19 Април 2019петък13:23 ч.

Снимка БГНЕС

Австрия налага справедливост с работа, а не с помощи

Канцлерът Себастиан Курц умело лавира между позиции и гледни точки в името на общия интерес

/ брой: 234

автор:Зорница Илиева

visibility 1501

Предколедна Виена е магнит за туристи от цял свят. От години столицата на Австрия не само е обявявана за най-добрия град за живеене, но е и красноречиво доказателство, че страната знае как да посреща гостите си. Знае как "с памук да им изважда парите", както казваше баба ми. Празнична, осветена, украсена с вкус, Виена е заредила магазини и безбройни коледни базари със свои стоки, ръчни произведения на своите занаятчии, със свои запазени марки, свои типични вкусотии и сувенири, които всеки посетител се чувства задължен да притежава за спомен. Тази година сякаш туристите са повече и прави впечатление, че Източна Европа е предпочела Виена за коледно настроение. Руска и сръбска реч се носи из улици, зали, дворци и галерии, а вишеградци (от Унгария, Полша, Чехия и Словакия) явно се чувстват като у дома си. Рекламни плакати от всички страни и по станциите на метрото предлагат спектакли, изложби, мюзикъли, филми и концерти, които могат да се видят и през следващата година. Цари спокойствие, ред и онзи европейски изглед, който Париж, Берлин, Рим или Лондон отдавна вече нямат.

И тук вече идват въпросите. Защо има протест в центъра на Виена, макар и не особено масов, с плакати срещу 12-часов  работен ден? Какво искат тези хора в този тъй подреден и чист град?  Оказва се, че всъщност канцлерът Себастиан Курц е насочил усилията и енергията си предимно във вътрешен план. За него Австрия и австрийците, както непрекъснато подчертава, са на преден план. За бизнеса е важно да има не работен ден от 8,30 до 17 ч., а работният ден да е в рамките на 12 часа и така да се осигуряват придобивките за обществото като цяло. Реформа, която казват, че не е съгласувана с профсъюзите, но работодателите искат да има работници, работа и производителност. Затова канцлерът посещава лично банки, големи фирми и институции, с които обсъжда проблеми и търси допирни точки в осъществяване на идеите си. Направено е предложение на милиардера Рене Бенкс, забогатял от недвижими имоти и собственик на KDW-Берлин, да закупи фалиралата "Кика-Лайнер", за да не се продаде на чужд собственик. 

Нашето да си остане наше

Себастиан Курц не пропуска да твърди, че предвижда да прави реформи в администрацията с цел намаляване на броя й. Планира да осъществи обединение на многото здравни каси и по този начин да съкрати част от административния персонал, както и да намали разходите.

Реформирането на минималната социална помощ пък е друг законопроект, който засяга най-вече новодошлите мигранти. Тема, която вълнува повечето австрийци. Но има и противоположни мнения, което налага повече обяснения на идеите. Това явно е и причината канцлерът в обширно интервю пред националната телевизия лично да запознае обществото със същността на законопроекта. Защото има опит за отхвърлянето от конституционния съд на закони, които са целели намаляване на социалните помощи за мигрантите.  Въпросът е дали с новия законопроект се цели, от една страна, да се помага на хората в нужда със социална помощ, а от друга - да се спре източването на социалната система от мигрантите? Ще успее ли този път премиерът да се "пребори" с опоненти и конституционен съд?

Според него целите са няколко. Едната е да се помогне на хора, които се нуждаят от помощ като самотни родители, хора с увреждания, или които се грижат за близки с увреждания и т.н. Именно тези групи от хора се нуждаят от повече средства за нормален живот. Другата цел е с тази реформа минималната социална помощ да не бъде просто администриране на безработни, а да ги стимулира да започват работа. 

Да не предпочитат да живеят от социални помощи 

Особено млади хора, повечето от които са признати за бежанци и са новопристигнали в Австрия. Те определено предпочитат да разчитат на социални помощи и не полагат усилия да се адаптират към пазара на труда. За тях се предвижда да получават само минимална социална помощ.  Досега е имало т.нар. изчаквателен период, преди да се получи социална помощ и той се е отнасял за граждани извън ЕС. Сега се предлага и за граждани от ЕС. Един вид от хората, пристигнали в Австрия, се иска първо да внесат нещо в социалната система, а после да взимат от нея. Реформата се налага, защото в страната имало хиляди млади хора (под 25 години) с признат статус на бежанци, които нямат мотивация да започват работа. На практика социалната помощ се явявала по-голяма от работната заплата. Така тези младежи бездействали, живеели на гърба на социалната система на Австрия. С внимателно подбрани думи и много убедително, канцлерът обяснява, че "тези, на които им трябва помощ, ще я получат, но другите, които могат да работят, трябва да ги мотивираме да го правят". 

Оказва се, че езиковите познания имат важно място в предлагания законопроект за минималните социални помощи. Ако говориш немски, получаваш 563 евро на месец, но ако говориш английски, ще получаваш 300 евро повече. Въпросът е дали това е справедливо. Себастиан Курц е убеден, че като експортно ориентирана държава  Австрия разчита на познания и по английски език, не само на немски. Целта е не да се наказва, а да се стимулират хората да работят. Да не се приемат хора, които ще живеят от социални помощи, а ще работят за благото на всички. Иска се да се привличат млади бежанци, които да учат и работят, да изучават професия и затова ще им се плаща. Всъщност това е т.нар. дуално обучение, което да осигурява работници за бизнеса и промишлеността.

Няма как да не се попита какво ще става с детските надбавки и помощите за многодетни семейства. Премиерът отговори с пример. Един работник, който получава 1600 евро заплата, има 3 деца и заедно със социалната помощ за тях ще получава общо 2500 евро. А друг, който не работи, жена му не работи и живеят със социални помощи, получават 2600 евро месечно - тоест намират се в по-добра ситуация от работещия. Именно такива абсурдни ситуации новият законопроект цели да преустанови. 

Да се подпомагат работещите, а не хората на социалните помощи 

Това е справедливото, казва премиерът. Детските надбавки са нещо отделно и се дават за всяко дете, без значение дали родителите работят или не.

"Обществото се трови от факта, че някои със социални помощи живеят по-добре, отколкото да работят". Едва ли има човек, който да не се съгласи. А Партията на свободата, която е коалиционният партньор в правителството, е настоявала за пълно премахване на социалните помощи. Верен на съгласуваната програма с крайно дясната партия на Щрахе, канцлерът Курц е убеден, че няма да имат проблеми. Напротив, следващите стъпки ще са за реформиране на парите за безработни, защото и при тях има нужда от справедливи правила. Но парите за безработните ще се реформират през 2019 г. Засега правителството ще се ограничи с реформата за минималните социални помощи. Стъпка по стъпка, но с мисъл за обществени ползи. Като въвеждането от 1 януари на глоби, ако се храниш в обществения транспорт. Това местните по правило не го правят.

А защо канцлерът допуска в сградата, където е работният му кабинет, да влизат организирано деца, да сядат на бюрото му в негово отсъствие, да се хвалят с посещението в канцлерството, да знаят името му и да искат да са като него? 

Никъде из Австрия не се рекламира обучение извън страната 

в чужди училища, колежи или университети - напротив, австрийските училища са започнали вече своя прием за следващата учебна година и напливът е сериозен за тези от тях, които са си създали име и ниво. Родители придружават отрочета за тестове и изпити, но по-често водят или возят и по-малки свои деца, което е знак, че демографски проблеми тази страна няма. А иначе е съпоставима с нас като територия.

Просто Виена е добър пример, както и да го разглежда човек. Доказват го потоците туристи, които тази година са повече от друг път.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 76

Румънският министър на правосъдието подаде оставка

автор:Дума

visibility 199

САЩ наложи санкции срещу Куба, Никарагуа и Венецуела

автор:Дума

visibility 238

Европарламентът засилва Фронтекс

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 727

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 421

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ