13 Август 2020четвъртък10:55 ч.

Българи и сърби стреляха в една посока, а не един срещу друг

Нашите генерали и офицери показаха, че могат да правят големи учения

/ брой: 216

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 2644

Два сръбски дивизиона с девет ракети "Куб" и "Нева" пропътуваха 890 км от Белград и Ниш до нашето Черноморие, за да стрелят на зенитния полигон "Шабла" заедно с българските си колеги. Дойдоха с богат боен опит от войната през 1999 г. Не криеха гордостта си, че са свалили невидимия за радарите стратегически бомбардировач Ф-117 "Стелт" и изтребител Ф-16. Най-старшият от тях бе бригаден генерал Йовица Драганич, началник на щаба на ВВС. Бойни пускове до този момент бяха записали в професионалната си биография командирите на дивизиони, майорите Игор Голубович и Синиша Дивяк. В музея на 250-а ракетна бригада с командир бригаден генерал д-р Миодраг Гордич се пазят

отломките от поразените американски самолети

Не се забравят обаче и други спомени от войната. Съединението е загубила в бойните действия 28 военнослужещи. Около 1300 ракети "въздух-земя" са изстреляни по техните зенитно-ракетни комплекси. Много са снимките, които свидетелстват за унищожената техника и смъртоносните последици от бомбардировките.
На тактическото учение "Есен 2010" българи и сърби стреляха в една посока. След всеки пуск се прегръщаха доволни от резултатите. Общуваха в преносния и буквалния смисъл на един език. От преводачи нямаше нужда. Оказа се, че всичко е като при нас. Ракетите са същите. Методиката на обучение и стрелба - също. След съответните проверки всички съмнения за различия отпаднали. Нашите разчети им попълваха формулярите, че ракетите са готови за стрелба, казва полковник Стефан Бозов, който бе заместник-ръководител на стрелбите и офицер от първостепенно значение по отношение на координацията на стрелбите със сръбските ВВС. Така че съвместимостта бе налице. Тя бе със сериозен принос за отличните попадения.
На "Шабла" сръбските зенитчици стреляха на полигон за първи път от 21 години. Разпадането на бивша Югославия ги лишило от военното съоръжение в Хърватска. Разбира се, всичко струва пари. Похвално е, че в условията на криза сръбското правителство е отделило

необходимите средства в интерес на подготовката на своята армия

Не по-малко адмирации заслужават нашите генерали и офицери, които се постараха така да организират и проведат учението, че да си заслужава и по-нататъшно използване на полигона от други армии. Добре е, че това видяха и чуха премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Аню Ангелов. Впрочем България има достатъчно военни съоръжения, където от десетки години са влагани много средства, които могат така да се използват, че да носят приходи. Без, разбира се, да се променя основното им предназначение в интерес на военните ни способности.
Вече има информация, че щабът на бригада "Югоизточна Европа" може да бъде дислоциран за постоянно в района на полигон "Ново село". Определено развитие в тази посока получи летището на територията на Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Там възможностите обаче са много по-големи. Защо да не се използва едновременно от военната и от  гражданската авиация? Самият зенитен полигон "Шабла", където се проведоха стрелбите на 10 септември, е уникално съоръжение. С него могат да се похвалят много малко държави. С разгърнатата си инфраструктура, с прилежащата акватория и въздушно пространство полигонът позволява работа по всякакви цели в целия височинно-скоростен диапазон и действително е притегателна точка за международно участие. Впрочем в предишни години там са стреляли словаци и заирци.
Разбира се, всяко учение като "Есен 2010" изисква доказани професионалисти, за да изиграе всичките си възможни роли. Слава богу, че България ги има. Те са както в щабовете на големите командвания, така и в бригадите, дивизионите, батареите и разчетите.
Това го признаха и сърбите, които, както стана ясно в началото на материала, имат достатъчно добра база за сравнение. Само за това учение в Щаба на Военновъздушните сили, Съвместното оперативно командване и МО бе извършена огромна по обем дейност за координация и взаимодействие с министерствата на вътрешните и външните работи, на транспорта, околната среда и водите, областната и общинската администрация, както и с военното министерство на Република Сърбия. Параметрите на това взаимодействие се простират от осигуряване на въздушното и морското пространство на полигона до пребиваването на 250-а ракетна бригада на наша територия, екологичен мониторинг, авариайно-спасително осигуряване и логистика.
Всичко това без професионалисти не става. За това е много важна политиката за задържане в армията на знаещите и можещите. Най-добрите и най-обективните тестове за това кой какъв е са подобни учения. Всякакви други съображения водят до грешки, които, рано или късно, са в ущърб на националната сигурност и съюзническите ни ангажименти.


Военнослужещите от сръбската 250-а ракетна бригада, които стреляха на полигон "Шабла"


Нямаше никакви проблеми в общуването между българи и сърби


Ракетата е изстреляна от "Волхов". Може би този зенитно-ракетен комплекс напуска строя?
Снимки авторът

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 501

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 154

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 154

Над 200 ранени при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 154

Кратки новини

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 432

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 305

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 213

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ