18 Юни 2024вторник22:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Българите в Англия се опасяват от криза

Смениха Джереми Корбин с Кийр Стармър начело на опозицията

/ брой: 65

автор:Галя Кларк

visibility 3473

Докато политическото ръководство на Обединеното кралство се чудеше как да комбинира тезата за "стадния имунитет" и крутите мерки, коронавирусът застигна ключови фигури в британския политически живот: премиера Борис Джонсън, здравния министър Мат Ханкок, първия здравен специалист на страната проф. Крис Уити - и тримата с леки симптоми на кашлица и неразположение. Принц Чарлз също се оказа заразен и се самоизолира. Стана ясно, че и съветникът на Джонсън, Доминик Къмингс - "кардинал Ришельо" за правителството, също е в отбора на заразените с леки симптоми. В този ключов момент за кралството се очерта вакуум в ръководството на държавата. Започна да се говори кой временно ще смени Борис Джонсън. Той обаче не се даде и с видеовръзка ръководи правителството и страната. 

Пръв излезе от изолацията принц Чарлз, който в петък откри по видеовръзка новата болница "Найтингейл" - бившата фестивална зала "Ексел" в Докландс, Лондон. Тя беше построена за девет дни със съдействието на армията. Готовността е за 4000 легла с вентилатори. Последва го здравният министър Ханкок. И двамата излязоха от изолация след 7 дни. 

Мат Ханкок задейства план за тестване на лекари и сестри - до края на април тестваните трябва да са 100 000 на ден. Правителството бе критикувано, че изостава с тестването, особено в сравнение с Германия. В момента се тестват медици и сестри, но не повече от 10 000 на ден. Според Ханкок дисциплината не трябва да се отслабва сега, важно е хората да си стоят вкъщи. Това не е молба, а инструкция. 

Премиерът Джонсън е все още в изолация, в четвъртък вечерта бе видян да ръкопляска в 8 ч. на медиците, както всички британци. Очакваше се на 7-ия ден, в петък, да излезе, но във видеообръщение същия ден той каза, че все още има висока температура. Вече два поредни четвъртъка в страната има овации за медиците в 8 ч. вечерта - от балкони или пред къщните врати хората изразяват уважение и подкрепа за медиците, за  шофьори на камиони, доставящи храна в магазините, служители в супермаркетите, пощальони, боклукчии, чистачи.  

В неделя вечерта кралицата излезе с видеообръщение към нацията. Досега е имало само три подобни през дългото й властване. Речта й има за цел да сплоти нацията. Кралицата благодари на здравния персонал и на ключови работници, както и за личната роля на всеки за неразпространение на вируса. 

При опозицията трябваше да има специална конференция за избирането на нов лидер на мястото на Джереми Корбин. Тя бе анулирана, като в събота сутринта в 10,45 ч. с имейл бе съобщено името на  новоизбрания лидер от тримата кандидати, събрали най-много гласове - сър Кийр Стармър. Джонсън призова опозицията да работят заедно в тази извънредна ситуация. В събота в специално писмо той покани ключовите фигури на опозиционните партии на брифинги следващата седмица, за да разменят информация и мнения. 

Проблемът с липсващите доскоро предпазни материали за медицинските лица почти се реши. Няма обаче достатъчно лекари и сестри. За да подготвят болниците за пика, всички леки и средни операции са спрени за три месеца. Здравните експерти коментират, че опасността може би ще отмине чак след шест месеца, някъде през октомври. Междувременно народът изкова нова дума от "ковид" и "идиот" - "ковидиот". Тя се наложи покрай случаите на хора, грубо пренебрегващи мерките за изолация, за дистанция и пр. 

Наред с останалите заведения за обществено хранене, бяха затворени и българските ресторанти и кафета, останаха българските и източноевропейски хранителни магазини, където също се спазват препоръките на властите. Българите на Острова също са изключително притеснени от глобалната криза - не знаят как тя ще се отрази на работата им и придвижванията им. Докато едни одобряват британските инструкции, други са фенове на българските, приличащи на военни заповеди. Ето какво разказват за всекидневието си, тревогите и надеждите си българи в различните части на Обединеното кралство.

Татяна Симпсън,
Единбург, Шотландия, банков служител

Цялото семейство наблягаме на чай с мед, люти чушки, чесън и витамини, както правим винаги през сезона на гриповете, и се надяваме, че ще се разминем с инфекцията. Работя за банка чрез агенция и ако се разболея или затворят офиса за две седмици заради разболял се, не получавам заплата. Не мога да работя от вкъщи, защото работата ми е свързана с документи, а банките няма да затварят при никакви обстоятелства. Трябваше да пътувам до България, но полетът беше анулиран. А и не бих рискувала да не мога да се върна навреме и да си загубя работата.

Мъжът ми е международен шофьор, той превозва всяка седмица до Франция рибата, уловена от френски кораби в шотландски води, но работата е почти нулева, тъй като всички ресторанти в Европа са затворени. Ако няма работа, работодателят не може да си позволи заплати. Засега мъжът ми ходи веднъж седмично до Франция и Белгия, всичко е затворено и тук, и в Европа, шофьорите няма къде да се измият или да купят храна. Заради изолацията влакът в тунела под Ламанша превозва една трета от капацитета и десетки камиони с храна за Великобритания чакат с часове. Ако някой от нас вдигне температура, и двамата трябва да останем вкъщи. Болничните и за двамата са смешни, а ако единият трябва да се изолира две седмици заради другия, остава без заплата.

Дъщерята Елиза е последна година в гимназията, три дни преди да затворят училищата трябваше да представи всички проекти до края на годината. Няма да има изпити. Шансовете й да бъде приета в университет ще бъдат намалени, ако приемат резултатите от предварителните изпити и субективното мнение на учителите. В Шотландия системата е много различна от английската и сегашната ситуация не дава много шансове на завършващите училище.

Тони Петкова,
Кент, Англия, мениджър в благотворителна организация 

Засега семейството ми и аз сме добре. Опитваме се да не се поддаваме на паника. Радвам се, че вече не живеем в Лондон. Около нас, в Кент, няма голяма навалица и е доста спокойно. Има къде да се разхождаме и да дишаме свеж въздух. 

Синовете ми са вкъщи от около седмица. Затвориха ресторантите, в които работят. Те са готвачи. Ще им изплащат 80% от заплатата по програмата, която правителството обяви преди седмица. Снаха ми работи в супермаркет. Там вече въведоха по-строг контрол, пускат ограничен брой хора, изискват да се спазва дистанция и т.н. 

Аз работя от вкъщи за благотворителна организация. Помагаме на по-уязвими граждани на ЕС да получат новите имиграционни статути във връзка с Брекзит. В момента работата ни е затруднена, защото не можем да организираме срещи и събирания. Не е сигурно как това ще се отрази на финансирането ни, но все някак ще се справим. Финансови притеснения нямаме засега, но как ще се развият нещата, след като премине кризата с коронавируса, не е ясно. Вероятно ще доведе до срив в икономиката и по-нисък стандарт на живот. Мислех да си ходя в България в края на май, но както изглежда, няма да се случи. Надявам се поне до септември нещата да се успокоят и да си отида.

 

Милена Георгиева,
магистър фармацевт в Съфолк

От 11 години работя като фармацевт в Източна Англия, тих и спокоен регион на източното крайбрежие. Работя на три места: в две поликлиники като клиничен фармацевт и веднъж месечно в аптека. Като човек и родител разбираемо се притеснявам, но като здравен професионалист си повтарям, че е изключително важно и трябва да остана спокойна, да не се поддавам на паника. С моето семейство спазваме стриктно спешните правителствени мерки, излизаме по един човек до магазина на всеки три дни по най-бързия начин, не излизаме по друг повод, въпреки че правителството разрешава в момента една разходка на ден със задължително спазване на 2 м разстояние, ходя само на работа и обратно вкъщи. За съжаление, наблюдавам, че правилата не се спазват стриктно, както от населението, така и сред колегите. Хората си мислят, че е шега, публикуват глуповати шеги, без да подозират какво се разразява в Лондон и на други места. Гледат да се запасяват с храна и огромни количества тоалетна хартия, което за британците като че ли е най-важното. Преди да затворят "Макдоналдс", там се извиха километрични опашки за бургери. Не мога да разбера приоритетите на мнозинството от обществото. 

Миналата неделя обявиха, че магазините за хранителни стоки ще бъдат отворени един час по-рано, само за здравни работници, които да напазаруват на спокойствие. Какво видяха очите ми, нещо необяснимо и учудващо: бяха се струпали  огромни тълпи от здравни работници, опашката беше километрична и не се спазваше разстоянието от 2 м. Всички си говореха весело, в близост, сякаш няма нищо. Това бе доста разочароващо. 

Мисля, че българите са по-дисциплинирани и изпълнителни от англичаните. Всекидневно контактувам със сестра ми - помощник фармацевт в България, и ми се струва, че мерките там по аптеките са по-адекватни и навременни от тук. Действителността в английските, на пръв поглед бляскави и отрупани със стоки, аптеки съвсем не е това, което се вижда отстрани. Допреди седмица нямаше никакви мерки за предпазване - както за персонала, така и за клиентите, допускаше се струпване на хора. За разлика от българските аптеки, тукашните са открити, не се използва стъкло или екран, персоналът е в пряк контакт с хората, почистване и дезинфектиране на повърхностите почти липсва. Като цяло аптеките не се почистват по принцип, разчита се персоналът да почиства, а той е толкова натоварен с отпускането на медикаменти, че време за почистване абсолютно никога няма. Капитализъм - на ръководствата на големите компании не им се отделят средства за хигиена. За съжаление, мултимилионерните компании не плащат за чистачи. Хигиената е под всякаква критика. Постепенно се въвеждат ограничения, като вътре се допускат по двама, раздадоха маски, ръкавици и предпазни престилки.

Василка Костадинова,
Норич, Норфолк, Англия, Библиотечен отдел, Bertram books

Дойде 2020 г., а с нея - надежди и мечти за нови начинания, пътувания, работа, учение. Но коронавирусът попари всичко. И докато все повтаряхме, че нямаме време за нашите близки и деца, eто го всичкото време на света. Но сега едва издържаме - оплакваме се, негодуваме. 

От 2013 г. живея и работя в Англия. Винаги съм тъгувала за България, а сега ми липсва още повече. Там е семейството ми. Радвам се, че нашите управници този път действат адекватно, дори мислейки няколко хода напред. Тук се чувствам абсолютно незащитена. Работя в библиотечния отдел на склад за книги. Въпреки че университетите и училищата бяха затворени, все още сме принудени да ходим на работа. А там няма маски, ръкавици и защитни облекла. Бюрата са през метър. Не сме ключова професия. В Англия мерките са плавни, няма излишно напрежение, докато в България властимащите злопотребяват с правомощията си.
Б.П. самоосигуряваща се, Източна Англия

В Англия все още няма сътресения, синът ми е на работа в Амазон. Дъщерята работи от вкъщи - тя е психотерапевт, но й намаляха клиентите. Не откривам някакъв строг контрол, но и виждам нарушаване на мерките. Тук нещата следват плавно своя ход и не се напрягат излишно. Разбрах, че и аз като самоосигуряваща се ще получа помощ - през юни чак, но все пак е нещо. В България властимащите злоупотребяват с правомощията си;  че налагат мерки, които са като за военно положение; че депутатите "си плюха най-безотговорно на петите" и не направиха нищо, за да спре спекулативното вдигане на цените за хигиенни продукти от първа необходимост и лекарства. Депутатите си гласуваха 45 дена платена ваканция, а останалите "кучета ги яли"!

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 447

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 505

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 452

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ