30 Юли 2021петък23:51 ч.

България е на опашката по конкурентоспособност

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 1063

Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа. През 2021 г. страната се нарежда на 53 място от 64 страни в Годишника на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението в  Швейцария. Спрямо миналата година конкурентоспособността на българската икономика е паднала с 5 позиции, а спрямо 2009 г. - с цели 15. През последните 12 години българската икономика, подпомагана от ЕС, расте, но със сравнително ниски темпове и все още е далеч от пълния си потенциал, посочват авторите на годишника. Големият проблем е, че дългосрочните фактори на конкурентоспособност продължават да са в застой. Така възможността за осъществяване на реформи или бърз икономически напредък се ограничава допълнително, освен ако няма радикална промяна в подходa при разработването на политики, свързани с държавното управление и бизнес лидерството.
България е оценявана по 20 показателя. Най-добре се представяме в международната търговия, цени и фискална политика. Почти на дъното сме по отношение на трудовия пазар и управленските практики. Според проучването страната има потенциал за подобрение на инфраструктурата в технологичния сектор и жизненоважните научноизследователски области. България се нарежда сред десетте държави с най-ниско възнаграждение на мениджмънт персонала, специалистите в сферата на услугите и дългосрочен растеж на работната сила. Ниската ставка на корпоративния данък в страната привлича чуждестранните инвеститори и подобрява средата за глобален аутсорсинг. Въпреки това България страда от несигурност на пазара, неефективно финансово управление, намалено качество на образованието, изтичане на мозъци, емиграция и демотивирана работна сила.

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1046

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 940

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 356

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 620

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ