03 Октомври 2023вторник04:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Аз вярвам

Заявявам, че като обикновен "червен боклук" и "кремълска подлога" вярвам в това, което пиша по-долу

/ брой: 161

автор:Георги Георгиев

visibility 56199

- Няма кръг "Капитал". Съгласен съм, че твърденията за съществуването на кръга "Капитал" са глупости. Вярвам, че има "кръгове", вписани в други "кръгове", вписани в трети "кръгове", "кръгчета" и "кръжоци". Вярвам, че властта е на тази мрежа от кръгове. Вярвам, че нейното име е Капитал (пише се с главна буква и без кавички). И така ще бъде, докато държавата в България не се завърне. Докато "сенките на забравените ни прадеди" не се завърнат сред нас и не ни помогнат да изметем тази кръгово-кръжочна самодейност от властта.
Вярвам, че протестиращите по жълтите павета са запитвачки на духове, които искат да възкресят призрака на мъртвото голямо СДС. Вярвам, че тези хора имат добри намерения. Вярвам, че те вярват в собствените си сили, в индивидуалността, в това, че е възможно със собствени сили, въпреки всичко, а не благодарение на, да успееш в живота - преди всичко материално. Вярвам, че те вярват, че са самодостатъчни. Убеден съм, че те не вярват в градивната функция на националната държава и на българската такава в частност. Смятам, че за тях държавата с главно "д" е атавизъм.
Аз вярвам в националната българска държава. Вярвам, че само солидарното общество може да върви напред, да забогатява, да увеличава националното благосъстояние, да работи "за" и да се гордее със силна самостоятелна държава, която да не е изпаднала в тотална зависимост от съюзите, в които членува, пък били те и най-демократичните в обитаемата Галактика.

- Пак повтарям, не вярвам, че има кръг "Капитал". Нямало е, няма и няма да има такъв. Ако не можех да чета, а само можех да гледам и слушам, щях да повярвам, че не медиите на Иво Прокопиев въведоха разделение на българското общество на "красиви и умни" и други, а президентът Росен Плевнелиев, който, да повторим, не е от този несъществуващ кръг, официално затвърди. Разделение на наши, правилни протестиращи и на техни, неправилни протестиращи. На "правилни" пчели, които носят мед, и на "неправилни", които не носят мед. 
Вярвам, че в посоката на протестното шествие в София през последните дни - към "4-ти километър" има някакъв скрит смисъл, освен демонстрацията на численост. Не искам да вярвам, че това е свързано с намиращата се в района психиатрична клиника.

- За тези, които продължават да седят вътре в танка, в тинк-танка, потретвам, че няма кръг "Капитал". Обаче вярвам, че има лица, които през последните двайсетина години си присвоиха правото, най-вече защото никой не им го оспорва открито, да говорят от името на "гражданското общество". Техните имена до едно може да ги прочетете в списъка на неправителствените организации, които отказаха и продължават да отказват диалог с правителството - най-известните са Огнян Минчев, Иван Кръстев, Евгений Дайнов, Огнян Шентов и техните съмишленици. В същия списък са и главните редактори на "Дневник" и "Капитал", но това не доказва наличието нито на кръг, нито на ромб, нито на петоъгълен шесторъб, наречен "Капитал".
Аз вярвам, че огромната част от българското "експертно" общество - социолози, политолози, антрополози, журналисти, споделя едни и същи ценности - неолиберализъм в икономиката, атлантизъм във външната политика, снобизъм във вътрешната политика. Вярвам, че те и политиците от десницата (каквото и да означава това) са извървели къде изцяло, къде наполовина пътя си по стълбата, описана от Смирненски. И вярвам, че изобщо не им пука от това.

- Вълна ми излезе на езика, но продължавам да твърдя, че няма никакъв кръг "Капитал". Иво Прокопиев не познава Светослав Божилов и Огнян Донев, не познава Цветелина Бориславова; Иван Кръстев, първият, който заговори, че може да не се признаят изборите, не пуска основните си послания през медиите на "Икономедия", всички те не са дясно ориентирани в политиката, не обгрижват десницата с "експертното" си мнение, не са навързани като свински черва в десетки неправителствени организации, не пишат политически платформи като "Харта 2013" в защита на едрия капитал, не са и идейни съмишленици. Сакън, няма нищо такова.
Аз вярвам обаче, че тези хора, които декларират, че са водени от светли идеали за... (попълнете многоточието с каквото си искате), управляват и насочват в момента протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Вярвам, че те имат само една цел - власт и пари.
Ако тези дни гледах само телевизия и слушах само радио, щях да съм сигурен, че Иво Прокопиев никога не е бил председател на дружеството на категорично странящия от политиката едър капитал - КРИБ, Саша Безуханова не е била негова заместничка, а сега те двамата не са членове на консултативния съвет на КРИБ, начело на който е Огнян Донев. Те не са едри капиталисти, те нямат аспирации към политиката. Те не са олигарси. Това са пълни глупости. Само техните конкуренти по бизнес са олигарси. Това са небесни ангели. Възрадвайте им се, защото иде тяхното царство. Аллилуя.

- Омръзна ми, но ще се насиля и ще го кажа за четвърти път - няма кръг "Капитал". В петък Прокопиев попита по БНР - "Аз олигарх ли съм"? А сега де? Човекът пита, явно не знае. Да му отговорим с каноничното определение за олигарх - "Олигархия" - власт на малка група хора - политически режим, при който властта е съсредоточена в ръцете на сравнително малобройна група граждани, представители на едрия капитал, който режим обслужва техните лични и/или групови интереси, а не интересите на гражданите. Така че, г-н Прокопиев, вие не сте олигарх. Както и вашите приятели Не сте олигарси. По това определение обаче и вашите бизнес конкуренти не са олигарси. Но вие искате да станете такива и вече работите за това, като използвате мъжете, жените и децата, които обикалят по жълтите павета. Само че, честно да ви кажа, не мисля, че това е проблем. Не защото лъжете и заблуждавате гражданството със захаросани изрази като "общност на хора с общи демократични ценности и идеали". Грънци. Вече и вие не си вярвате в това.
Не мисля, че сте проблем, защото съм убеден, че ще се провалите. Нямам предвид протестите и съдбата на кабинета "Орешарски". Изостанали сте от времето, светът се промени, идеологията, която изповядвате в икономиката и политиката, се провали. Идеите на вашите приятели като Иван Кръстев се оказаха ялови. Политическият инженер на България се провали. Помнете това, хора от КРИБ. Кръстев се провали с Бойко Борисов, ще провали и вас.
Вярвам, че всеки човек трябва да получи правото на провал. Чух го от един американец преди двайсет и две години. Никога не бях чувал, че имаме подобно право. Но смятам, че на вас, хората от несъществуващия кръг "Капитал", то не бива да се дава. Защото вие отказвате на обикновените български граждани правото на свободен и осъзнат избор. Вие оспорвате изборите, не защото има законови основания, а защото вие и вашите подопечни вече не сте в изпълнителната власт, пряко или косвено. Вярвам, че за вас, хората от несъществуващия кръг "Капитал", демокрацията е властта на демократите, а демократи са тези, които първи са сколасали да се самообявят за такива и са монополизирали това си положение.

- Пиша отново, че няма кръг "Капитал", и вече сам не си вярвам. Вярвам обаче в хората, които не са на площада. Работниците и селяните не са на площада. Те, а не самоназовалата се, самоопределилата се, самовеличаещата се и самовтренчила се в пъпа си "креативна класа" създават благата в България. Те носят мед. Вярвам, че сместа от орехи, включително от Зъл Орех, и мед подобрява общото състояние на организма. Имаме отчайваща нужда от това. Никакви по-сложни операции не може да се провеждат, ако не бъде овладяна високата температура, високото кръвно на болния, а България е тежко болна.
Аз вярвам, че огромният проблем пред страната е липсата на суверенитет. Вярвам, че тези по жълтите павета и акушерите на "новото дясно" зад тях не желаят този суверенитет, те си живеят прекрасно в ролите на Киряк Стефчов ("дух и отхрана чорбаджийски") или на Рачко Пръдлето (в по-леки случаи). Не им трябва суверенна държава, откриха, че най-хубавото е, когато си директор на водопад и нищо от тебе не зависи - като ти кажат, отиваш на чужда война, затваряш реактори, ликвидираш цели отрасли на икономиката, държиш се не като национално отговорен политик или бизнесмен или общественик, а като командирован в България служител на чуждо правителство или фирма. Дянков беше такъв, същото вероятно ще важи и за новите ни "спасителки" Кристалина Георгиева и Саша Безуханова.
Протестиращите по улиците носят плакати, на които пише "кремълски подлоги", колегата Иво Инджев помъкнал една табела с надпис: "Свобода или СССР" (това неговото не се лекува), Васко Кръпката обяснява по телевизия "Европа", че Русия трудно ще разреши на Орешарски да подаде оставка, политолози ни разясняват, че сега по улиците на София всъщност имало противостоене между Вашингтон и Москва. Абе, хора, вие усещате ли се, че като ги ръсите тези глупотевини, всъщност потвърждавате тезите на Волен Сидеров, че България е колониална държава. Сидеров не е прав. България не е колониална, тя е полуколониална държава.
Вие нямате нищо против и дори аплодирате, когато чужди западни посланици се намесват във вътрешните ни работи. Следователно приемате да сте управлявани и насочвани от външни (западни) сили, но се борите срещу руското влияние (доколкото изобщо го има). Нямам спомен някои други протестиращи през миналите години да са търсили подкрепа от руския посланик, обаче вашего брата редовно притичва до американското, френското, германското, британското посолство. Поне да се съберат в една сграда, да не се разтакавате излишно. Впрочем вече имахме референдум по темата "Изток-Запад". Да, референдумът за АЕЦ "Белене" (по вашата трактовка) бе точно това. Е, народът се произнесе. 
Вярвам, че българското общество се дели на русофили, русофоби и русопаразити (по Николай Хайтов). Казвам ви, когато завърши евакуацията на американците от Европа, а западноевропейците още клечат в храстите, оглеждайки се и ослушвайки се под напрежение, хората от кръга Капитал (без кавички) първи ще посрещнат руснаците. Купете си чипс и седнете пред телевизорите. Ще бъде епично. Като срещата на Елба. И тогава ще видите с каква непоносима лекота довчерашните русофоби ще се превърнат в русопаразити.

- Предавам се. Кръг "Капитал" има. Както написаха самите капиталци тези дни в "Дневник", кръгът "Капитал": "загражда в себе си базови ценности"... ценности, ценности, ценности, ценности... Аз вярвам, че това е така, и вярвам, че хората не са сред тези ценности.По улиците на София можете да видите и такива плакати. Когато се появи този транспарант, медиите на "Икономедия" написаха, че това е провокация към "Капитал". Очевидно е така, но колажът е много находчив
Снимка БГНЕС


Колаж - фейсбук страница на Пресиян Николов

За осем месеца банките са спечелили рекордните 2,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 189

НАП публикува новите си сметки

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 189

ЕК дава още пари за терминала в Александруполис

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 189

"Булгаргаз" предлага газът през октомври да е с 4,6 % по-евтин

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 189

Словашките социалисти начело след вота

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 189

Взрив в центъра на Анкара

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 189

Няма българизация, а сърбизация в РСМ

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 189

Китай празнува за пръв път след КОВИД-19

автор:Таня Глухчева

visibility 209

/ брой: 189

Под игото на ЕС

автор:Нора Стоичкова

visibility 295

/ брой: 189

Есесовците на властта

автор:Александър Симов

visibility 320

/ брой: 189

Путин спечели в Словакия

автор:Таня Глухчева

visibility 281

/ брой: 189

Време е за промяна на порочния модел на управление!

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ