18 Септември 2021събота23:25 ч.

"Българан" възкръсва...

Излезе фототипно издание на прочутия литературен сборник от 1906 г.

/ брой: 33

автор:Тодор Коруев

visibility 2162

Издаването на "Литературен сборник на Българановците" (изд. "Гео Милев") е събитие в българската литература и журналистика. Защото възкресява вестник "Българан" - едно необикновено явление във вестникарството и културния живот в началото на ХХ век. В поевропейчилата се българска столица в началото на века бурно се развива периодичният печат. По софийските улици щъкат гласовити вестникарчета, които размахват току-що излезлите броеве на сензационните заглавия. Макар да не е жълт, хумористичният вестник "Българан" бързо намира своята читающа публика, а няколко вече известни вестникари откриват, че в него "има хляб". Първият брой на "Българан" излиза на 10 януари 1904 г., замислен и осъществен от младите "списователи" Александър Кипров и Христо Силянов, другари от комитлика. В третия брой в редакционната колегия влизат опитните вестникари и близки приятели Александър Божинов и Елин Пелин. И скоро след това вестничето, пълно с мерена реч и карикатури, се превръща в едно от най-значителните хумористични издания в историята на българската журналистика. Около вестника се създава широк кръг от сътрудници, сред които са и П. К. Яворов, К. Христов, Ив. Андрейчин, Ц. Церковски, Ал. Балабанов, Д. Подвързачов, Й. Хербст, Н. Лилиев и др., които споделят неговата критическа насоченост, абсолютната му политическа независимост и модерната му естетическа линия.

Вестникът съществува кратко - на 20 юни 1909 г. прекратява окончателно излизането си след редица конфискации, намеса на цензурата, разправии със съда и временни спирания. Българановци са знаели цената си и непреходността на своето дело, и тъкмо затова са създали и издали своя сборник, стъкмен от Андрей Протич, Елин Пелин и Александър Божинов. На страниците на "Българан" се раждат и знаменитите стихове на шопски диалект на Елин Пелин, тук излиза популярната негова пародия "Отечество любезно": "Земята ти земя - небото ти небе!"... Понеже цензурата е била много строга и не пропуска нищо против величеството (Фердинанд), един брой на "Българан" излиза с празна първа страница, само със заглавието "Обичаме го ний, обичаме го много ?!..." (с въпросителна, удивителна и многоточие накрая). Намекът и подигравката били явни. Не само монархът е обект на сатири и присмех, тук се ражда големият му нос, характерен акцент в българската карикатура. Вестникът не оставя на мира нито управляващите, нито опозиционерите, често си пати и столичната управа. 

В своята студия "Съзвездието "Българан" проф. д-р Филип Панайотов прави оценка на вестника като ярка проява на гражданското общество, като издание, което с модерната си есеистична линия се доближава до европейските стандарти. Той сравнява мястото на Българановци в българската култура с ролята на кръга "Мисъл".

 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 152

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 174

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 274

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 168

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1312

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 842

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ