01 Декември 2021сряда20:01 ч.

На снимката: Диана Тонова

Диана Тонова:

Авторитарен модел на управление властва в София

ГЕРБ категорично отказаха да чуят гласа на опозицията през целия политически сезон, казва общинската съветничка от БСП

/ брой: 147

автор:Деси Велева

visibility 3241

ДИАНА ТОНОВА е юрист, първи мандат общински съветник от БСП в Столичния общински съвет. Зам.-председател е на комисията по икономика и собственост и член на комисиите по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика и по здравеопазване и социална политика. Председател е на районната партийна организация в "Триадица" и член на Градския съвет на БСП в София. Била е заместник областен управител и областен управител на София-град.   

- Г-жо Тонова, завърши необичайна за Столичния общински съвет година, в която съветниците проведоха всички свои сесии онлайн. Това промени ли резултатите от работата ви?
- Безспорно в началото на пандемията онлайн заседанията бяха единствената възможност да продължим работата си. За управляващото мнозинство в СОС имаше и един допълнителен плюс, че дигитално докладите минаваха по-лесно, с по-малко и по-несъдържателни дебати. Дискусиите в онлайн пространството със сигурност са по-оперативни, но са в ущърб на съдържателния диалог. Надявам се след ваканцията да започнем да заседаваме присъствено, за да върнем дебатите в залата, пред погледите на гражданите и медиите.
- Как ще характеризирате този трети политически сезон - конфронтацията или съгласието доминираха?
- За съжаление, категоричното нежелание на ГЕРБ и "Патриоти за София" да чуят гласа на опозицията и ревностното недопускане на нито един доклад, както наш, така и на ДБ, зададе авторитарен модел на управление на столицата, което неминуемо води до конфронтация. По нито значима за града тема нашите предложения не бяха приети. По всички важни документи и доклади имахме предложения - за бюджета, план-сметката за чистотата, инвестиционната програма, политиката по разпореждане и управление на общинската собственост и грандиозния провал на Столичната община - строителството на детски градини и ясли, но всички те бяха високомерно пренебрегнати.
- Какво свършихте с колегите си от БСП и какво не успяхте?
- Пресата на ГЕРБ през този мандат мачкаше всяка инициатива на опозицията. Настоявахме за приоритетно насочване на бюджетни средства към кварталите и преодоляване на проблемите в екологията и затова искахме завишаване на приходната част в бюджета с 30 милиона лева. Водени от необходимостта от децентрализация на управлението, предложихме част от тези средства да бъдат предоставени на 24-те районни кмета за изграждане, ремонт и осветление на вътрешно кварталната улична мрежа. Друга наша идея бе увеличаване на средствата за отчуждителни производства с 10 милиона лева, тъй като в бюджета за 2021 г. те са едва 8 милиона. Само за предвидените, очевидно проформа, терени за построяване на детски градини за 2021 г. са необходими около 40 милиона лева.
Не се приеха и предложенията ни за промяна в план-сметката за чистотата на града, в която ежегодно се предвижда сериозен финансов ресурс, предимно насочен към частните фирми, на които общината е отдала почистването на града. Отхвърли се идеята ни за намаляване с 10% на такса смет. Частичен успех имахме по отношение на лекото завишаване на кратността на миене и почистване на улиците.
Предвид липсата на каквато и да било жилищна политика, като успех мога да отчета, че се преборихме в рамките на тази година да се изготви и приеме програма за строителство на общински жилища. Съветници от нашата група успяха да се преборят да се възстанови една голяма детска градина в "Люлин" - 23 ОДЗ, която сега се използва за административни нужди.
Еднозначен успех имахме единствено в приетите мерки за справяне с КОВИД-пандемията. По-голяма част от мерките за разсрочване на публичната тежест и по отношение на малкия и средния бизнес бяха наши предложения. Не успяхме обаче да се преборим да се осигури финансов ресурс за всички общински лечебни заведения за доболнична помощ и средства са отпуснаха отново преимуществено на онези, чиито управители са близки до управляващите.
- В коя сфера се провали управлението на ГЕРБ през изминалата една година?
- Най-сериозният провал отново е недостигът на места в детски градини и ясли. Сгромоляса се и гордостта на кмета Фандъкова - системата за прием в забавачките. Бяхме свидетели на скандала с удължения срок за кандидатстване поради пропуснати полета за регистрация на част от родителите. За поредна година Фандъкова откровено заблуждава обществеността, че строи ударно градини. За 2021 г. е предвидено изграждането на 45 обекта, което е пълен абсурд, след като в момента се довършват 12, осем от които от предходни години. От два месеца чакам отговор на мое питане за възложителите, сроковете, изпълнителите на строителството на 24 обекта. Непонятна е арогантността, с която екипът на кмета ни залива, когато стане дума за този проблем.
Безспорно другият провал на общината е изпълнението на инфраструктурните проекти. Станалата печално известна фраза "ремонт на ремонта" е другата негативна емблема на града ни. От годишните финансови отчети на общинските дружества за 2020 г. стана ясно, че за поредна година загубите от дейността им са сериозни. Очертава се и провал с процедурите по отчуждаване на имоти за публични мероприятия, особено на имоти с отреждане за зелена система.
- Какви ще са приоритетите ви от есента, с какво трябва да се пребори групата на социалистите?
- Ние сме последователни в търсене на решения на проблемите в социалната сфера, общинското здравеопазване, чистотата на града, презастрояването - теми, имащи пряко отношение към качеството на живот. Години наред сме длъжници на общинското здравеопазване, особено на доболничната помощ, която е гръбнакът на общинското здравеопазване. Усилията ни ще бъдат насочени към подобряване на материално-техническа база и оборудване, финансово състояние, кадрова осигуреност, профилактика и развитие на детско и училищно здравеопазване.
В спешен порядък трябва да се извърши анализ на състоянието на сградния фонд на общинските лечебни заведения и в бюджетите за 2022 и 2023 г. да се планират средства за предоставяне на заемно финансиране на дружествата за извършване на паспортизация на сградите. Задължително е да се извърши анализ на кадровата осигуреност на ОЛЗ и да се изготвят мерки за насърчаване, привличане и задържане на млади медицински специалисти.
- Какви ще са предложенията ви във връзка със строителството в София?
- За разрешаване на проблема с местата в общинските детски градини ще предложим редица мерки. Ще настояваме и за осигуряване на средства в бюджета за 2022 г. за подпомагане на семействата, чиито деца на възраст до 3 години не са класирани в детските градини, в които са кандидатствали на принципа на районирането.
Проблемът с недостига на общински жилища ще дойде на дневен ред, защото предстои продажбата на над 900 от тях, а наличната база далеч не може да покрие нуждаещите се. Ще настояваме за приемане на дългосрочна и финансово обезпечена програма за строителство на общински жилища, която да отчита факторите демография, миграция, социален профил на населението по райони.
Особено актуален ще стане въпросът с презастрояването на жилищните комплекси, с междублоковите зелени пространства и необходимостта от предприемане на спешни мерки за запазване на отрежданията за зелени площи, инфраструктура и публични нужди. Затова ще поискаме значително завишаване на парите за отчуждаване за 2022 г., както и за следващите години, и за изготвяне на програма по райони за имотите, част от зелената система на София, подлежащи на отчуждаване.
Предвид политическата ситуация и отслабващото влияние на ГЕРБ в национален и регионален мащаб, ни предстои интересен и най-вече по-резултатен по отношение на обществения интерес сезон.

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility

Датата

автор:Дума

visibility

/ брой: 232

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ