01 Октомври 2020четвъртък11:56 ч.

Нарастващата консумация на храни с малко фибри води до повишена смъртност

България е на челни позиции по смъртност от неправилно хранене

Фибрите намаляват с до 25% риска от инфаркт, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата, твърди СЗО

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 1856

България е на първо място от страните в Европейския съюз по смъртност, предизвикана от неправилно хранене. Страната ни е класирана на 12 място от общо 51 държави, включени в изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за периода 1990-2016 г., съобщава британското издание "Дейли мейл".

Първите 10 страни с най-висока смъртност от неправилно хранене са бивши съветски републики. Класацията се води от Узбекистан, където вследствие на лошо хранене са починали 396 на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан и Русия, където починалите са 291 на 100 000 души. На 11-то място е Грузия, веднага след нея е България с 260 починали от сърдечносъдови болести.

За година от неправилно хранене у нас са починали 35 298 души, сочи класацията. След България по брой жертви на храната се нареждат Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Армения и Македония, Унгария, Черна гора и Албания. На дъното в класацията са Испания и Израел. От страните в Западна Европа най-зле е Германия, където за 1 година са починали 164 639 души.

"Трябва да използваме по-добре потенциала на една балансирана и здравословна диета, в противен случай сърдечносъдовите болести ще причиняват все повече смъртни случаи в бъдеще, които инак могат да бъдат предотвратени", заяви авторът на изследването професор Стефан Лорковски. Констатациите на изследването показват, че в различните страни хората имат различни диетични проблеми. 

В Швеция и Норвегия, например, хората не ядат достатъчно ядки и семена - навик, най-често свързан със сърдечните заболявания. В голяма част от Централна и Източна Европа, както и в страните от Централна Азия, основна причина за заболеваемостта е липсата на пълнозърнести храни в менюто. "Иначе казано, нарастващата консумация на храни с малко фибри за сметка на бялото брашно води до повишена заболеваемост", обобщава проф. Лорковски.

Според проучване на Световната здравна организация, хората, които ядат повече фибри, са с 1/3 по-малко застрашени от ранна смърт. Фибрите намаляват с до 25% риска от инфаркт, инсулт, диабет тип 2 или рак на червата.

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 186

Папата отказа да приеме държавният секретар на САЩ

автор:Дума

visibility 153

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 337

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 236

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 209

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ