18 Януари 2021понеделник22:10 ч.

Атанас Мерджанов:

Българите проявиха смелост и наказаха ГЕРБ

Народното събрание трябва да отговори на очакванията на гражданите, за да не ги разочарова допълнително, твърди водачът на листата на КБ в Ямбол

/ брой: 116

автор:Юлия Кулинска

visibility 518

- Г-н Мерджанов, доволен ли сте от представянето на Коалиция за България в предсрочния парламентарен вот?
- За мен представянето на Коалиция за България бе максимално успешното в ситуацията, в която тя се намира. Съумяхме да имаме представителство във всеки един от многомандатните райони, което е много важно, защото подчертава изключително качествената характеристика на БСП спрямо останалите политически субекти и в това виждам най-големия успех.
В Ямболски район имаме втори резултат в рамките на БСП, след този на Видин, и това не може да не ни радва. Имаше голяма вероятност да влезе и третият ни кандидат, при условие, че в избирателния район имаме само четири мандата. Нашите основни опоненти от ГЕРБ въобще не участваха в дебатите по местните приоритети, бягаха от прекия сблъсък и се ангажираха само с национални предизборни изяви и послания.
Като че ли още в началото на кампанията прозираше, че те ще разчитат и на нещо друго. Какво е то, си пролича в края на кампанията с разкритията за опитите за манипулации и фалшификации на изборите и нека бъдат така добри и достойни да не се оправдават с незнание, абстрахиране и дистанциране от своите действия. Отговорността за това я носи ГЕРБ и затова е абсурдно те да искат касиране на вота.
- Имаше ли контролиран вот в Ямбол?
- Разбира се, че имаше, както и на всички места в страната. ГЕРБ подготвя това още от самото начало от своето съществуване. Една от "силните" политически черти на ГЕРБ е в тяхното предизборно поведение с натиска, който оказаха върху държавните и общинските служители, върху хората от частните фирми и върху обикновените граждани. Става въпрос за натиск, не за убеждаване, не за провеждане на политическа агитация или партийно мероприятие.
В целия регион, а и в цялата страна, имаше изградена стройно система, по която работеха  десятници и стотници, но в крайна сметка смятам, че хората проявиха изключителна гражданска смелост и наказаха ГЕРБ.
- Вчера беше първото заседание на 42-рото НС, което отново беше белязано от политическо противопоставяне. Какъв парламент очаквате занапред?
- Конфигурацията в НС е предупреждение към политическите формации, които са парламентарно представени. Те трябва да отговорят на очакванията на гражданите, за да не разочароват допълнително и без това оскъдната гражданска активност, която се наблюдава от поредици избори през годините. Смятам, че мъдростта трябва да надделява във всяка една от партиите, включително и у народните представители от ГЕРБ, но това не се забелязва в поведението им. По-скоро те демонстрират политическо поведение на инат, на обида. Не знам обаче на кого и защо. В този смисъл НС трябва да фокусира приоритетите пред българското общество и държава като цяло. Те трябва да бъдат олицетворявани и представлявани от програмно правителство с премиер Пламен Орешарски. В това виждам разковничето в първите няколко седмици, които биха отговорили на очакванията и на стремежите на българските граждани за тръгване към реформи и нормализиране на ситуацията.
- В новия парламент десните избиратели останаха без свои представители. Като социолог как ще коментирате - това добре ли е за демокрацията у нас?
- Това, че в НС отсъства ярък представител на десницата, с което обществените и политическите нрави са свикнали да се съобразяват през последните 24 години, е много жалко. От това само губи политическата система и аз мисля, че след тези избори основното предизвикателство ще бъде насочено към т.н. дясно пространство, където представители на СДС, ДСБ и други, вероятно ще положат максимално усилия за консолидация и за появата на солиден политически фактор. Убеден съм, че от това имаме полза всички, че това е полезно за демокрацията, полезно е за левицата, полезно е за центъра, и колкото по-бързо се нормализира политическият спектър откъм тази му част, толкоз по-полезно ще е за България.
- Кои ще са приоритетите Ви като народен представител на своя избирателен район?
- В предизборната кампания се сблъскахме с ужасяваща бедност и мизерия. Ямболският регион е пограничен с едва кретащо земеделие в крайните общини, с много сериозни проблеми пред зеленчукопроизводители, пред желаещите да се занимават с животновъдство. И в това  е предизвикателството към БСП. Все пак не бива да забравяме, че левицата не е управлявала 12 години Министерството на земеделието и е редно да се опитаме да наложим своите разбирания и политика за подпомагане на земеделските производители. Нас ни подкрепиха в огромната си част точно тези хора, които очакват с желание и с надежда действията на следващото правителство.
Поех определени ангажименти да съдействам за разкриването на нов туристически гранично-пропускателен пункт на село Странджа. Ще работя и ще подпомагам създаването на нов закон за  планински и полупланински тип региони и крайгранични населени места и общини. Тези населени места имат необходимост от едно специално, нарочно законодателство, което да ги закриля и да стимулира развитието и функционирането на общините в тези региони.  

 

Арестите на Гешев от 9 юли са незаконни

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 12

Борисов обвини скалите за "многото проблеми"

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 12

Учителите вече могат да се пенсионират по-рано

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 12

Имало достатъчно ваксини, твърди властта

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 12

Ресторантьори плашат с протестно отваряне

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Само 5 язовира са ремонтирани с 500-те млн. лв.

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 12

Инфлацията през 2020 г. е 1,7%

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 12

Лавров: САЩ допускат ядрена война

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 12

В Европа върви масово ваксиниране

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Тунис хвърля армията срещу "гладните"

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Осъден е наследникът на "Самсунг"

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Истерията на един антикомунист

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 12

За справедливо пенсиониране на учителите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 12

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ