02 Юли 2020четвъртък21:57 ч.

Бактисахме

/ брой: 204

автор:Йордан Мичев

visibility 1475

Мине се, не мине време и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обявява, че в следващите 5 години ще се наложи да си внесем 500 000 работници. Не е новина и че чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Отдавна не е новина и че българската икономика не расте с необходимия ръст от 5-6%, за да може да гони изравняване с доходите на другите страни от Централна и Източна Европа. Така бе и миналата година, и по-миналата... Всичко това се повтаря като развален грамофон.
Истината е, че работодателските организации, към които се причислява и тази на Велев, трябва да разберат, че с 600 или с 800 лева, а в много сектори дори и с 1000 лева заплата няма как да бъдат задържани квалифицираните български работници. Естествено е, че ще предпочетат да работят във Великобритания, Германия или Испания, където са най-големите ни диаспори в Европа. Освен това няма как искаш да съкратиш платеното майчинство от две на една година и да се надяваш на подобряване на катастрофалната демографска картина - предложението за това е именно на работодателските организации.
Няма и как постоянно да натискаш надолу растежа на минималните доходи и да искаш мотивирани, макар и не висококвалифицирани работници. Да, производителността на труда в България е 2,3 пъти по-ниска от средноевропейската, но разходите за труд са над 6 пъти по-ниски. Според данни от миналата година, за да съответстват на производителността, разходите за минимална работна заплата на работодателите трябва да са в размер на 1100 лв., а самото възнаграждение да е над 900 лв. 
Няма и как да се надяваш при тези заплати да дойдат работници от Украйна или от Молдова, които са близки културно и езиково до нас. Абсурдно е да си мислим, че с такива заплати можем да привлечем и хора от традиционните български диаспори. Най-много да дойдат такива от Бангладеш или Пакистан. Дори и на добре познатите ни от 70-е и 80-е години на ХХ век виетнамци вече трудно можем да се надяваме.
И в същото време, след всичко изброено дотук, работодателите продължават да словославят правителството "Борисов-3". Чийто вицепремиер по демографската политика и икономическите въпроси е небезизвестният Валери Симеонов. Е, стига толкова... Бактисахме.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 42

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 59

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 771

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ