23 Февруари 2020неделя18:40 ч.

Българи и сърби стреляха в една посока, а не един срещу друг

Нашите генерали и офицери показаха, че могат да правят големи учения

/ брой: 216

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 2459

Два сръбски дивизиона с девет ракети "Куб" и "Нева" пропътуваха 890 км от Белград и Ниш до нашето Черноморие, за да стрелят на зенитния полигон "Шабла" заедно с българските си колеги. Дойдоха с богат боен опит от войната през 1999 г. Не криеха гордостта си, че са свалили невидимия за радарите стратегически бомбардировач Ф-117 "Стелт" и изтребител Ф-16. Най-старшият от тях бе бригаден генерал Йовица Драганич, началник на щаба на ВВС. Бойни пускове до този момент бяха записали в професионалната си биография командирите на дивизиони, майорите Игор Голубович и Синиша Дивяк. В музея на 250-а ракетна бригада с командир бригаден генерал д-р Миодраг Гордич се пазят

отломките от поразените американски самолети

Не се забравят обаче и други спомени от войната. Съединението е загубила в бойните действия 28 военнослужещи. Около 1300 ракети "въздух-земя" са изстреляни по техните зенитно-ракетни комплекси. Много са снимките, които свидетелстват за унищожената техника и смъртоносните последици от бомбардировките.
На тактическото учение "Есен 2010" българи и сърби стреляха в една посока. След всеки пуск се прегръщаха доволни от резултатите. Общуваха в преносния и буквалния смисъл на един език. От преводачи нямаше нужда. Оказа се, че всичко е като при нас. Ракетите са същите. Методиката на обучение и стрелба - също. След съответните проверки всички съмнения за различия отпаднали. Нашите разчети им попълваха формулярите, че ракетите са готови за стрелба, казва полковник Стефан Бозов, който бе заместник-ръководител на стрелбите и офицер от първостепенно значение по отношение на координацията на стрелбите със сръбските ВВС. Така че съвместимостта бе налице. Тя бе със сериозен принос за отличните попадения.
На "Шабла" сръбските зенитчици стреляха на полигон за първи път от 21 години. Разпадането на бивша Югославия ги лишило от военното съоръжение в Хърватска. Разбира се, всичко струва пари. Похвално е, че в условията на криза сръбското правителство е отделило

необходимите средства в интерес на подготовката на своята армия

Не по-малко адмирации заслужават нашите генерали и офицери, които се постараха така да организират и проведат учението, че да си заслужава и по-нататъшно използване на полигона от други армии. Добре е, че това видяха и чуха премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Аню Ангелов. Впрочем България има достатъчно военни съоръжения, където от десетки години са влагани много средства, които могат така да се използват, че да носят приходи. Без, разбира се, да се променя основното им предназначение в интерес на военните ни способности.
Вече има информация, че щабът на бригада "Югоизточна Европа" може да бъде дислоциран за постоянно в района на полигон "Ново село". Определено развитие в тази посока получи летището на територията на Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Там възможностите обаче са много по-големи. Защо да не се използва едновременно от военната и от  гражданската авиация? Самият зенитен полигон "Шабла", където се проведоха стрелбите на 10 септември, е уникално съоръжение. С него могат да се похвалят много малко държави. С разгърнатата си инфраструктура, с прилежащата акватория и въздушно пространство полигонът позволява работа по всякакви цели в целия височинно-скоростен диапазон и действително е притегателна точка за международно участие. Впрочем в предишни години там са стреляли словаци и заирци.
Разбира се, всяко учение като "Есен 2010" изисква доказани професионалисти, за да изиграе всичките си възможни роли. Слава богу, че България ги има. Те са както в щабовете на големите командвания, така и в бригадите, дивизионите, батареите и разчетите.
Това го признаха и сърбите, които, както стана ясно в началото на материала, имат достатъчно добра база за сравнение. Само за това учение в Щаба на Военновъздушните сили, Съвместното оперативно командване и МО бе извършена огромна по обем дейност за координация и взаимодействие с министерствата на вътрешните и външните работи, на транспорта, околната среда и водите, областната и общинската администрация, както и с военното министерство на Република Сърбия. Параметрите на това взаимодействие се простират от осигуряване на въздушното и морското пространство на полигона до пребиваването на 250-а ракетна бригада на наша територия, екологичен мониторинг, авариайно-спасително осигуряване и логистика.
Всичко това без професионалисти не става. За това е много важна политиката за задържане в армията на знаещите и можещите. Най-добрите и най-обективните тестове за това кой какъв е са подобни учения. Всякакви други съображения водят до грешки, които, рано или късно, са в ущърб на националната сигурност и съюзническите ни ангажименти.


Военнослужещите от сръбската 250-а ракетна бригада, които стреляха на полигон "Шабла"


Нямаше никакви проблеми в общуването между българи и сърби


Ракетата е изстреляна от "Волхов". Може би този зенитно-ракетен комплекс напуска строя?
Снимки авторът

Путин обеща нови оръжейни комплекси за армията и флота

автор:Дума

visibility 0

Бърни Сандърс печели предварителния вот в Невада

автор:Дума

visibility 201

Стрелба по бар за наргилета в Щутгарт

автор:Дума

visibility 162

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

автор:Дума

visibility 229

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1747

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1616

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 421

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 496

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ