25 Април 2019четвъртък13:03 ч.

Здраве

Антибиотично свързана диария

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 939

Антибиотично свързаната диария може да получи човек след приемане на лекарства, използвани за лечение на бактериални инфекции (антибиотици). Свързана е с воднисти изпражнения три или повече пъти на ден, обясняват специалист от Майо клиник (Mayo Clinic). По думите им тя е лека, не изисква лечение и преминава няколко дни след приключване на приема на антибиотика. Но по-сериозната с по-чести изхождания асоциирана с антибиотици диария, изисква консултация с лекар. Това може да спре приема на антибиотика или да го смени с друг. 

Обикновено антибиотично свързаната диария се проявява около седмица, след като пациентът е започнал приема на антибиотик. Понякога обаче диария и други симптоми не се появяват до дни или дори седмици, след като сте завършили лечението с антибиотици.

Незабавно се обадете на вашия лекар, ако имате сериозни признаци и симптоми на антибиотично свързана диария, препоръчват от Майо клиник. Тези признаци и симптоми са общи за редица състояния, така че лекарят може да препоръча конкретни изследвания за определяне на причината.

Причини

Защо се появява диария, свързана с антибиотици, не е напълно изяснено, казват специалистите от Майо клиник. Смята се, че тя се развива, когато антибактериалните лекарства нарушават баланса на добри и лоши бактерии в стомашно-чревния тракт.

Почти всички антибиотици могат да причинят диария, но най-често това са цефалоспорини, пеницилините (амоксицилин, ампицилин), казват от Майо клиник. Едно от най-често срещаните

усложнения

при всеки тип диария е изключителната загуба на течности и електролити (обезводняването). Тежката дехидратация може да бъде животозастрашаваща. Признаците и симптомите включват сухота в устата, силна жажда, малко или никакво уриниране и слабост.

За да предотвратите диария, свързана с антибиотици, преди всичко приемайте тези лекарства само когато е необходимо и когато лекарят е предписал. Уведомете вашия лекар, ако преди сте имали диария, свързана с антибиотици - това може да бъде риск за проява на състоянието и при следващ прием на антибиотик.

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ