27 Февруари 2021събота18:17 ч.

Арестите на Гешев от 9 юли са незаконни

Съдът определи като произвол задържането на Пламен Бобоков

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 1226

Показните арести от 9 юли, с които се хвалеше главният прокурор Иван Гешев, един по един падат в съда. Две от трите полицейски задържания - на президентския съветник Илия Милушев и на бизнесмена Пламен Бобоков, вече са обявени за незаконни. "Де факто" твърди, че това важи и за ареста на съветника на държавния глава Пламен Узунов.

Задържането на Милушев бе обявено за незаконно през ноември, а в началото на януари Софийският районен съд се е произнесъл за Бобоков. Съдия Яна Димитрова се позовава на решение на ЕСПЧ, според което когато "липсва конкретна фактическа обосновка на необходимостта от задържането, задържането се явява несъвместимо с принципа за защита на лицата от произвол". Съдът не смята, че приложената мярка съответства на позодренията спрямо Бобоков. 

С решението на Софийския районен съд се отменя арестът, извършен миналото лято. Задържането на Бобоков е извършено незаконно, без причина и по този начин е нарушена Европейската конвеция за правата на човека. На 9 юли специализирани и военни прокурори, полицаи и служители на Бюрото за защита към Иван Гешев нахлуха показно в президентството. Акцията бе съпроводена с арестите на президентския съветник Илия Милушев и секретаря на държавния глава Пламен Узунов, както и на Пламен Бобоков. 

Съдия Яна Димитрова от СРС, която отменя ареста на Бобоков, се позовава на решение на ЕСПЧ, според "което липсата на конкретна фактическа обосновка на необходимостта от задържането, задържането се явява несъвместимо с принципа за защита на лицата от произвол". "Задържането съставлява ограничаване на правото на свобода и съгласно Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи по изключение е приложимо с цел да осигури явяването на лицето пред предвидената в закона институция при обосновано подозрение за извършване на престъпление или когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление или укриване след извършване на престъпление. В конкретния случай приложената мярка не се оправдава от никоя от тези цели", пише в съдебното решение.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ