22 Август 2019четвъртък08:08 ч.

Здраве

Антибиотично свързана диария

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 1307

Антибиотично свързаната диария може да получи човек след приемане на лекарства, използвани за лечение на бактериални инфекции (антибиотици). Свързана е с воднисти изпражнения три или повече пъти на ден, обясняват специалист от Майо клиник (Mayo Clinic). По думите им тя е лека, не изисква лечение и преминава няколко дни след приключване на приема на антибиотика. Но по-сериозната с по-чести изхождания асоциирана с антибиотици диария, изисква консултация с лекар. Това може да спре приема на антибиотика или да го смени с друг. 

Обикновено антибиотично свързаната диария се проявява около седмица, след като пациентът е започнал приема на антибиотик. Понякога обаче диария и други симптоми не се появяват до дни или дори седмици, след като сте завършили лечението с антибиотици.

Незабавно се обадете на вашия лекар, ако имате сериозни признаци и симптоми на антибиотично свързана диария, препоръчват от Майо клиник. Тези признаци и симптоми са общи за редица състояния, така че лекарят може да препоръча конкретни изследвания за определяне на причината.

Причини

Защо се появява диария, свързана с антибиотици, не е напълно изяснено, казват специалистите от Майо клиник. Смята се, че тя се развива, когато антибактериалните лекарства нарушават баланса на добри и лоши бактерии в стомашно-чревния тракт.

Почти всички антибиотици могат да причинят диария, но най-често това са цефалоспорини, пеницилините (амоксицилин, ампицилин), казват от Майо клиник. Едно от най-често срещаните

усложнения

при всеки тип диария е изключителната загуба на течности и електролити (обезводняването). Тежката дехидратация може да бъде животозастрашаваща. Признаците и симптомите включват сухота в устата, силна жажда, малко или никакво уриниране и слабост.

За да предотвратите диария, свързана с антибиотици, преди всичко приемайте тези лекарства само когато е необходимо и когато лекарят е предписал. Уведомете вашия лекар, ако преди сте имали диария, свързана с антибиотици - това може да бъде риск за проява на състоянието и при следващ прием на антибиотик.

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ