29 Март 2020неделя02:02 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Българите запазват правата си след "Брекзит"

Британската икономика губи при всички сценарии, показват разчетите на правителството

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 1937

В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за българските граждани на територията на Обединеното кралство за техните права след "Брекзит" и схемата за кандидатстване за "статут на уседналост", съобщи БНР. Присъстващите българи получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от Европейския съюз без сделка.

Българското посолство организира този семинар съвместно с министерството за "Брекзит" и министерството на вътрешните работи. На въпроса дали българите трябва да се притесняват за получаването на така наречения "статут на уседналост" и да побързат след обявената дата за "Брекзит" - 29 март 2019 година, заместник-министърът за "Брекзит" Робин Уокър отговори:

"Тези, които са граждани на ЕС, които са тук легитимно, независимо дали са с техните семейства, дали работят или учат, ще бъдат защитени от сключеното споразумение, а това означава, че ще имат право на "статут на уседналост". Няма нужда да се бърза. Те ще имат две години след напускането на ЕС да уредят този статут и дори допълнителен гратисен период след "преходния период". На срещата присъстваше и българският заместник- министър по труда и социалната политика Зорница Русинова. 

Още подобни семинари се предвиждат и на други места както в Обединеното кралство, така и в България.

В проектодоговора между Лондон и Брюксел е подчертано, че европейските граждани и техните семейства ще продължат да имат право да се местят да живеят и работят във Великобритания до края на преходния период - декември 2020 г.

Тези, които успеят да вземат жителство до края на преходния период, ще могат да останат след прехода, а ако те останат да живеят 5 години, ще могат да останат за постоянно.

Но след като приключи този период, Великобритания може да изиска от гражданите на ЕС допълнителни документи за пребиваване. В споразумението се казва, че формулярите за това трябва да бъдат "кратки, ясни и удобни за гражданите". Всичко това се отнася и за британските граждани в страните от ЕС.

В черновата се казва, че страните може да изискат от хората "доброволно" да започнат тази процедура за жителство преди края на преходния период.

За бъдещето след 2020 г. в документа пише, че ЕС и Великобритания трябва да постигнат съгласие за временно влизане в страната за "бизнес цели", безвизово пътуване за кратки посещения в страната и проследяване на незаконната миграция.

В същото време за първи път британски министър публично заяви, че оставането на Великобритания в ЕС би било най-добре за икономиката. Това каза вчера сутринта министърът на финансите Филип Хамънд преди публикуването на икономическите анализи за последствията от "Брекзит".

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ