23 Октомври 2020петък09:15 ч.

Интервю

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

Изграждане на яз. "Черни Осъм", подмяна на ВиК мрежата и използване на ресурсите в Дунав да са приоритет за властта, съветва хидрогеологът

/ брой: 16

автор:Ростислава Иванова

visibility 2247

Асен Личев е роден в София през 1952 г. Завършва Минногеоложкия институт, специалност инженерна геология и хидрогеология. С 40-годишен стаж по специалността. До 1980 г. участва в проектите на АМ "Хемус" и яз. "Литаково". 10 години в "Нипроруда" проектира хвостохранилища. С дълга кариера в МОСВ от 1992 г. до пенсионирането си през 2017 г. Започва като младши специалист по опазване на подземните води и достига до ръководител на Дирекция "Управление на водите". Последния ден като екоминистър в оставка в кабинета "Борисов 2" Ивелина Василева набързо го пенсионира и дирекцията дълго остана без шеф.

- Г-н Личев, казвате, че е цинично в ХХІ век да има воден режим до язовир. При незапомнената суша обаче какво можеше да се направи в Перник? 

- Цинично е, когато язовир за питейна вода е източен законно за пръв път от 2000 г. насам, откакто действа Законът за водите. Цинично е в ХХI век да лишиш хората от жизненоважна услуга от обществен интерес. Спомням си 1994 г., когато софиянци гледахме тъжно празния яз. "Искър" - най-големия в България, и се мъчехме посред лято на воден режим. Някой да беше виновен? Случаят си замина. По повод оправданията с "незапомнена суша", ще цитирам зам.-директора на НИМХ проф. Нинов, че "водните ресурси за 2019 г. още не са валидирани и не може да се направи легална преценка за характера й". Суша има, но тя не е прецедент, казва професорът. Затова логично е това да не е основната причина за пресушаването на яз. "Студена". Други фактори са изиграли сериозна роля. За съжаление обаче не мога да навлизам в темата, тъй като съм привлечен като свидетел по делото за Перник от Специализираната прокуратура и съм подписал, че не мога да коментирам факти и обстоятелства, които са предмет на разследването.

- Така ли се затваря устата на най-вещия експерт в сектора? 

- Това са ваши предположения.

- Ще спасят ли Перник мерките на правителството? 

- Какво разбрахте вие самата за мегахолдинга "ВиК"? Знаете ли какви са му функциите, структурата му? Освен едно кратко и нищо незначещо съобщение, че по смисъла на Търговския закон това е фирма-майка "ВиК" София холдинг", която контролира държавните ВиК дружества и такива с държавно участие, които са нейни дъщерни фирми. Нещо друго да чухте?

- Че в него ще налеят 1 милрд. лв.

- Хвърлено число, което никъде не се вижда, няма финансово-икономическа обосновка. 1 млрд., които ще дойдат от прибирането на активите на съществуващите  "ВиК"-дружества. Не мога да коментирам, докато не разбера какво ще прави този холдинг. Не виждам обаче къде е ролята на общинските и частните "ВиК" фирми, които в момента са оператори в много територии, включително "Софийска вода", която е оператор на София-град и част от София-област. Единствената приложима в момента мярка е изграждането на 14-километровия водопровод. Вместо толкова да умуват разни общински съвети, разни политици, да се доверят на експертите, които са предложили този проект. Колкото повече се бавят, толкова по-голям е рискът от хуманитарна катастрофа за перничани. Перник просто не може да чака. Защото и днес, като отворих картата за снежната покривка на синоптиците, видях, че във водосборната област на река Струма във Витоша има незначителна снежна покривка и тя не може да напълни язовира. Краткосрочните и по-дългосрочни прогнози говорят за суха и по-топла зима и Перник може да разчита само на внасянето на вода от други поречия. На картата се вижда, че на Рила и Пирин има най-много снежни запаси, гарантиращи източника на допълнителна вода, която да премине през софийски водоснабдителни съоръжения, поне до пролетното снеготопене, когато може да се запълни "Студена".

- Колко бързо може да се прокара такъв водопровод?

- Като хидролог не съм вещ по тези технически въпроси. Но не виждам проблем да се прокарат 13,5 км тръби от Мало Бучино до водопроводната мрежа на Перник, като се има предвид скоростта на строителството на магистрали и на газопроводи в България.

- Кои други градове са заплашени от безводие? Сигнализирахте за Сливен, но се чува за Шумен, Ловеч, Ботевград, Ихтиман...

- Нека не изправяме на нокти хората, а да се концентрираме върху ключовите язовири от стратегическа гледна точка, които водоснабдяват най-големи групи с питейна вода. Това са яз. "Искър", "Бели Искър", "Среченска бара", "Христо Смирненски", "Йовковци", "Тича", "Камчия", "Ясна поляна", "Асеновец", "Боровец", "Студена" и "Дяково". Те са публично-държавна собственост и неслучайно се намират в Приложение 1 към Закона за водите. Водите в тях се управляват чрез месечен график от министъра на околната среда и водите, а състоянието им може да се проследи в сайта на МОСВ. В момента информацията, макар суха и обща, показва следното: Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва: за питейно-битово водоснабдяване - 64,1% от общия им обем. Мен обаче това не ме задоволява, затова се обръщам към автентичната информация за състоянието на язовирите към 1 януари, която се съдържа в месечния график за януари 2020 г., утвърден от екоминистъра. В нея са дадени общият, наличният и полезният обем към 1 януари. Оттам заключвам, че има данни за потенциална криза в Сливен, ако през средата на март няма достатъчно снежни запаси във водосбора на яз. "Асеновец". Защото полезният обем на язовира е само 6,8 млн. куб. м при общ обем 28,2 млн. куб. м, а необходимата вода за нормално водоснабдяване е 1,5 на месец. Тогава или ще се въведе по-облекчен режим, ако няма приток, или ще се стигне и до по-драстични мерки, но това зависи от природата. 

- Какви са данните за яз. "Студена"?

- По информация от "ВиК" в Перник днес (вчера-бел.ред.) там водата е с 14 хил. куб. м по-малко от сряда и до официалния мъртъв обем остават 1,45 млн. куб. м. Това при променливата ежедневна консумация на вода от 18-19 хил. куб. м на ден означава, че мъртвият обем на язовира ще бъде достигнат до 56-57 дни - средата на март. Т.е. правителството няма никакво време и обещаните 45-50 дни за новата връзка трябва да се реализират много бързо. А понеже най-стратегическите язовири се управляват от екоминистъра, първата стъпка, която той може да предприеме, ако види, че някой от останалите язовири навлиза в критичен обем, е навреме, а не както в Перник, да въведе забрана за други водоползватели, които не са за питейно и битово водоснабдяване. 

- При това глобално затопляне, застрашена ли е България от водни кризи? 

- Вместо да мислим за апокалипсис, по-добре да се подготвим превантивно, за да посрещнем двете крайности - суша или наводнение. В контекста на това пръв приоритет на ВиК фирмите е намаляване на загубите във водопреносните мрежи, макар че тази мярката е "след дъжд - качулка", но все някога трябва да започне.

- Нали властта наля милиарди от ЕС и бюджета във ВиК мрежата? Защо течовете не намаляха?

- Наляха, и ефектът какъв е? Вижте какво каза КЕВР за загубите във ВиК-Перник - че вместо предполагаемите или планираните 64,9 или и 64,7%, те били 75%. Само ефективното оползотворяване на наличните ресурси е гаранция, че в близките 50 години в България няма да има воден стрес. Не мога да разбера и защо управляващите забравят, че по северната ни граница тече най-голямата европейска река, използването на водите на която е занемарено, включително и за енергийни нужди. Този воден ресурс е 5-6 пъти по-голям, отколкото на вътрешните реки в България. Използването на тези води може да промени Северна България. Приоритет трябва да е строителството на яз. "Черни Осъм", който ще премахне веднъж завинаги ежегодни режими на най-голяма група засегнати българи - в областите Плевен и Ловеч.

- Ходили сте в Израел на обмяна на опит. Как те превърнаха пустинята в рай, а у нас се говори, че сме превърнали рая в пустиня?

- Това последното клише за България, слава богу, не е вярно още, въпреки колективните усилия да го направим. За съжаление, израелският опит у нас е неприложим, защото там водомерите са на улицата и никой не ги краде и манипулира. У нас засега това не е възможно, да не говорим за масова практика да се краде вода без водомер. В Израел боготворят капката и загубите на вода са под 10% - у нас загубите на питейна вода са 60%, а на места и много повече. В Израел са схванали, че водата не е обикновена търговска стока, а наследство за идните поколения, която трябва да се съхранява и опазва. У нас водата е обикновена далавера в момента. Например "черните" кутии и "черни" каси на партиите са ВиК дружествата, "Напоителни системи" и други подобни структури.

- Като говорим за екополитика, какви министри преобладаваха в МОСВ. С какво ще запомним Нено Димов, какво очаквате от Ревизоро?

- Много хубав въпрос. Нено Димов ще го запомня, че с подписа си позволи "законно" източване на язовир за питейно водоснабдяване. Ще го запомня с думите на адвокатката му, че не разбирал от нивата за водите или от други специфики, които го обвиняват, че не е следил. С думите му, че "Екологията е излишна, а научните консултации за климатичните промени са измама." С изказването му: "Софиянци сте по-чувствителни към въздуха, защото живеете по-добре". Всички тези спомени ще бъдат ароматизирани с боклуците на Ндрангетата, разхвърляни из цялата "Швейцария на Балканите". За финансовото бъдеще на Ревизоро съм много спокоен. След като: първо - се разведе със съпругата си; второ - прехвърли сметките на децата си; трето - си остави 1000 лв. в картата и седне в министерското кресло, тогава дори и да го арестуват и осъдят, няма какво да му вземат. 

COVID-19: Близо 1800 заразени са в болница

автор:Дума

visibility 52

Набират лекари за болниците с КОВИД-19

автор:Аида Паникян

visibility 214

/ брой: 202

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 201

Испания и Франция с по над милион заразени

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 202

Издирват похитител със заложници в Грузия

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 202

Франция обвини 7 души за убийството на учителя

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 202

Кратки новини

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 202

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 273

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 337

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 184

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ