01 Март 2021понеделник18:36 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Българите запазват правата си след "Брекзит"

Британската икономика губи при всички сценарии, показват разчетите на правителството

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 2510

В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за българските граждани на територията на Обединеното кралство за техните права след "Брекзит" и схемата за кандидатстване за "статут на уседналост", съобщи БНР. Присъстващите българи получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от Европейския съюз без сделка.

Българското посолство организира този семинар съвместно с министерството за "Брекзит" и министерството на вътрешните работи. На въпроса дали българите трябва да се притесняват за получаването на така наречения "статут на уседналост" и да побързат след обявената дата за "Брекзит" - 29 март 2019 година, заместник-министърът за "Брекзит" Робин Уокър отговори:

"Тези, които са граждани на ЕС, които са тук легитимно, независимо дали са с техните семейства, дали работят или учат, ще бъдат защитени от сключеното споразумение, а това означава, че ще имат право на "статут на уседналост". Няма нужда да се бърза. Те ще имат две години след напускането на ЕС да уредят този статут и дори допълнителен гратисен период след "преходния период". На срещата присъстваше и българският заместник- министър по труда и социалната политика Зорница Русинова. 

Още подобни семинари се предвиждат и на други места както в Обединеното кралство, така и в България.

В проектодоговора между Лондон и Брюксел е подчертано, че европейските граждани и техните семейства ще продължат да имат право да се местят да живеят и работят във Великобритания до края на преходния период - декември 2020 г.

Тези, които успеят да вземат жителство до края на преходния период, ще могат да останат след прехода, а ако те останат да живеят 5 години, ще могат да останат за постоянно.

Но след като приключи този период, Великобритания може да изиска от гражданите на ЕС допълнителни документи за пребиваване. В споразумението се казва, че формулярите за това трябва да бъдат "кратки, ясни и удобни за гражданите". Всичко това се отнася и за британските граждани в страните от ЕС.

В черновата се казва, че страните може да изискат от хората "доброволно" да започнат тази процедура за жителство преди края на преходния период.

За бъдещето след 2020 г. в документа пише, че ЕС и Великобритания трябва да постигнат съгласие за временно влизане в страната за "бизнес цели", безвизово пътуване за кратки посещения в страната и проследяване на незаконната миграция.

В същото време за първи път британски министър публично заяви, че оставането на Великобритания в ЕС би било най-добре за икономиката. Това каза вчера сутринта министърът на финансите Филип Хамънд преди публикуването на икономическите анализи за последствията от "Брекзит".

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ