22 Септември 2021сряда20:16 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Археолози "напипват" средновековен град

Най-новите проучвания в комплекса "Марица изток" засилват очакванията за изненади

/ брой: 273

автор:Христо Христов

visibility 1401

"След последните засега спасителни разкопки на територията на комплекса "Марица изток" расте убедеността ми, че някъде тук са скрити останките на средновековен град!", категоричен е директорът на археоолгическия музей в Раднево н.с. Пламен Караилиев.
Само в рамките на два месеца (от 20 август до 18 ноември) екипи от НАИМ при БАН, Великотърновския университет и музея в са разкрили и проучили 5 обекта от различни епохи: от късната бронзова и късната желязна (край с. Пет могили); през могилен некропол и единично погребение на римски воин (III в.) край с. Бели бряг; средновековно селище (в землището на отдавна изкопаното при добива на въглища село Овчарци) и пак в този район многослойна селищна могила, та до средновековно поселение в района на с. Трояново.
Тазгодишното археологическо проучване е струвало 146 000 лв. на държавното "Мини Марица изток" ЕАД-Раднево. Откритите артефакти след съответната реставрация ще попълнят фондовете на радневския музей, който от тази пролет има собствена модерно обзаведена експозиционна зала. Сред новооткритите артефакти са голямо количество останки от амфори (близо 50 от тези съдове са намерени на първия обект, което подсказва, че мястото е имало култов характер); купа, балсамарии, части от въоръжение, керамика от различни епохи, монети от римско време, Средновековието и турското робство, накити и украшения. Особен интерес предизвиква мраморната оброчна плочка с изображение на Тракийския Херос, каквато досега не е била намирана в тази част на Тракия. Според специалистите този артефакт е бил изработен на място и те са склонни да приемат, че присъствието му на това място е свързано със светилище.
Пламен Караилиев е скептик относно версията, че е възможно в този регион да се е намирала прочутата римска крепост Балзена, макар една от легендите да я свързва с останки край сегашното с. Главан, попадащо в границите на енергийно-промишления комплекс. Тепърва предстоят нови проучвания, които са в пряка зависимост от развитието на минните дейности. До няколко години тежката механизация ще изличи от картата на България селата Бели бряг, Трояново и Любеново. Какво е скрито под повърхността на землищата им ще трябва да кажат археолозите. Нищо чудно на бял свят да излезе още един златен венец, аналог на намерения край унищоженото преди десетилетия с. Гледачево, подсказват го както няколкото погребения на хора редом с коне, които са били убити и след това разчленени, така и останките от тракийски бойни колесници.
 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 388

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ