22 Юни 2024събота08:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Н. Пр. Хюсейн Джалал оглу Хюсейнов

Азербайджан е надежден партньор на България

/ брой: 95

автор:Нора Стоичкова

visibility 574

Интервю на Нора Стоичкова


Хюсейн Джалал оглу Хюсейнов е роден в Баку през 1977 г. През 1998 г. завършва Бакинския институт по социално управление и политически науки със специалност "международни отношения". През 2007 г. му е присъдена научната степен доктор по философия по политическа науки.

Започва кариерата си като заместник-председател на Студентския съвет на Република Азербайджан към министъра на образованието на Република Азербайджан. Година по-късно се присъединява към отдел "Въпроси на сигурността" на Министерството на външните работи. 

Хюсейн Хюсейнов работи също в Делегацията на Азербайджан в Европейския съюз през 2005-2008 г., а през 2011-2015 г.- в Делегацията на Република Азербайджан в НАТО.

 С Указ на президента на Република Азербайджан от 19 април 2021 г. той е назначен на длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България.

Награден с медал "За отличие в държавната служба" с указ на президента на Република Азербайджан за ефективна дейност в органите на дипломатическата служба.

----------

Вашата страна има потенциал да се превърне в газов хъб на Балканите, заяви пред ДУМА посланикът на Азербайджан в София

 

 

- Г-н Посланик, какви са впечатленията Ви от България?

- В България съм вече втора година като посланик на Азербайджан. За това време аз успях да обикна България, защото между нашите две страни има много общо - в историята, традициите, културата. Тук можем да включим също и музиката, и кухнята, и нравите.  В България не се чувствам в чужбина, тъй като има много неща, които ми напомнят за Азербайджан. Тук има море,  планини, гори, също като у нас. Хората са отзивчиви и гостоприемни. Радвам се, че работя тук, защото имам вече много приятели. Добри са връзките и на високо равнище, така че нашите отношения са много продуктивни.

- Накъде се развиват нашите отношения след посещението на Президента Илхам Алиев у нас? 

- Нашият президент беше тук на работна визита по покана на президента Румен Радев. Преди това беше на официална визита миналата есен. Вашият президент през март тази година беше у нас. През миналата година посрещнахме в Баку и тогавашния премиер на България. Така че тази динамика на високо равнище подчертава развитието в отношенията между нашите страни като стратегически партньори. 

Още през 2015 г. подписахме съглашение и се радвам, че то не остана на хартия. Президентът Алиев беше тук за подписване на меморандум, в който влиза проектът "колело на солидарността". Този проект е по инициатива на България и основната му цел е да подсигури енергийните доставки, в частност газ от алтернативни източници за Балканите и Югоизточна Европа, както и обединяването на газовата инфраструктура с регионалните страни. Ние имаме договор от 2013 г. за доставки на  1 млрд. куб. метра газ със срок от 25 години, което е около 1/3 от общото потребление в България. Това се отрази добре на икономиката на България по време на енергийната криза. 

Държавната компания "SOCAR" откри офис в София, което също ще допринесе за нарастването на обема на търговско-икономическите ни взаимоотношения. Няма никакво съмнение и в това, че с нейната дейност ще спомогне и осъществяването на перспективата България да се превърне в регионален газов хъб. За това способстват стратегическото й положение на Балканите и изградените газови връзки тук със съседните страни, чрез които могат да се осъществят доставки и за други държави в Централна и Източна Европа. "SOCAR" има представителства и в други европейски държави, а нейното представителство тук със сигурност ще увеличи потенциала на Вашата страна като транзитьор на газ. 

- Има ли достатъчно газ в находищата в Азербайджан, за да се осъществи тази амбициозна програма?

- Запасите от газ в Азербайджан се изчисляват на 2,6 трилиона куб. метра. Те могат да стигнат за нашата страна в продължение на следващите сто години. Що се касае до износа, ние не можем да се конкурираме с водещите газови доставчици, но тук става въпрос не за обемите, а за алтернативни газови източници за България, Балканите и Европа. Защото в условията на кризата с доставките на газ именно Азербайджан беше надежден партньор, който без всякакви политически или други условия, добросъвестно доставя нефт и газ за Европа. Ние гледаме на България като наш партньор и разбираме трудностите през които преминава. Знаем, че те с времето ще бъдат решени. 

Задавате резонен въпрос: ще стигне ли газа за всички? Запаси имаме достатъчно и сме надежден доставчик за своите партньори. Имаме меморандум за разбирателство с Еврокомисията за двойно увеличаване на доставките на газ. Горивото се доставя през южния газов тръбопровод, който се състои от три части: през Южен Казваз, през TANAP и трансадриатическия TAP.   Първоначално капацитетът на TANAP беше 16 млрд. куб. м, а на TAP - 10 млрд. куб. м. Постигната договореност е те да се увеличат съответно на 32 млрд. куб. м и 20 млрд. куб. м.  

- Това е огромна инвестиция в изграждане на газопреносната мрежа. Ще стигнат ли времето и средствата?

- Действително е така. Става въпрос за изграждане на 3500 км тръби, компресори и друго оборудване за азербайджанския газов коридор, който ще минава през Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия. Има и друг проект - под Черно море да се изгради мрежа за доставка на електричество от Азербайджан през Грузия до Румъния. Българската страна също е заинтересована от този проект, заедно с Румъния и Унгария. Каспийското крайбрежие се явавява второто по потенциал след норвежкото за добив на енергии. На освободените територии в Карабахския регион на Азербайджан изградихме инсталации за алтернативни източници на енергия. Изхождаме от разбирането, че изкопаемите горива в някакъв момент ще бъдат изчерпани и затова Азербайджан преминава плавно към зелена енергетика. 

- При посещението на г-н Алиев у нас стана ли въпрос за нефтени доставки?

- В момента ние доставяме нефт в Грузия и Турция. Разбира се, съществува възможност за доставки на азербайджански нефт за България. Имаме и добър сигнал - Казахстан започна своите нефтени доставки през нашата територия, има изградена инфраструктура и съоръжения за доставки, включително и оттам до рафинерията в Бургас. Разбира се, че този въпрос се обсъжда между нашите президенти. 

- Говори се, че Азербайджан ни доставя не просто газ оттам, а някакъв микс от азерски и руски газ. Това истина ли е?

- Добиваме горивото от находището "Шах Дениз 2", където работи консорциум от много международни компании (Бритиш петролиъм  и други), така че е невъзможно да правим това. Азербайджан може да използва руски газ за вътрешно потребление, но газ предназначен за износ е само и изключително азербайджанскки. При нас всичко е прозрачно - и сделките, и доставките.  Така може да говорят или дилетанти или провокатори. 

- Говорите за това, че има възможност за сътрудничество с България и в други сфери. Кои именно?

- Енергетиката засега е основната сфера, но има възможности за развитие на туризма, транспорта, доставки на медикаменти и други. Особен потенциал има сътрудничеството в IT областта и в селското стопанство, където можем да увеличим стокообмена. В момента редица български компании в IT сектора активно си сътрудничат с нашите и има голям интерес за създаване на съвместни предприятия и износ на технологии. Още от социалистическите времена този сектор е много добре развит в България и разполагате с достатъчно квалифицирани кадри.

Днес транспортът добива все по-голямо значение. Това е "средният коридор", който тръгва от Азия, минава през Кавказ и отива към Европа. По него се осъществяват доставки на стоки от Китай през Казахстан, Азербайджан, Грузия, Турция и отиват в Европа. Това е старият "път на коприната", по който се извършва стокообмен не само по направлението изток - запад, но и запад - юг. От Азербайджан има транспортни коридори към Иран и Персийския залив, а от там има преки пътища към Индийския океан. Ако по морски път стоките от Китай до Европа се движат за повече от месец, по жп пътищата стигат само за 2 седмици. Така че тук и двете страни имат голямо географско преимущество: България е врата към Европа, а Азербайджан - към Азия. Ние сега няколко пъти увеличихме оборотите си в транспорта, тъй като нашата роля се актуализира поради известни на всички обстоятелства. Ние разполагаме с най-голямото и модерно пристанище в Каспийско море - Алят. Сред страните на ОНД, Азербайджан е на лидерско място по качество на пътищата и жп инфраструктурата. 

- Как виждате развитието на туризма? Сега малко българи пътуват към Азербайджан и обратното.

- Ние имаме традиционно добри връзки между нашите народи. Десетилетия ние живеехме заедно в една система. Нашите страни се намират  в един голям Черноморско-Каспийски регион и това показва, че наистина не сме далеко. До 2018-2020 г. имахме директни полети между Баку и София и много българи ни посещаваха. След това тези връзки прекъснаха заради ковид пандемията, но подновихме преговорите с българската страна да възстановим директните полети. 

Азербайджан е интересна страна в географски смисъл. От съществуващите 11 климатични зони, 9 са у нас. Нашата страна е само 86,6 хиляди кв. километра, по-малка от България, но разполага и с море, и със степи, и с планини. Баку се превърна в едно от основните туристически дестинации за региона. Много от туристите се връщат отново при нас. 

Освен това ние сме първата демокрация в мюсюлманския свят. През 1918 година е създадена Демократична република Азербайджан. Азербайджанската жена мюсюлманка е гласувала на избори тогава, когато в Европа на жените това е било забранено. У нас е била първата опера, оперета и балет в мюсюлманския свят. Нашата страна е смес от Източното и Западното цивилизационно и културно влияние. До приемането на исляма, ние сме били християни. Приели сме християнството в началото на 4 век от н.е. Тогава тук е била държавата Кавказка Албания. 

В Азербайджан имаме българска община от 200 българи от Бесарабия. Те говорят на стария български език, имат си списание. Превеждат се български автори на нашия език и има интерес към Вашата култура. А сега нашият зам.-министър на младежта и спорта е етническа българка - Марияна Василева. 

Миналата година отбелязахме 30 години от установяване на дипломатическите отношение между нашите две страни. Ние сме приятелски настроени към България. Разбираме трудностите, през които преминавате, защото и ние живеем в обкръжението на големи империи, затова и знаем цената на независимостта.  Благодаря Ви, че ми давате възможност да разкажа за моята страна чрез Вашата медия на българите. Това е моята основна задача тук. 

- Какво е решението, което ще умиротвори и подобри отношенията между Азербайджан и Армения?

- За всеки проблем има решение. Ние се отнасяме с уважение към всички националности. Основното е двете страни да се признаят една друга. Искаме да бъдем признати в тези граници, в които бяхме след разпада на Съветския съюз, защото съюзните граници след това станаха държавни навсякъде. Армения настоява, че там където живеят арменци в Карабахския регион на Азербайджан, тази територия или трябва да бъде присъединена към тях, или да стане независима държава. В нашата позиция ние се придържаме към международното право, което гарантира нашият суверенитет и териториална цялост. Азербайджан беше приет за член на ООН в тези граници, в които сме сега. Има 4 резолюции на Съвета по сигурност на ООН от 1993 г., които признават  Карабах като част от Азербайджан. През 2020 г. започна нова война и Азербайджан освободи от арменска окупация своите международно признати територии. Става въпрос за това, че Армения и Азербайджан трябва взаимно да признаят своя суверинитет и териториална цялост, за да започне работата по демилитаризацията и демаркацията на границите.

Миналата неделя нашият президент се срещна с арменския си колега в Брюксел, скоро ще има и друга среща. Ние сме съседи и мъдростта диктува да се разберем. Всички знаем, че със съседите си човек трябва да се разбира, независимо дали ги обича или не. Ние казваме: дайте да забравим противоречията си и да заживеем мирно. Трябва да се спазва върховенството на международното право. Най-важното сега е да се подпише мирното споразумение. 

- Какво бихте пожелали на читателите на в. ДУМА?

- Преди всичко искам да им пожелая крепко здраве и повече положителни емоции. България е прекрасна страна с талантлив народ и нашите искрени пожелания са за благоденствие и благополучие на приятелския ни български народ, както и  на многобройните читатели на вестник "Дума".


Колоритна държава между Европа и Азия

Изглед към Баку

Азербайджан е най-голямата от трите страни в Южен Кавказ. Намира се в източната част на Каспийско море. Граничи с Русия и Грузия на север, с Армения на запад, с Турция и Иран на юг.

Колоритна страна, намираща се на границата между Европа и Азия, където се преплитат европейската и азиатската култури. Азербайджан е ислямска държава с над 90% мюсюлманско население, но това не пречи да е може би най-светската мюсюлманска държава в света.

 Днес Азербайджан е една съвременна процъфтяваща държава, която внимателно съхранява своите ценности и история. Може би фактът, че почти 200 години тук са властвали руснаците, допринася за съвременния европейски вид на тази мюсюлманска страна. Разбира се, за това до голяма степен са помогнали и неизчерпаемите нефтени и газови находища в Азербайджан.

Центърът на двумилионния Баку е една смесица от красиви, стари сгради, построени в края на 19-ти век и ново модерно строителство. Веднага ще ви направи впечатление, че новото строителство или реконструкцията на стари сгради е в един стил и унисон с архитектурата на града от времето на петролния бум. Тук-там се вижда и влиянието на сталинския стил в архитектурата, особено в административните сгради, построени по съветско  време. Баку е първият град в СССР, в който е пуснат в експлоатация трамвай (1926 г.) и е построен първия цирк.

Хотели, като във всяка друга столица, има за всеки джоб и интерес. В супер центъра могат да се намерят доста прилични хотелчета, разположени в стари ремонтирани сгради. Цените на  хотелите средна класа, три и четири звезди са около 30-50 евро със закуска. В по-крайните квартали има нови, много луксозни хотели на добра цена. Ако сте с кола или не ви притеснява ползването на градски транспорт, определено това е по-добрия избор.


Често задавани въпроси - в помощ на туристите

Колко е разстоянието между България и Азербайджан?

Разстоянието между двете държави е 2785,10 kм или 1726,76 мили. При средна скорост на превозното средство от 80 kм/ч, времето за пътуване е 27,7 часа. Пътнически самолет Airbus A 380 ще го прелети за 2,4 часа.

Как се възприемат представители на различни религии и вероизповедания в Азербайджан?

Азербайджан е светска държава, а по-голямата част от местното население практикува ислям. Въпреки това, азербайджанците са известни с повече от толерантно отношение към представителите на всички религии, конфесии, националности и култури. Православните и католическите църкви, конгрегации и синагоги са отворени и активни в град Баку и региона на страната.

Безопасно ли е в Азербайджан?

Република Азербайджан остава една от малкото държави с най-ниско ниво на престъпност. Уличната престъпност тук практически не съществува, а ходенето до зората е обичайна практика. Въпреки това би било разумно да се вземат съответните предпазни мерки, които са естествени при посещение във всяка страна, в която пътувате за първи път, или във всеки голям град по света.

Кой е най-добрият сезон за посещение в Азербайджан?

Ваканция в Азербайджан ще бъде приятна и подходяща през цялата година. През лятото ще можете да се насладите на плажовете на каспийския пейзаж, на разходка навън с чист въздух и природа, широка гама от плодове и зеленчуци. През зимата би било най-добре да посетите комфортните планински ски курорти Шахдаг и Туфандаг.

Какъв е официалният езикът на Азербайджан?

Азербайджанският език е официалният език на страната. Жителите на столицата - град Баку владеят добре няколко европейски езика като английски, руски, френски и немски.

Каква валута се използва в Азербайджан?

Националната валута на Азербайджан е манат (AZN). Тя е проектирана от буквата ДMУ, която изглежда като символ на еврото, завъртяна на 90 градуса.

Мога ли да получа достъп до интернет в Азербайджан?

Да, можете да получите достъп до високоскоростния интернет почти навсякъде, Wi-Fi е на разположение в кафенета, ресторанти и на много обществени места.

Ще работи ли мобилният ми телефон в Азербайджан?

Мобилната услуга се предлага в повечето центрове на града и в покрайнините, но връзката може да бъде с различно качество извън тези области. Уверете се, че сте активирали вашия глобален роуминг, ако искате да използвате телефона си в Азербайджан.

Мога ли да използвам кредитната си карта в Азербайджан?

Да, можете да използвате кредитната си карта почти навсякъде в град Баку, но не толкова в селските райони. За ваше улеснение си запазвайте пари в брой през цялото време.

Има ли банкомати в Азербайджан?

Банкоматите са достъпни навсякъде в столицата, но не толкова в други малки градове и села. За ваше улеснение си запазвайте пари в брой през цялото време.

Може ли да се пие алкохол в Азербайджан?

Почти всички ресторанти и барове сервират алкохол. Освен това, всеки може да си купи алкохол в много магазини без ограничения.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 472

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 450

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 415

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 462

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ