19 Октомври 2021вторник08:41 ч.

Армията само частично може да изпълнява задълженията си

Незаетите щатни бройки за военни са между 25 и 30%, заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев

/ брой: 73

автор:Мария Нинова

visibility 3366

Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват конституционните си задължения по отношение гарантиране на националния суверенитет и адекватното участие в колективната отбрана в рамките на НАТО. Това заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев след заседание на Министерския съвет вчера. Служебният кабинет одобри доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.
В документа се посочва, че армията продължава да изпитва затруднения, свързани със системния финансов недостиг, незаетостта на щатни бройки, остарялото въоръжение и бойна техника. Недофинансирането на армията в последните години е довело до недостиг на личен състав от порядъка между 25 и 30%", каза Янев.
По информация на в. "Труд" 5500 щатни места стоят свободни в армията. От големите поделения на седмица напускат по 7-8 души заради ниското заплащане, а част от тях са офицери далеч преди пенсионна възраст.
Служебният кабинет очертава необходимостта от приемане на спешни и комплексни мерки, свързани с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната. Също така е нужно търсене на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, на тяхното социално положение и издигане престижа на военната професия.
В Министерството на отбраната с участие на други ведомства се подготвя Национален план за постигане на решенията, взети по време на срещата на върха в Уелс. "Постигане на разходи на отбраната в порядъка на 2% от БВП, които през годините трябва да се реализират в периода до 2022 г. Когато е готов, ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет и ще бъде предоставен на вниманието на Народното събрание", заяви Янев.
През 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения предимно в тактическите звена до батальон/дивизион, пише в доклада. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е бил около 760. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на границата ни с Турция до края на 2016 г. са взели участие над 2700 военни.


Снимка БГНЕС

Служебният кабинет одобри доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.


 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ