16 Октомври 2025четвъртък15:20 ч.

България е на челни позиции по смъртност от неправилно хранене

Фибрите намаляват с до 25% риска от инфаркт, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата, твърди СЗО

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 4851

България е на първо място от страните в Европейския съюз по смъртност, предизвикана от неправилно хранене. Страната ни е класирана на 12 място от общо 51 държави, включени в изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за периода 1990-2016 г., съобщава британското издание "Дейли мейл".

Първите 10 страни с най-висока смъртност от неправилно хранене са бивши съветски републики. Класацията се води от Узбекистан, където вследствие на лошо хранене са починали 396 на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан и Русия, където починалите са 291 на 100 000 души. На 11-то място е Грузия, веднага след нея е България с 260 починали от сърдечносъдови болести.

За година от неправилно хранене у нас са починали 35 298 души, сочи класацията. След България по брой жертви на храната се нареждат Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Армения и Македония, Унгария, Черна гора и Албания. На дъното в класацията са Испания и Израел. От страните в Западна Европа най-зле е Германия, където за 1 година са починали 164 639 души.

"Трябва да използваме по-добре потенциала на една балансирана и здравословна диета, в противен случай сърдечносъдовите болести ще причиняват все повече смъртни случаи в бъдеще, които инак могат да бъдат предотвратени", заяви авторът на изследването професор Стефан Лорковски. Констатациите на изследването показват, че в различните страни хората имат различни диетични проблеми. 

В Швеция и Норвегия, например, хората не ядат достатъчно ядки и семена - навик, най-често свързан със сърдечните заболявания. В голяма част от Централна и Източна Европа, както и в страните от Централна Азия, основна причина за заболеваемостта е липсата на пълнозърнести храни в менюто. "Иначе казано, нарастващата консумация на храни с малко фибри за сметка на бялото брашно води до повишена заболеваемост", обобщава проф. Лорковски.

Според проучване на Световната здравна организация, хората, които ядат повече фибри, са с 1/3 по-малко застрашени от ранна смърт. Фибрите намаляват с до 25% риска от инфаркт, инсулт, диабет тип 2 или рак на червата.

Сътресение в управлението

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 193

Близките на загинал в "Елените" ще съдят държавата за 1,4 млн. лева

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 193

Безработицата през септември остава ниска

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 193

Не питайте изкуствения интелект къде да влагате парите си

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 193

Внос на евтини картофи затруднява родните производители

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 193

Въпреки намаленията, за българите е скъпо в Банско

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 193

МВФ очаква ускоряване на растежа у нас

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 193

Пелегрини критикува София заради Скопие

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 193

Гърция сваля цените на над 2000 стоки

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 193

ЕС включи пчелите в застрашените видове

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 193

Германия с нов закон за военната служба

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 193

Позиция на ИБ на БСП

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 193

Кой разочарова Тръмп?

автор:Юри Михалков

visibility 139

/ брой: 193

Отборче

автор:Владимир Николов

visibility 123

/ брой: 193

Поскъпването на златото бие инфлацията 2 поредни години

visibility 160

/ брой: 193

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ