16 Януари 2022неделя12:07 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Пардон

Бъдете щастливи, братя!

/ брой: 205

visibility 259

Димитър БЕЖАНСКИ

Според някакво изследване за световното щастие се било оказало, че ние, българите, сме едни от най-нещастните народи в света. Така сме се чувствали и така сме се виждали самите ние. Били сме на 134 място от 158 държави. След нас са само страни като Египет, Йемен, Ангола и още няколко други такива. 

Тия дни понеже пак нямах лични проблеми, се замислих - що така бе, дявол да го вземе? И понеже съм сравнително умен, веднага намерих отговор на въпроса. Българинът се чувства нещастен по три причини. Първо - защото не умее да живее, второ - защото не умее да вижда хубавото в живота, и трето - защото по природа е мрънкало. Всъщност трите причини са преплетени една с друга, взаимно се допълват и взаимно се обуславят.

Ще дам примери.

Най-нещастни у нас се чувстват пенсионерите и безработните. Те най-много се оплакват. Висят по цял ден из кварталните градинки и - ох, колко съм зле, ох, колко е лошо!

А какво правят, да речем, швейцарските пенсионери и швейцарските безработни? Споменавам ги тях, защото швейцарците са на първо място в оная класация, в която ние сме едва ли не на последно. Швейцарските пенсионери и швейцарските безработни не си окайват от сутрин до вечер битието, а се записват за една екскурзия до Бахамите, примерно, качват се на самолета и заминават. А след Бахамите се отбиват и до Коморските острови, за да видят какво значи нещастие. Ей така - от любопитство.

Защо не постъпват по същия начин и нашите пенсионери и безработни? Единствено поради мързел и поради някакво мазохистично желание непрекъснато да хленчат.

Абе, отпусни си душата, бе човек, отвори си очите за света! Ако не ти се ходи чак до Бахамите, отскочи поне до съседна Гърция да видиш как се мъчат гръцките пенсионери с по осемстотин евро пенсия! 

Но да оставим пенсионерите и безработните. Работещите са същите мърморковци. Заплатата му била малка, едва си плащал парното и тока, не го оценявали според образованието и уменията му, шефовете му били идиоти… Ех, дявол да го вземе! Това ли е най-важното? Гледай по-глобално на нещата, приятелю! Премиерът магистрали и спортни зали прави ли? Прави! Финансовата дисциплина на държавата според Влади Горанов добра ли е? Добра е! Престъпността преборена ли е? И да не е напълно, един ден все ще  бъде преборена!  Брюксел и Вашингтон хвалят ли ни? Хвалят ни! Какво искаш повече?! А малката заплата… Ох, малката заплата! Щом толкова години си карал с малка заплата, значи може! Пък и няма да живееш колкото орлите и костенурките, я! Радвай се на това, което имаш и докато го имаш!

Ето така  трябва да разсъждава българинът, ако иска да се чувства щастлив! И да не се мотае повече в опашката на световните класации!   

Русия: Санкции срещу Путин носят разрив

автор:Дума

visibility 794

/ брой: 9

Сърбия няма намерение да влиза в НАТО

автор:Дума

visibility 772

/ брой: 9

Полша поема председателството на ОССЕ

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 9

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 469

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 556

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ