22 Септември 2021сряда11:44 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

На фокус

Англия и Съединението

Какво пише за българите в една английска книга, издадена през септември 1885 г., и защо Русия е изтеглила офицерите си от нашата армия

/ брой: 206

автор:Никола Филипов

visibility 3927

Като изписах в Гугъл заглавието на английската ми книга "Българите из Лондон", между появилите се страници случайно открих неизвестна английска книга "Българите такива, каквито са".  Издадена е в Лондон през септември 1885 г. от английска патриотична организация.
Разбира се, заглавието ме заинтригува и отидох в библиотеката да си я поръчам за прочит. Там, след неколкоминутно боравене с компютъра ме информираха, че от тази книга са запазени всичко на всичко четири екземпляра в четири научни библиотеки. И единственият вариант е да отида в отдела за редки книги в най-голямата (общо 170 милиона единици) библиотека в света - Британската.
 Аз съм клиент на тази библиотека и писах дори статия за изложбата й, в която има три средновековни български четвероевангелия. Заявих книгата и според наредбата трябваше да ми я доставят до три дни. След седмица обаче книгата още я нямаше и служителят предположи, че някъде се ползва от научни работници.
Ангажирах българка, работеща в тази библиотека. Учудването ни бе голямо, че в течение на месец и тя не можа да се докопа. След две-три поръчки и почти тримесечно чакане получих имейл, че книгата е доставена

в читалнята за редки екземпляри

В тази библиотека се влиза като в самолет - проверки и сканирания още на входа. В читалнята - още проверки и няколко наблюдатели. Можеш да внесеш само молив и бели листове, нищо друго! А погледът ми установи, че и всяко читателско място се записва от видеокамерите от три-четири различни ъгъла на наблюдение.
  Още от първите страници разбрах, че книгата е уникална. Бях проверил, че в България никой не знае за съществуването й. Разбрах, че след като са ми я доставили, могат да я задържат в читалнята цял месец. Вероятно затова съм чакал реда си два-три месеца, защото някои са правили проучвания какви сме ние, българите. Тъй като това бе времето на медийната кампания срещу идването на още българи в Кралството. 
  Аз обаче помолих за копие. Информираха ме, че повечето редки книги са забранени за копиране. На следващия ден с радост научих, че тя не влизала в списъка на забранените. Но можело само за свои изследвания, без да я размножавам. За което подписах декларация. Платих предварително сума, десетина пъти по-висока от обичайно копиране, и получих електронно копие, на което на всяка страница фигурират като воден знак думите "Британска библиотека".
И така, поставеното ми на флашка фотокопие принтирах в три екземпляра и дарих едно на Националната библиотека "Кирил и Методий" в София, второто - на Пловдивската библиотека "Иван Вазов", и едно си оставих за мен. Въпреки декларацията.
 С какво е толкова интересна тази книга, какво пише за българите там?
 Оказа се, че книгата е отпечатана в огромен тираж само седмица след Съединението на Княжество България с Източна Румелия и целта е била да информира или, ако искаме да бъдем по-точни - да дезинформира населението и да го подготви психологически за евентуална нова "Кримска война" (цяла Европа срещу Русия). Макар че е издадена от Патриотична организация, тя

отразява официалната политика на Англия по българския въпрос

от средата на ХІХ век и до Съединението. Включвана е сетне и в сборник от важни за английската политика документи. Тази книга най-после ми обясни защо Русия е изтеглила офицерския състав от българската армия при обявяване на Сръбско-българската война.
  Съединението на Княжество България с Източна Румелия е предизвикало огромна тревога в Британската империя. Както винаги, вдигнал се шум, че и това е дело на руския царски двор, който постепенно се стремял да постигне Санстефанска България с излаз на Егея.
 Първата страница на книгата започва с едно огромно заглавие: "ИСТИНАТА ЗА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ"!?! И първото изречение гласи, че революцията в Източна Румелия (Съединението) застрашително подновява целия източен въпрос!
 Внушава се, че към коренното гръцко население между VІ до ХV век по тези земи се заселили някои варварски племена, между които и диваците - българи. Тия дивашки племена взаимно се изтребвали, докато в ХІV и ХV век дошли турците и въдворили ред и порядък в региона.
Подчертава се, че турците са добре управляваща раса, но направили

голяма грешка, че не форсирали потурчването на завареното местно население

Вследствие на това през последния ХІХ век руски емисари развили сепаратистко движение сред родствените им славяно-българи, организирали и въстание, докато накрая след брутална война им създали и държава.
  Интересно е твърдението, една пропагандната лъжа, че под покровителството на генерал Гурко диваците-българи изклали, избесили и живи изгорили над един милион гърци и турци, за да може българите да добият превес по тези земи.
В края на войната Русия се опита да изгради една Велика България..." - пише в книжката. Но Англия не позволила, защото "Гърция има законното основание да наследи турската власт южно от Стара планина" (цитат). Впрочем в Гърция и сега смятат, че Източна Румелия е била втора гръцка държава и има клубове "Източна Румелия", на чиито стени виси нейната карта.
 "Тук жизнено най-важният въпрос е да не се допусне Русия да стъпи в Константинопол. Англия много добре знае това. Неслучайно похарчихме 100 милиона лири и 50 000 човешки живота през 1854 г. (в Кримската война), за да я спрем!"
  Тук искам да допълня, че в много английски източници пише, че ако не е била намесата на Англия в Кримската война, Русия щяла да освободи България още тогава - четвърт век по-рано. В Добруджа се били разположили превантивно английски войски, край Варна били изградени военнополеви болници.
  Цялата въпросна английска книга "Българите такива каквито са" възхвалява гърци и турци и внушава, че "ако се налага някой да измести турците между Стара планина и Егейско море - то това трябва да са гърците и в никакъв случай българите!" "Гърците са наши приятели и по инстинкт, и по традиция, и по интереси!" - твърди книжлето.
Иска ми се да прокоментирам следния цитат от книгата:

"Гърците са много по-висша раса в сравнение с българите

и ще третират по-справедливо от тях мюсюлманите!" Всеки знае как се третират мюсюлманите в днешна Гърция и как - в България! Само един факт бих споменал: докато в България никнат като гъби нови и нови джамии, то в Гърция джамия може да се разруши (ако някъде е останала), но не и да се построи нова такава. А от опит знам, че там държавна работа на друговерци не дават и правата им са съвсем ограничени...
  Едва по време на Балканските войни депутатите братя Чарлз и Ноел Бъкстон, след продължителна обиколка, срещи и разговори с обикновени хора установяват истината и декларират в английския парламент, че на Балканите най-толерантни към друговерците и съседите си са българите, а не гърците.
  От разглежданата тук английска книга става ясно, че Великобритания вдига в тревога цяла Европа. Тогава тя е най-мощната империя в света и като такава предупреждава Русия, че ако одобри това Съединение и остави руските офицери, то срещу нея ще воюва заедно цяла Европа. При опасността да се загуби дори допуснатото по размери Княжество България, какви други варианти са оставали на Русия, освен да изтегли офицерите си и да оголи войската ни срещу насъскваната Сърбия?
 Героизмът на българските войници обаче, всеотдайността на капитаните и сержантите, ентусиазмът на целия народ от двете страни на Стара планина не остават скрити за многобройните кореспонденти и наблюдатели от цял свят. В крайна сметка Западна Европа се убеждава, че това Съединение не е дело на царските руски емисари, а стремеж за частично обединение на народа ни и го признава като свършен факт!
                       


Тази карта на "гръцката провинция Източна Румелия" снимах в едноименния клуб в град Гумендже, Егейска Македония (днес Гумениса в Гърция)


Един от разделите на книгата е озаглавен: "Гърците, а не славяните, трябва да са наследници на турците"

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 307

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 181

Моите песни

visibility 425

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 713

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 977

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 527

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ