30 Май 2020събота22:09 ч.

Снимка Борис Марков

Антифашисти от Европа се обръщат с декларация към властта у нас

/ брой: 26

автор:Велиана Христова

visibility 774

Декларация до властите в България приеха членовете на Обществения съвет на антифашистите у нас, формиран от Българския антифашистки съюз, над 30 партии и обществени организации, включително БСП, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Съюза на военноинвалидите и др. Документът призовава властите да признаят дейците на Съпротивата в страната като част от световната антифашистка борба, както това е в другите европейски страни (декларацията очаквайте в броя в понеделник).

Темата на заседанието бе борбата у нас и в Европа срещу настъпващия неофашизъм. Приетата декларация се огласява като документ на ХVІІІ конгрес на Международната федерация на борците от Съпротивата (ФИР), чиято делегация с ръководител Вилмош Ханти и представители на Унгария и Словакия участва във форума. Сред изказалите се вчера бяха проф. Васил Проданов, проф. Искра Баева, Велислава Дърева, Трифон Митев, Георги Пирински, Стефан Досев и др. Председателят на БАС в София Борис Цветков посочи десетки факти от българската държавна практика в последните години за подмяна на историята, оневиняване и дори героизиране на фашизма и неговите привърженици у нас, очерняне на дейците на Съпротивата. Според проф. Проданов основна причина за настъпването на неофашизма в света е бедността.

Шефката на парламента Цвета Караянчева е отказала да приеме делегацията на ФИР. Гостите ще се срещнат днес в НС с депутати от БСП.  

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ