18 Април 2024четвъртък20:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Артистизмът като друга истина за човека

"Сфумато" събира изкуствата в поредния си Малък сезон

/ брой: 138

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 4096

Търсим хора, на които им се прави и гледа изкуство, въпреки всичко - въпреки несвършващата криза; конюнктурите на пазара; цензурата на пийпълметриите; лошо скриваното презрение на силните на деня към мястото на артиста в общежитието, към артистизма като друга истина за човека в нашия вулгарно-прагматичен свят.
Търсим артисти със свой поглед, собствен глас, неповторим език, които следват своите замисли и видения - и правят.
Да правим - е нашата единствено възможна антикризисна програма. Нашият пир по време на чума, нашата любов по време на холера, нашата истина.
Това са думи, с които Маргарита Младенова и Иван Добчев канят хората на изкуството да покажат своите идеи, да обменят мисли, да се срещнат на свободната територия извън табутата, ограниченията, приетите правила и норми - в поредния Малък сезон, организиран от Театрална работилница "Сфумато".

С концерт на ученици от Националното музикално училище "Любомир Пипков" на 26 юни от 16.30 ч. в пространството пред театъра се открива събитието, което обединява повече от 65 прояви от всички области на изкуството. Първата вечер продължава с представяне от 17 ч. в голямата зала на театъра на пиесата "Паякът" - като готов за финансиране проект с автори и режисьори Димитър Димитров, Йордан Славейков, театрални критици Аве Иванова, Гергана Пирозова, сценограф и костюмограф Искра Петкова, участват Пенко Господинов и Анастасия Лютова. ЯRсен ВасилеВ ще рецитира най-новите си стихове под наслов "Хляб и зрелища" в музикалната компания на Шамана и Бояна Желязкова и с живото рисуване на То4ка Илиева. Следват изява на група "КсеТоФон" - КСЕния - вокал, китара, текст, Любо (Група АS, Osil Amuk) - китара, Ангел (Под Дъжда) - бас, и Бъни (Ехоо) - кахон, и танцово представление с топки и други обекти - "Обектидо". Арт театър ще играе новия си спектакъл "Жълтата гостенка" - идея и сценична реализация Марияна Коева, създаден въз основа на стихотворението на Хр. Смирненски "Жълтата гостенка".
Абсолвентите от Театрален колеж "Любен Гройс" ще изпълнят пиесата "КвазиРашомон" - реж. Валерий Пърликов, пластика и музикална картина - Кристиян Гайдаров. Същата вечер ще има два пърформанса - първият, включващ изложба на картини, музика, пускана от диджей, и четене - под наслов "Паркът идва", вторият е под наслов "Опазване и заличаване на границите" на сдружение "Изкуство в действие".
Мая Бежанска, Мариета Петрова и Румен Гаванозов представят "Голямото кихотене" от Мария Станкова. Елена Димитрова и Петър Генков пък играят в "Окото" на Ани Васева. Независимият театрален проект "няма-ме" на Анита Арах Бранкова - режисьорка и актриса, и Василена Георгиева - хореографка и актриса, ще може да се види на 28 юни. Режисьорка на спектакъла "Измяна" от Х. Пинтър е Димана Пейчева, музикално оформление Атанас Пейчев, сценография и костюми Теодор Киряков, участват Дария Симеонова, Иво Аръков и Христо Пъдев.
Софийският духов оркестър ще изнесе концерт пред театъра в третата вечер. По-късно ще се разиграват "Схватки" от Катрин Нейз, постановка и сценичен вариант на Петър Денчев. Вечерен киномаратон започва от 21 ч. в голямата зала. Вяра Коларова, Мая Бежанска, Румен Гаванозов, Мила Коларова и Мариета Петрова ще покажат "твояЗАвинаги" от Мария Станкова, режисьорка Веселка Кунчева.
"Дамата без кученце" от Габриел Ару по мотиви от произведението на Чехов "Дамата с кученцето" и режисура на Лео Капон ще играят студенти по актьорско майсторство към ПУ "П. Хилендарски" - Пловдив, на 29 юни. В "Горе:Долу" - идея и изпълнение Албена Баева и Петя Боюкова, участват Вени Христова и Милан Михалович. В зала "Underground" ще има литературно четене на втората стихосбирка на Мария Калинова "Подножието на вечерята".
Ана Митева и Александър Манджуков са артистите в танцовия спектакъл "Лош навик" - за връзката между мъж и жена, оплетени в собствените си спомени и преживявания. Младата българска група "Аявис" - Михаил Стефанов - вокал, Бояна Желязкова - цигулка, Милен Райков - барабани, Кристиян Рахнев - бас, Васил Крумов - китара, ще изнесе концерт пред театъра. След тях там започва "Homo Rotatio" - представяне на ателие, ръководено от Венелин Шурелов. "Маските в мен" е невербален спектакъл с маски и музика - сценарий и постановка проф. Анастасия Савинова. В голямата зала от 22 до 24 ч. ще има кинопрожекции под мотото "Тhe best".
Програмата на петия ден предвижда представяне от Академията за тв, кино и интернет комуникации на два филма на студенти по тв и кинорежисура, детски шоу спектакъл "Бататония" - с елементи на клоунада, фокуси, магии, състезания, игри и други лудории, подстрекавани от Антон Радев - Бате Тони, моноспектакъл на Васил Дуев "19 минути с везните в ръка", откъси от спектакъла на ЖАР театър "В търсене на вътрешния огън", концерт на група "Попара", театрално четене на маса и представяне на дебютния роман на Калин Терзийски "Алкохол" с участието на Койна Русева, Ангел Генов, Невена Калудова, Пьотр Кшемински, Филип Аврамов, Мария Сапунджиева.
Студенти от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, ще покажат 5 свои филма на 1 юли. Същата вечер студенти на доц. Веселин Ранков от НАТФИЗ ще играят "По-силната" от Аугуст Стриндберг. Евгения Сърбева и Симеон Янчев ще демонстрират своите проекти "..hihi.." и "me - emoticons!:" В камерната зала на театъра ще има представяне на ателие "Драматургия" с Георги Тенев. Кинетични скулптури от боклуци, движещи се в ритъм с звуците около тях, са включили Ангел Петков, Стела Стойнова, Васил Василев, Симеон Янчев в проекта "KINETIC". Пред театъра концерт ще изнесе "Pink rabbits kill", сформирана от група млади и донякъде опитни актьори с певчески дарби. Късен театър ще играят Албена Григорова, Гергана Плетньова, Лиляна Шомова, Силвия Петковар, Бойко Кръстанов, Виктор Маринов, Димитър Захариев, Радослав Йорданов, Тодор Тодоров - в "Заминавам" от Ал. Слаповски, постановка Петър Пейков.
Модно ревю на дипломанти от випуск 2010 на моден колеж "Св. Ариадна" - София, започва на 2 юли в 17 ч. в голямата зала. В същия час в камерната зала студенти на проф. Надежда Сейкова ще играят "Побъркани от любов" от Сам Шепард. Танцов спектакъл "Лични разговори, или копнежът за любов, такава, каквато я сънуваме" по музика Шигеру Умебаяши и Руиджи Сакамото, хореография на Константина Ханджиева е също в програмата за деня. Latin dance studio "Salsa Diva" ще направи открит урок по салса, бачата, ча-ча, меренге в пространството пред театъра. След това горещата латино фиеста продължава с концерт на групата "Rumba Aficionado" - Христо Коликов вокал и китара, Цветан Андреев и Симеон Иванов - беквокал и китара, Бъни - перкусии. "хfilm night" - маратон с документални филми за изкуство, култура, музика, наука, а най-много за неконвенционално мислене, е инициатива на Рене Бекман и Красимир Терзиев съвместно с галерия "Васка Емануилова".
"Мечешко предложение" - постановка на проф. Елена Баева, ще изпълнят студенти от Театрален колеж "Любен Гройс" на 3 юли. "Игра на ластик - изблици на инфантилност" е насловът на мултимедийния пърформанс с участието на Иван Ямалиев и студенти от специалност "Педагогика на изобразителното изкуство" СУ "Св. Кл. Охридски". "Блус под земята" от Петер Хандке е моноспектакъл на Александър Митрев, режисьор Веселин Димов - театрална компания "Момо". Група "Мискините" Добри (Добрин Атанасов) - китара, вокал, Питкин (Светозар Колев) - китара, вокал, Андро Стубел (Андрей Симеонов) - бас, вокал, Павката (Павлин Иванов) - ударни, ще изнесе концерт пред театъра. На 3 юли и "Ателие 313" ще представи "Магьосникът от Оз" по Лиман Франк Баум, режисьор Петър Пашов младши. В репетиционната зала Дария Симеонова и Владимир Замбори ще представят "Прах при прахта" от Харолд Пинтър, режисьор Антон Угринов.
Дискусия на Асоциация за свободен театър с гости Александър Опиц (Германия) и Золтан Имели (Унгария) ще се състои на 4 и 5 юли от 10 до 14 ч. в голямата зала на "Сфумато". Модератори са Ида Даниел, Младен Алексиев и Веселин Димов. Темата е Свободният театър и културната политика.
Университетски театър - НБУ, представя на 4 юли "Гладен съм" - режисура и концепция Илина Перянова, и "Дeветте страни на желанието" - режисьорка Катерина Христова. "Сценофория" е насловът на танцов спектакъл с участието на Елица Трифонова, Елена Стамбова, Атанас Илчев и Радостина Тодорова. В репетиционната зала продължава четенето на "Прах при прахта" от Харолд Пинтър. "Open Air Soundtrack Party" ще има вечерта пред театъра - в подбора на музиката и филмите участват студенти от НАТФИЗ. "Игра на енергия" се нарича танцовият спектакъл, който ще може да се види в голямата зала на театъра. След 22.30 ч. там започват прожекции от рубриката "БГ кино the best".
Последният ден на Малкия сезон на "Сфумато" - 5 юли, започва с прожекция на видеофилм на спектакъла "Зимна приказка" от У. Шекспир, версия на Бернар-Мари Колтес, режисьор Полин Ренгад - дипломант по режисура на школата за драматично изкуство на Националния театър в Страсбург. "Мъртвата Дагмар, или Малката кибритопродавачка" е свободен проект на Ида Даниел, автор ghostdog, музика Ambient Anarchist, костюми Даниела Иванова, среда Тодор Стоянов, Ида Даниел, режисьор Ида Даниел, с участието на Огнян Голев, Петър Мелтев, Димитър Марков, Юлиан Петров, Александър Митрев. С начален час 19.30 е камерният спектакъл на Мирослав Йорданов "...И МЕН МЕ-НЯ-МА", музика Юрий Бонджуков, участват Елена Димитрова и Петър Генков. В рамките на деня в голямата зала ще има пърформанс "Обект в бяло по Алекзандър Маккуин" на Милко Бояров и Василена Върбанова - водещ преподавател Мариела Гемишева.
Елегантният завършек на фестивала е на 5 юли от 21 ч. в голямата зала, където ще изнесат концерт Ицко Финци и Васил Пърмаков.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ