30 Ноември 2022сряда22:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Бактисахме

/ брой: 204

автор:Йордан Мичев

visibility 1991

Мине се, не мине време и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обявява, че в следващите 5 години ще се наложи да си внесем 500 000 работници. Не е новина и че чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Отдавна не е новина и че българската икономика не расте с необходимия ръст от 5-6%, за да може да гони изравняване с доходите на другите страни от Централна и Източна Европа. Така бе и миналата година, и по-миналата... Всичко това се повтаря като развален грамофон.
Истината е, че работодателските организации, към които се причислява и тази на Велев, трябва да разберат, че с 600 или с 800 лева, а в много сектори дори и с 1000 лева заплата няма как да бъдат задържани квалифицираните български работници. Естествено е, че ще предпочетат да работят във Великобритания, Германия или Испания, където са най-големите ни диаспори в Европа. Освен това няма как искаш да съкратиш платеното майчинство от две на една година и да се надяваш на подобряване на катастрофалната демографска картина - предложението за това е именно на работодателските организации.
Няма и как постоянно да натискаш надолу растежа на минималните доходи и да искаш мотивирани, макар и не висококвалифицирани работници. Да, производителността на труда в България е 2,3 пъти по-ниска от средноевропейската, но разходите за труд са над 6 пъти по-ниски. Според данни от миналата година, за да съответстват на производителността, разходите за минимална работна заплата на работодателите трябва да са в размер на 1100 лв., а самото възнаграждение да е над 900 лв. 
Няма и как да се надяваш при тези заплати да дойдат работници от Украйна или от Молдова, които са близки културно и езиково до нас. Абсурдно е да си мислим, че с такива заплати можем да привлечем и хора от традиционните български диаспори. Най-много да дойдат такива от Бангладеш или Пакистан. Дори и на добре познатите ни от 70-е и 80-е години на ХХ век виетнамци вече трудно можем да се надяваме.
И в същото време, след всичко изброено дотук, работодателите продължават да словославят правителството "Борисов-3". Чийто вицепремиер по демографската политика и икономическите въпроси е небезизвестният Валери Симеонов. Е, стига толкова... Бактисахме.

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 320

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 1

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 325

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 393

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ