06 Април 2020понеделник15:53 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Конференцията не даде отговор на всички въпроси, но отвори вратата за следващи дискусии

На фокус

Бъдещето от филмите идва до пет години

Мобилните мрежи от пето поколение ще променят живота ни, но и предизвикват опасения в ЕС

/ брой: 240

автор:Георги Георгиев

visibility 1500

Разгръщането на мобилните мрежи от пето поколение (5G), изглежда, е неизбежно в следващите две-три години и те ще променят по революционен начин живота ни, но същевременно и опасенията, свързани с експлоатацията им, никак не са малки. Тези две основни тези прозвучаха във вторник в Европейския парламент по време на конференцията "Разгръщане на технологията 5G в ЕС - възможности и предизвикателства", организирана от българския евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов. В откриването на конференцията участва и българският еврокомисар с ресор иновации и научни изследвания Мария Габриел. Освен нея взеха участие представители на българските ИТ среди, университетски преподаватели, учени и студенти. 

Революцията е вече тук, процесът изглежда необратим, отбеляза във встъпителното си слово евродепутатът Христов по повод на началните стъпки за въвеждането на 5G мрежата в Европа. Тя ще промени живота ни в областта на транспорта, образованието, дистанционната медицина, смята той. Христов припомни, че през 2016 г. Европейската комисия е приела план, според който през 2020 г. трябва да започне търговската експлоатация на 5G мрежи, а до 2025 г. покритието й да обхване всички градове и основни пътни артерии в ЕС. За целта съюзът е отделил 700 млн. евро за публично-частно партньорство, разказа пък комисар Габриел и допълни, че всяка година трафикът на данни в ЕС нараства с 50% и неизбежно ще дойде моментът, когато сега съществуващите 3G и 4G мрежи няма да се справят с това натоварване. 

И Христов, и Габриел защитиха нуждата от единен подход в ЕС спрямо 5G, от въвеждането на европейски регулации, най-вече за да се премахнат страховете на хората за тяхното здраве. Едно от основните опасения при въвеждането на новата мобилна мрежа е потенциалното негативно влияние на електромагнитните излъчвания върху хората, защото новите антенни устройства ще бъдат много повече на брой и ще се разполагат по-нагъсто в градовете. Левият евродепутат обърна внимание, че в момента ЕС не разполага с оценка за риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G, а ЕК е излязла със становище, че такава оценка не е необходима. Поради това е направил предложение към научния панел на ЕП да изготви изследване за влиянието на 5G върху човешкото здраве. "Индустрията за пореден път поставя в изкуствена засада всички други тревоги и съображения", изрази се образно Иво Христов.

За неизбежността от настъпването на новата технология говори и проф. Владимир Пулков, ръководител на лаборатория в София Тех Парк. Неговата реплика: "Ако искате да имате "умни градове", трябва да имате 5G", обаче предизвика реакцията на присъстващите в залата журналисти и еколози. Почетният член на ЕП Пол Ленуа и евродепутатката Мишел Ривази изразиха съмнение, че такава технология изобщо е необходимо да бъде прилагана при наличието на сегашните мрежи за мобилна връзка. Според двамата не може сляпо да се въвежда една технология само защото се е появила и е нова, без да се изясни влиянието й върху хората. 

Друго опасение, изразено на форума в ЕП, бе, че 5G технологията ще бъде използвана, за да се крадат данни за компании, клиенти, цели държави. Тук основните притеснения на европейците, не без намесата на САЩ, са свързани с китайския електронен гигант "Хуауей", който наред с компаниите "Нокиа" и "Ериксон" е сред основните кандидати за изграждането на 5G мрежата в Европа. Показателно е обаче, че въпреки опасенията, че китайците ще използват монтираните устройства, за да "източват" бизнес и технологична информация от ЕС, само ден след края на конференцията дойде информацията, че "Телефоника Дойчланд" е избрала "Нокиа" и "Хуауей" за изграждането на 5G мрежата си в Германия. 

Какво представлява 5G

В изказване тази година в Лисабон ръководителят на борда на директорите на "Хуауей" Гуо Пин сравнява въвеждането на 5G мрежите с въвеждането на електричеството през XIX век. Всъщност това е ново поколение мобилна комуникация, която ще изпрати досегашните мобилни телефони в историята. Тя ще ни позволи да имаме много по-бърз безжичен интернет. Теоретично до 40 пъти по-бърз, което ще се отрази на онлайн пазаруването, игрите в мрежа. Съчетана с навлизащите очила за виртуална реалност, 5G ще позволи на геймърите буквално да влизат вътре в играта. По същия начин ще можете и да се "разхождате" виртуало на различни места - да ходите на море, без да сте на море. Друг е въпросът дали това е за хубаво или не. 

Безпилотните автомобили ще могат да реагират мигновено на командите, без фатални забавяния, милиони малки устройства ще бъдат свързани помежду си, което се очаква да промени управлението на трафика в градовете, появата на "умни сгради" и цели "умни градове", които икономично изразходват ресурси. Това обаче ще струва скъпо. 

Според специалистите излъчващите устройства за 5G мрежата ще бъдат до 4 пъти по-скъпи от досегашните, но и много повече на брой, освен това ще трябва да сменим телефоните си с нови модели.

Блиц

Иво Христов: Ще спечелим много от общоевропейски регулации

Въвеждането на 5G ще се нуждае от милиардни инвестиции, казва левият евродепутат

- Г-н Христов, какви ще бъдат последствията за България от въвеждането на 5G мрежата за мобилни комуникации?

- Според мнението на експерти тя ще бъде стратегически важна за развитието на икономиката в идните години, тъй като ще промени не само бита, но и начина на функциониране на икономиките, на всички страни, които я въведат. Тя се създава в много ускорени срокове, в Южна Корея вече обхваща 80% от гражданите, в Китай само за няколко месеца към нея са се включили няколко милиона души. Европа също си е съставила много стегнат график, от който България не бива да изостава.

Какви ще бъдат последствията. 5G ще въведе дистанционната хирургия и дистанционните прегледи в медицината, нещо, от което ние имаме нужда, защото у нас останаха малко специалисти и редица региони са лишени от медицинска помощ. Ще въведе автономни автомобили и дронове, "интелигентните ферми", в които ресурсите ще бъдат използвани икономично, "интелигентните градове", в които енергоефективността ще бъде рязко повишена. От въвеждането на тази технология зависи общата рентабилност на икономиката ни в следващите години.

- Страната ни готова ли е в момента технологично, финансово, законодателно да посрещне навлизането на технологията 5G в следващите две-три години?

- Мисля, че инвестиционно все още не сме готови. Предстои освобождаване на необходимите честоти. Що се отнася до операторите, и трите големи фирми вече направиха демонстрации на 5G мрежата, това е голямо предизвикателство за инженерите и мениджърите и темата ги изкушава. Индустрията е готова да посрещне предизвикателството, но инвеститорите все още се колебаят, не само в България, но и в Европа, а ще се изискват десетки милиарди инвестиции. 

- Колко ще струва въвеждането на тази мобилна мрежа?

- Зависи от мащаба, но дори в България ще става дума за милиардни инвестиции в евро в следващите няколко години, като вземаме предвид всички оператори и развитието на цялата гама услуги, които ще позволят на 5G да се развива, и в образованието, и в транспорта, и в управлението на икономиката, и със сигурността дори. 

- Направи впечатление, че в документите, с които българската правителствена делегация се върна от САЩ, темата за 5G присъстваше. Подготвят ли се американците да участват в изграждането на тази мрежа? Знаем, че те са против китайски компании например да я строят в Европа.

- Дори самото упоменаване на 5G редом с големите енергийни проекти показва от какво значение е темата. На второ място, това е част от търговската война между САЩ и Китай на терена на новите технологии, където Китай за момента има известен превес, който САЩ се опитват да контрират с политически мерки, включително и на български терен. Нашият български интерес е да имаме възможно най-добрите услуги, на най-добрата цена. В този смисъл всяка конкуренция е добре дошла. Някои български оператори ползват китайско оборудване, други европейско, но самата Европа все още не е достатъчно активна и агресивна на този пазар. Надявам се Европа да не пропусне тази поредна технологична революция.

- Трябва ли да има общи европейски регулации за 5G? 

- Бихме спечелили много от общоевропейски регулации в името на сигурността, в името на равномерното качество на услугите. Ако режимът е един и същ във всички страни, качеството на услугата ще бъде гарантирано по един начин, ако е различен - това ще води до различни технически проблеми. 

Компенсациите за евтиния газ се отлагат

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 65

Работодателите искат ремонт на схемата 60/40

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 65

Банките ще отсрочват кредити само на редовни платци

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 65

Какви са вариантите за отсрочка на банкови кредити

автор:Дума

visibility 287

Първи спад на новите случаи в Ню Йорк

автор:Дума

visibility 178

Борис Джонсън постъпи в болница

автор:Дума

visibility 299

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 871

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 452

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ