18 Юни 2021петък21:05 ч.

Избори

Анастас Попдимитров: Възраждането на Северозапада ще е моята кауза

Само БСП предлага мерки за преодоляване на демографския срив в нашия край, категоричен е водачът на листата на "БСП за България" във Враца

/ брой: 63

автор:Юлия Кулинска

visibility 2397

АНАСТАС ПОПДИМИТРОВ е роден през 1958 г. Творческата му биография започва през 1982 г. след дипломирането му в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" като актьор в Шуменския театър. От 1986 г. е на работа в Драматично-кукления театър във Враца. В периода 1999-2003 г. е и зам.-кмет на общината. От есента на 2010 г. е председател на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК). От 1995 г. до момента е директор на Драматично-кукления театър във Враца. Народен представител в 44-тото НС. Владее руски и френски език.

"Културата на един народ е гаранция за неговата национална идентичност, а не както е в момента - стока за продан на пазара"

- Г-н Попдимитров, какви ще са основните ви ангажименти в следващия парламент като народен представител от Врачанска област?

- Северозападна България е сред най-бедните региони в страната. Българската социалистическа партия представи целенасочена инвестиционна програма - законопроект за създаване на Държавен фонд за устойчиво развитие на тази част от страната ни, чрез който ще се осигурят работа, доходи и перспектива за развитие на този красив, но обезлюден, край на България. Това обаче би могло да стане единствено с промяна на корумпирания модел на управление в държавата, за да получат хората обратно свободата да определят сами начина си на живот. Днес настоящето и бъдещето им зависи от едноличното и тоталитарно мнение на Бойко Борисов.

Малкият и средният бизнес в региона са подложени на държавен рекет от правителството. Ето защо ще търся възможности за освобождаването им от задушаващата ги примка на ГЕРБ.

БСП предлага редица мерки за преодоляване на демографския срив в този процъфтяващ някога край на България. Моя грижа ще е правителството да предостави повече средства за отглеждане на дете и след това детето да бъде обучавано в качествена, а не в днешната хаотична, образователна система. Предлагаме откриване на филиал на висше учебно заведение, в който да се подготвят специалисти за местната икономика. Това е един от пътищата за спиране на демографския срив и обезлюдяване на региона.

Възраждането на Северозапада ще бъде моята кауза.

- Какви са основните проблеми на жителите на региона и как могат да бъдат решени те?

- Големият проблем на Северозапада е необходимостта от квалифицирани кадри. Доколкото ги имаше в последните десетина години, поради липсата на работа и достойно заплащане на труда им, те потърсиха спасение в чужбина или в други региони на страната. Държавата забрави Северозападна България, управлението на Бойко Борисов унищожи авторитета на институциите и без грижа от тяхна страна и без нужното финансиране регионът зае последното място във всички европейски класации.

Необходима е решителна промяна на селскостопанската политика, като чрез използване на европейските фондове се промени структурата на земеделските стопанства. Край реките и съществуващите язовири трябва да се възстановят зеленчуковите и овощните градини. Регионът разполага с плодородна земя и добри климатични условия.

България днес е с най-болното население в Европейския съюз, тя е най-бързо топящата се нация. Болниците в страната са търговски дружества, а лечебните заведения в Северозапада са на "командно дишане". Здравната криза в момента е най-голямото престъпление на това правителство - платени са милиони за ваксини, а ваксини в Северозапада няма достатъчно. И още - ще настоявам четирите общински болници в малките градове от региона да са със статут на лечебни заведения, а не търговски дружества. Особено необходимо е да се възстановят лекарските кабинети в училищата и да се извършва задължителна профилактика на децата.

Левицата настоява, а аз ще се боря за това, да се осигурят 5 процента от брутния вътрешен продукт за образование и 1 процент - за култура. Ще изисквам и нормална работа с талантливите деца чрез извънкласни форми. Наред с това ще пледирам детските градини и ясли да бъдат безплатни, както и да се преизчислят пенсиите на всички възрастни хора, за да се увеличат те с 20 до 30 процента.  

- Грижи ли се достатъчно държавата за българските творци? Какви ще са вашите инициативи в това отношение?

- Културата не е стока и също като здравеопазването трябва да се промени моделът на управлението и финансирането й. Ролята на държавата в подпомагането на културните институции трябва да бъде не в подпомагане на развлекателната индустрия, а в създаването на качествен културен продукт. В държавата няма управленска стратегия за развитие на културата, но пък имаме една от най-бюрократичните системи за управление в цяла Европа. Необходимо е да се подпомогне финансирането на проекти, защото в момента нямаме визия за държавна културна политика.

Културата на един народ е гаранция за неговата национална идентичност и национална сигурност, а не както е в момента - стока за продан на пазара.   

- Защо БСП трябва да победи на тези избори? Готова ли е левицата да управлява?

- Лисата на здравно и лекарско обслужване, липсата на възможности за препитание, неовладяната битова престъпност и кражбите - това е реалната картина в селата и малките градове на областта. Ние ще искаме Северозападът да възстанови възможностите, които имаше до 1989 г. Ще искаме да се стимулира земеделското производство, осигуряващо трудова заетост и допълнителни доходи на населението, като ще подкрепяме фамилните малки и средни животновъдни ферми и земеделски стопанства. За това в областта има всички условия.

Ние ще искаме да се възстанови структурата на здравната система на регионален принцип, решително да се възстанови транспортната система, която да дава възможност на хората от малките населени места за достъп до областния център. Пътят Е 79 от Видин за София "се строи" повече от 12 години, а едва сега, предизборно, ГЕРБ започнаха неговото изграждане.

Категорично ще работим за промени в образователната система. В тази област имаше елитни училища, които подготвяха десетки кадри за промишлеността. Днес те не съществуват.   

- Какви са вашите послания към избирателите? Защо трябва да гласуват за кандидатите на левицата?

- Защото това е единствената партия, която предлага добре разработена и обсъждана в цялата страна програма за управление. Програма, която показва пътя, по който може да се излезе от статуквото, което ни отдалечава от напредналите страни, въпреки средствата, които получаваме по линия на европейските програми.

С последните си решения правителството на Борисов демонстрира категорично желание хората да не стигнат до урните на 4 април. След чутовния провал на противоепидемичните мерки, след скандала с ваксините това правителство умишлено се опитва да създава паника и страх у населението, което неминуемо би довело до ниска избирателна активност, а с това - и до затвърдяване на порочния модел на управление на България от последните 10-11 години. Решението е само едно: Масово излизане на населението, за да упражни конституционното си право на вот, без да се страхува за здравето си, при спазване на мерките.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ