27 Февруари 2021събота18:28 ч.

Андрей Янев поднася цветя "От градините на императора"

Изложба на известния художник представя столичната галерия "Контраст"

/ брой: 37

автор:Аксиния Джурова

visibility 373

През 2019 г. Андрей Янев участва в Осмото биенале на изкуството в Пекин с картината "От един прозорец", смайваща за акварелната техника със своите размери (140 х 125 см) дори за китайците. За нашите любители на изкуството обаче, които познават естетските акварели на художника, уловили тишината на времето, от изложбите му, посветени на Света гора, недостижимия хоризонт и морето, този избор не е случаен.

През февруари 2020 г., в разгара на коронавирусната епидемия в Китай, Андрей Янев получава отново покана от организаторите и екипа на Биеналето за участие в интернет-конкурс-изложба с впечатляващото заглавие "Любовта може да победи вирус".

Какво е отнесъл Андрей при посещението си в Китай през 2019 г. от Градините на императора в Забранения град и северните езера, за да направи серията акварели, посветени на Китай и специално забележителната творба "Влюбени лотоси", картина, която ще видим сега за първи път в изложбата в галерия "Контраст" и избрана от 240 участници от цял свят, след прецизна селекция от кураторския екип, измежду 36 творби, отразяващи най-добре темата. 

Защо това крехко, цъфтящо за кратко време цвете - лотосът, е акцентът в изложбата, при многообразието от цветя в Градините на императора?

Както е добре известно, в Китай, още до разпространението на будизма, лотосът се е възприемал като свещено растение. От цветовете му се раждат боговете и изключителните хора на света. То се е свързвало със съзидателната сила, с мястото, където се създава животът. И оттук, с плодородието, безсмъртието, възкресението за вечен живот и духовна чистота. Появата на лотоса се е считала и като предвестие за рождеството на Буда, т.е. на Благовещението. И не само това - в изкуството на Изтока, в западното небе, символизиращо Рая, е имало езеро, където са растели лотосите, като всеки от тях се е съотнасял с душата на умрелия.

В будизма, с появата на лотоса се свързва и началото на новата космическа ера. Какво иска да ни каже Андрей Янев с тази изложба в травматичното време, в което живеем днес? В картините му, наред с лилиите, жасмина и ружата, се акцентира именно върху лотоса. И не само това. Акварелите му, облени в светоносни цветове, напомнят за египетската космогония, при която лъчите на слънцето, осветило земята, пребивавала преди това в мрак, излизат от разцъфналия лотосов цвят. Дали художникът не ни напомня за крехкостта на човешкия път, подобен на лотоса?

Каквито и мисли, и инвенции да са породили тези картини - изящни, съзерцателни, облени в светлина, те са като съживителен въздух, който може да ни помогне да уловим краткотрайния миг, в който на хората се разкрива Истината за живота, защото е толкова лесно да изпуснем мига, в който "Любовта побеждава вируса...".

Изложбата на Андрей Янев в галерия "Контраст" (ул. "Цар Самуил" 49) може да се разгледа до 12 март. Куратор е проф. Аксиния Джурова

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ