01 Декември 2021сряда02:43 ч.

Българите в Цариброд и Босилеград алармираха при срещата си с Петър Витанов за опасна река, проблеми с паспортите и образованието

Българите в Западните покрайнини съхраняват своите паметници и църкви

автор:Дума

visibility 144

„Българите в Западните покрайнини искат държавата да е по-активна в защитата на малцинствените интереси, да насърчи инвестициите в района, да обърне внимание на екологичните проблеми до границата, да е по-гъвкава в решаването на различни казуси в условията на Ковид-19.“ Тези теми бяха поставени от нашите сънародници в Цариброд и Босилеград по време на срещите им с Петър Витанов, който е ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.


Витанов стартира поредица от посещения и дискусии с българската общност в чужбина. В Цариброд и Босилеград се поставиха различни въпроси, свързани с проблемите в сферата на образованието, информацията, вероизповеданията. Също така бяха засегнати екологичните проблеми, както и крайно лошото икономическо положение на общините.

„Тревогите на хората от Босилеград са свързани с мината над града и съмненията, че тя замърсява река Драговищица, която се влива и в Струма. Те искат помощ, включително от българските институции, за да разберат дали в реката има съдържание на опасни метали или не е замърсена, както твърдят инвеститорите. Тази тема е излючително важна не само за нашите сънародници там, но и тук – на територията на България. Защото рискуваме замърсяване на питейната вода и земята“, каза Петър Витанов, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП. Той се ангажира да инициира проверка.

Сънародниците ни от Западните покрайнини дадоха пример с други съседни държави, като Хърватия и Унгария, които отделят голямо внимание на малцинствата си. Поставени бяха въпросите за задължителните PCR-тестове за влизане в страната, независимо от факта, дали хората си ваксиниран, което прави пътуването до България трудно и скъпо.

Българите в Цариброд обърнаха внимание на трудности с издаването и признаването на документи на български език,с тежките процедури за получаване на гражданство и с кандидатстването в българските университети.  

Само на 5 километра от Босилеград е живописното село Извор, някога просветен център на българите в Краище, в което сега има само петима жители. Българската памет пазят килийното училище и манастира. Хората от Босилеград си пожелаха някой политик да спази обещанието си за реставриране на килийното училище, както и сръбските власти да не бавят процедурите. Поискаха и богослужение на български.

Петър Витанов посети и българския културен център и реставрираната църква на село Звонци, с която местните хора се гордеят.

„Впечатлен съм от факта, че в Западните покрайнини има българи, които обичат България дори повече от нас. Като евродепутат се ангажирам да поставя на институционално ниво част от проблемите, които могат да бъдат решени. Обещах, че ще се върна, за да се срещнем отново и да разкажа какво правим ние, българските политици, за тях – пазителите на българския дух“, каза Петър Витанов.

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ