17 Февруари 2019неделя09:30 ч.

България е на последно място в ЕС по върховенство на закона

автор:Дума

visibility 346

България заема последното място от страните в ЕС по върховенстно на закона. Това показват данните от годишния доклад на немската фондация "Фридрих Науман". Организацията изследва състоянието на свободите в общо 45 държави от Европа и Азия.
В частта за България се казва, че 10-те години членство в ЕС не са довели до голям прогрес на законността в страната. 
Формално погледнато правораздавателната система е независима, но също така е подложена на масиран политически натиск, както и на натиск от заможни бизнесмени. В този вид власт корупционните практики се срещат често, демократичните институции са манипулирани, казват авторите на доклада за България.
Отбелязва се също, че организираната престъпност, влиятелни олигарси и корупция по високите етажи подронват демократичните процедури и процесите за взимане на решения.
Върховенството на закона в България е на слаби нестабилни основи заради слабото правораздаване. В доклада се посочва, че гражданите масово смятат органите на съдебната система за силно корумпирани и намиращи се под външно влияние.
Съдебната система е задръстена от забавени дела, а прилагането на държавните регулации е слабо или произволно, пише още в доклада.
България е описана като най-корумпираната държава в ЕС и по този показател изпреварва Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупция е посочено като основна пречка за приемането на страната ни в Шенген.
В частта за медиите се повтарят изводите на "Репортери без граници", че България е на последно място по медийна свобода в ЕС. Като проблеми се посочват сериозни притеснения заради заплахата срещу плурализма на мненията, силна концентрация на собствеността на медиите, непрозрачни медийни структури, прекалена близост с властта и употреба на комуникационните бюджети на ЕС за печелене на лоялност към властта.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32