24 Септември 2020четвъртък11:14 ч.

Едно наум

Бакшишът - "благодаря", но в пари

Той владее света и е баланс между скъперничество и прекалена щедрост, като рекордьор в последното е възрастен клиент, дал за бакшиш... кола Порше

/ брой: 285

автор:Ани Димитрова

visibility 5158

Бакшишът е явление, което владее света. Дава се доброволно, като всеки има право да постъпи както смята за нужно. И все пак - ако не остави бакшиш, значи е недоволен от качеството на услугата. Бакшишът е своего рода "благодаря" в парично изражение. А на "вълшебната думичка" ни учат още от малки.
Един поучителен пример: през 2000 г. Хилари Клинтън обядва в ресторант в градчето Албион, щата Ню Йорк, откъдето се кандидатира за сенатор, и не оставя бакшиш. Не се знае дали заради принципа, или просто забравила. Случаят е описан подробно във вестниците, от всички краища на страната развълнувани американци изпращат гневни писма по адрес на г-жа Клинтън и парични преводи за обидената сервитьорка. Този пропуск едва не струва  сенаторското място на Хилари. Налага й се дълго да убеждава избирателите, че не е искала да обиди сервитьорката.
В САЩ е прието да се оставят доста големи бакшиши. За добър тон се смятат бакшишите в размер на 25% от сметката, но сумата все пак зависи от равнището на ресторанта и от качеството на обслужване. Правилото е: колкото по-голямо и по-скъпо е заведението, толкова повече бакшиш трябва да оставите.
В закусвалните и кафенетата сервитьорите се задоволяват и с 10% от стойността на поръчката, в малък ресторант - достатъчно е и 15%, а в солидно заведение няма да ви разберат, ако не добавите към чека не по-малко от 20-25%. Тези изисквания даже са записани в специален меморандум на Националната асоциация на ресторантите в САЩ. И въпреки че формално не са задължителни, да оставиш сервитьора без бакшиш означава да изразиш остър протест.
Бакшиши се дават на носачи, таксиметрови шофьори, кондуктори във влака, камериерки, бармани, портиери, оберкелнери. Ако правите прием в дома или офиса и каните помощници (сервитьори, бармани), уместно е да им се отблагодарите. Трябва да знаете, че бакшишът се дава, след като са ви обслужили. Не трябва да започвате с бакшиш с надеждата, че към вас ще се отнесат по-добре. Не затормозявайте околните с излишни молби, като се оправдавате, че после ще се отплатите.
Не е прието да се дава бакшиш на стюардеси, гидове, преводачи, главни готвачи. Винаги изхождайте от това, че давайки бакшиш, може да обидите човека. Нелепо е да дадете пари на съседа си в купето, който например ви е помогнал да си свалите куфара. Неуместният бакшиш не само може да ви вкара в неловка ситуация, но може да се възприеме и като подкуп към длъжностно лице. Затова също не се дават пари на полицаи, дори да са ви направили услуга.
Сумата на бакшиша зависи от много фактори и на първо място от традициите в страната. Най-добре е да имате информация "как е прието" и да се придържате към тези норми. В Русия средната цифра се колебае около 10% от стойността на поръчката или услугата. Обикновено в ресторантите дават бакшиш в размер на 10-15% от стойността на поръчката. Ако е изключително голяма, може да не се съобразите с това правило и да намалите бакшиша. В случай, че искате да благодарите специално, може малко да превишите 15%.
Прекалената щедрост показва вашата недалновидност: според правилата на добрия тон е прието, ако имате свободни средства, да ги харчите за благотворителност. Кредитната карта не освобождава от даването на бакшиш, за тази цел трябва да имате пари в брой.
Англичаните обясняват произхода на думата бакшиш - tips, съкратено от to insure promptness, т.е. "да се осигури бързина". В Англия на таксиметровия шофьор обикновено оставят рестото. В хотелите е прието да се даде на носача един паунд за всеки куфар, с такава сума може да се отблагодарите и на портиера, който ще ви извика такси. В ресторантите бакшишът е в размер на 10 до 15% от сметката.
В Ирландия - максимум 10%. Ако в сметката е вписан и "сървис чардж", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи едно питие.
В някои страни, като Франция например, обслужването е включено в сметката. Така колко да оставите и дали въобще да оставите всъщност решават без вас. По отношение на бакшишите Франция се смята за най-скъпата европейска страна. Френската дума е "льо пурбуар" (pourboire - превежда се "за едно питие"). В повечето заведения в менюто е включена такса обслужване от 15-16% от сумата на поръчката. Освен това е прието да се оставят допълнително 0,5-1 евро. 
В ресторантите на Швеция, Дания и Норвегия бакшишът (7-10%) почти винаги се включва в сметката. Затова сервитьорите не очакват нищо от посетителите, но няма да откажат допълнително възнаграждение. Например в Швеция доста възрастен посетител на едно кафене оставил като бакшиш на 19-годишната сервитьорка... автомобила си Порше.
В Япония бакшишите са забранени. Японците смятат, че обслужването на висота е тяхно задължение и възприемат бакшиша като обида.
Такова е отношението и в Австралия. Опитът да се даде бакшиш може да предизвика враждебна реакция от страна на продавача, сервитьора или таксиметровия шофьор.
В Швейцария бакшиши не се дават. Заплатите дори на миячите на чинии са достатъчно добри, а от 1972 г. 15% такса обслужване е включена в сметките на ресторантите. Все пак при изключително добро обслужване може да оставите до 5 франка при сметка от 120. Такъв е случаят и с такситата, а пък поддържането на обществените тоалетни става с парите на данъкоплатците.
Общоприетите 10% се смятат за разточителство в Холандия и Австрия. В тези страни е прието на сервитьорите да не се оставя повече от 3-6% от сумата на поръчката.
В Израел стигат 10%, но в повечето страни от региона биха се зарадвали и на 6-7%. 
В България, Унгария и Словения са доволни и на 5%.
В Тунис и Египет теоретически може да не плащате бакшиш - включен е в сметката. Но едва ли някой е способен да устои на умолителните погледи на хората от обслужващия персонал.
В Гърция обичайният бакшиш в ресторантите е 10% от стойността на поръчката, в таверните - максимум едно евро. На гръцки се нарича "филодорима", което в превод означава "приятелски подарък". На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят нагоре.
Бъдете обективни - не сте длъжни да оставяте бакшиш, но винаги може да се отблагодарите за доброто обслужване.



Шотландско семейство е на ресторант. Като плаща, мъжът казва на келнера:
- А вместо бакшиш жена ми ще ви помогне с отсервирането.

х   х   х

Надпис в селска кръчма:
Бакшиш не е остров в Китай!!!

Свършиха противогрипните ваксини по аптеките

автор:Дума

visibility 54

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 101

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 90

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 108

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 31

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 181

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 3

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 330

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 237

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ