020 г. Средната такса надвишава 12%. Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-висока такса, но поевтиняват през последните три месеца на миналата година от средно около 10% на 8%. На второ място по най-скъпи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето - от Великобритания до Албания, и на пето - от Чехия за Унгария. Същевременно най-евтини са паричните трансфери от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.

Като цяло очакванията за голям спад на емигрантските преводи заради кризата не се оправдават. Официално регистрираните парични преводи от емигранти към страни с ниски и средни доходи достигат 540 млрд. долара през 2020 г., което е само с 1,6% под общата сума за 2019 г. (548 млрд. долара), посочват от Световната банка. Понижението е по-малко и в сравнение със спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които се свиват с над 30 на сто през миналата година. Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигранти са фискалните стимули в страните, в които те са емигрирали. Това води до по-добри от очакваното икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината. Спадът на парични преводи през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г., твърдят от Световната банка.

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 239

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 215

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ