22 Февруари 2019петък06:10 ч.

Здраве

Антибиотично свързана диария

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 761

Антибиотично свързаната диария може да получи човек след приемане на лекарства, използвани за лечение на бактериални инфекции (антибиотици). Свързана е с воднисти изпражнения три или повече пъти на ден, обясняват специалист от Майо клиник (Mayo Clinic). По думите им тя е лека, не изисква лечение и преминава няколко дни след приключване на приема на антибиотика. Но по-сериозната с по-чести изхождания асоциирана с антибиотици диария, изисква консултация с лекар. Това може да спре приема на антибиотика или да го смени с друг. 

Обикновено антибиотично свързаната диария се проявява около седмица, след като пациентът е започнал приема на антибиотик. Понякога обаче диария и други симптоми не се появяват до дни или дори седмици, след като сте завършили лечението с антибиотици.

Незабавно се обадете на вашия лекар, ако имате сериозни признаци и симптоми на антибиотично свързана диария, препоръчват от Майо клиник. Тези признаци и симптоми са общи за редица състояния, така че лекарят може да препоръча конкретни изследвания за определяне на причината.

Причини

Защо се появява диария, свързана с антибиотици, не е напълно изяснено, казват специалистите от Майо клиник. Смята се, че тя се развива, когато антибактериалните лекарства нарушават баланса на добри и лоши бактерии в стомашно-чревния тракт.

Почти всички антибиотици могат да причинят диария, но най-често това са цефалоспорини, пеницилините (амоксицилин, ампицилин), казват от Майо клиник. Едно от най-често срещаните

усложнения

при всеки тип диария е изключителната загуба на течности и електролити (обезводняването). Тежката дехидратация може да бъде животозастрашаваща. Признаците и симптомите включват сухота в устата, силна жажда, малко или никакво уриниране и слабост.

За да предотвратите диария, свързана с антибиотици, преди всичко приемайте тези лекарства само когато е необходимо и когато лекарят е предписал. Уведомете вашия лекар, ако преди сте имали диария, свързана с антибиотици - това може да бъде риск за проява на състоянието и при следващ прием на антибиотик.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37