22 Септември 2021сряда20:43 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

На фокус

АZ, BUKI...

Вместо заупокойна молитва за кирилицата

/ брой: 44

автор:Тодор Коруев

visibility 1735

Осъмна ли сутрин, вземам душче и тръгвам към Violet - bar diner, там изпивам една Lavazza a modo mio. После пазарувам отсреща в Euro Market, бързам, защото имам час в Mladost fitness center. Излизам оттам свеж като репичка, отбивам се във Flower center да купя цветя на жена ми. Звънвам на Vasilka - агенцията за чистота, да викна екип да почисти апартамента. Сега мога да тръгна за Metropolitan hotel, после ще отскоча до Novotel-а по делови срещи. За всеки случай трябва да изтегля някой лев. Около нас банки бол - Postbank, UniСredit-Bulbank, Piraeus bank, ОББ - United Bulgerian Bank, Societe ceneral Експресбанк, Fibank (банката на Ути Бъчваров), ако си внесъл, може и да теглиш. По пътя обратно към къщи се отбивам в магазините Shopping Center The Boulevard, Andrews Fashion Studuo, Heag, Art casa, Margel, Progress, Olivari, Lorena, Evento moda, Suzi-fashion accessories - да мине време до аперитива. 

Отивам в Pizza Don Vito, поръчвам си за отскок малка наливна Zagorka и 50 грама водка Alaska, мушвам набързо една пица и отскачам до Casino Sesame да поиграя на флиперите, докато стане време да заведа внуците си в МсDonald's. Привечер крачваме с жена ми до The Маll на "Цариградско шосе" 115, хорското вървище там никога не се извървява. На фасадата на мола има само две названия, които са на кирилица: Банка ДСК и Арена (киното). Ще ни извадят очите надписите VIVACOM, SAMSUNG, МАNGO, LUXOFT, EKOPAK, STRABAG, EXPERIAN... Тук блести и Huawei. В Европейския съюз обмисляли да забранят смартфоните на тази китайска компания. Ако и това не е фалшива новина! 

Но ние 

вече крачим в The МаII

Най-напред ще потърсим някоя нова българска прочетна книга в Store Orange Center. И ще се отправим към LC WAIKIKI (В Русия й казат Вайкики), сега има 50 на сто отстъпки за аутлет продукти - дрехи и обувки. По пътя до турската фирма на етажа видяхме само един единствен надпис на български "Детски обувки", другото всичко са заглавия на фирми и реклами на латиница. В мола са се настанили световноизвестните Za-Za, Adidas, Beneton, Bersha, Starbucks, dm, H.M, Dndrews, Zara, Terranova, Humanic, Intersport и още и още... Имаше и Carrefour, но фалира, сега ни обещават BILLA. Ще се наложи са отскоча до BauMax да купя комплект мебели за баня "Desy", ако не ми хареса, ще взема тоалетно казанче "Dragoevo". Жена ми се кани да купува тапети в Mr. Bricolage, щото Praktiker (Винаги имало решения!) е в ремонт. Ще трябва тия дни да си сменя очилата, научих, че в Serdica Center (любимият мол на Чавдар Шинов, който написа книгата "Изгубени в мола") има магазин на Vision Expres Супер Оптика. Голяма работа ще да е - всяка дума започва с главна - западна мода, която заразява бързо и наши подражатели (виж: Общинска Агенция за Приватизация). Пък като ида до оптиката, ще видя и новите колекции на Karen Millen, Guess kids, Cache Cache. Не съм ходил още и в San Stefano Plaza - там мога да седна до бронзовите братя Прошек и да "мушна" едно пиво Staropramen.

Тази моя шопинг разходка не е съвсем осъществима, защото не е по пенсионерския ми джоб. Но всички тия надписи и фирмени знаци не са виртуални. Заради тях съчиних тази историйка, защото живеем в пълен и окончателен, да не кажа вечен плен на латиницата. 

А това означава обезродяване

Дори - оскърбление на националната ни чест! Горките наши букви, в които се кълнем (май вече само на 24 май!) са извън борда. И както е тръгнало, родната ни азбука, създадена преди повече от 1160 години, е обречена. 

Няма лошо, че се демократизирахме, че се ориентирахме към света пазарно. Знаем, че има глобализация, има европеизация. И по-лошо има - американизацията. Акад. Михаил Виденов, най-големият наш социолингвист, смята, че "американизацията като неудържимо цунами помита езиковите ни навици, в някои области на живота българският език е изтласкан. Естрадното пеене у нас например мина на английски, спортната терминология - също". Има специалисти езиковеди, които ни съветват, докато не е късно, да ставаме двуезични, тъй като борбата с американизацията била обречена на неуспех.

Станахме равноправен член на ЕС заедно с буквите си, но нашата азбука тук, у нас, е подложената на асимилация, страната е окупирана от латиницата.  Излезте извън България - не е така около нас. Странно е, че елитът ни не само приема, но насърчава поробването на езика ни. Заради криворазбраната цивилизация, заради клоунското подражателство, заради чуждопоклонничество, заради угодничество към по-силните и по-имащите, които, сигурен съм,  се подсмиват на нашето мизерство. 

Човек може да се въздигне по-високо, като изучава чужди езици и чужди култури, но постави ли ги над родния език и националната си идентичност, той предава рода и родината си. Вина имат домораслите ни бизнесмени, тъкмо тези 

учили-недоучили са големите слагачи

на английския език и американизацията - те копираха под индиго дори названията на фирмите си. Не е отменена наредбата, съгласно която всяка фирма на латиница трябва да бъде придружена от надпис на кирилица, но никой не го е еня за нея. Тази драма не е от вчера. Поетът Андрей Андреев ми разказа, че в първите години на "промяната" бил на съвещание при вицепрезидентката Блага Димитрова, на което обсъждали застрашителното нахлуване на латиницата. Там Иво Хаджимишев дал пример с видян от него надпис на латиница: Lovia brimki. И тогава, и сега се предлага да се приеме закон за българския език, но на законодателите не им е до "речта на мама и на татка". Има внесени не един и два варианта на такъв закон, но нито един не е стигал до парламентарна зала (както казва Цвета Караянчева, а не до парламентарната зала, както трябва да се рече).

Кирилицата у нас окончателно се предаде, латиницата господства навсякъде, българският език е погребан. Нищо, че документите на Европейския парламент излизат и на кирилица. Нищо, че отдавна е в обращение първата евробанкнота на български език.  

Интернетът също налива вода в латинската мелница, мнозина нашенци повече подкрепят писането там с латински букви, дори вкарват числа в своята "транслитерация", 

това вече е почти зараза

Та се питаме трябва ли ни кирилицата, щом имаме kirilica. Уви, вавилонията с латиницата по родните улици и мегдани, зад която кирилските букви се крият свенливо, не може да бъде спряна. Било по-удобно за чужденците. Но алитерацията все по-малко се използва, тя е създадена да се предават български наименования с латинската азбука и това е в угода на чужденците.

По огромните фасади няма редчe на български, всичко е на английски: Offices for rent, European Trade Center, Terna-GEK group, MEGAPARK business Centre...

И ми се прищя да зърна някъде и нашите, родните българските букви. Най-сетне между тарабите видях табела: "Внимание: строеж с дълбок изкоп!", и по-надолу зърнах още един надпис: "Дрехи от Англия - втора употреба". Беше изписан с буквичките на "езика свещен на нашите деди".

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 758

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 391

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 181

Предизвестеният край на ИТН

автор:Ростислава Иванова

visibility 0

/ брой: 182

Капитализмът като национална катастрофа

visibility 25

/ брой: 182

САЩ срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 30

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ