05 Декември 2021неделя16:54 ч.

България е на опашката по конкурентоспособност

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 1264

Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа. През 2021 г. страната се нарежда на 53 място от 64 страни в Годишника на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението в  Швейцария. Спрямо миналата година конкурентоспособността на българската икономика е паднала с 5 позиции, а спрямо 2009 г. - с цели 15. През последните 12 години българската икономика, подпомагана от ЕС, расте, но със сравнително ниски темпове и все още е далеч от пълния си потенциал, посочват авторите на годишника. Големият проблем е, че дългосрочните фактори на конкурентоспособност продължават да са в застой. Така възможността за осъществяване на реформи или бърз икономически напредък се ограничава допълнително, освен ако няма радикална промяна в подходa при разработването на политики, свързани с държавното управление и бизнес лидерството.
България е оценявана по 20 показателя. Най-добре се представяме в международната търговия, цени и фискална политика. Почти на дъното сме по отношение на трудовия пазар и управленските практики. Според проучването страната има потенциал за подобрение на инфраструктурата в технологичния сектор и жизненоважните научноизследователски области. България се нарежда сред десетте държави с най-ниско възнаграждение на мениджмънт персонала, специалистите в сферата на услугите и дългосрочен растеж на работната сила. Ниската ставка на корпоративния данък в страната привлича чуждестранните инвеститори и подобрява средата за глобален аутсорсинг. Въпреки това България страда от несигурност на пазара, неефективно финансово управление, намалено качество на образованието, изтичане на мозъци, емиграция и демотивирана работна сила.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 232

Видеосрещата между Путин и Байдън ще е във вторник

автор:Дума

visibility 168

Великобритания затяга мерките при пътуване

автор:Дума

visibility 203

Задължителен PCR тест при влизане в Швейцария

автор:Дума

visibility 343

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 504

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 810

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 987

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 526

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ