28 Ноември 2022понеделник17:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°. Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°.

Изоставена бронирана машина, паркирана до къща в село Яхидне, 17 април 2022 г. © 2022 Belkis Wille/Human Rights Watch

"Амнести Интернешънъл": Украинската армия използва училища и болници за бази и застрашава цивилните

Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, твърдят правозащитниците

автор:Дума

visibility 182

Международната организация за защита на правата на човека "Амнести Интернешънъл" обвинява украинските въоръжени сили, че изграждат военни бази в цивилни обекти и изстрелват ракети в близост до жилищни райони. Това включва училища и болници.

Доклад с подобно съдържание публикува на 21 юли 2022 г. и друга правозащитна организация - Human Rights Watch

Изводите и в двата доклада са, че Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни.

"Подобни тактики нарушават международното хуманитарно право и застрашават цивилното население, като превръщат цивилни обекти във военни цели", пише в доклада на "Амнести Интернешънъл".

Последвалите руски удари по населените места, където са били разположени украинските сили са довели до смъртта на цивилни граждани и разрушаване на гражданска инфраструктура, твърдят правозащитниците.

В доклада на "Амнести Интернешънъл" още пише:

Украинските сили са излагали на опасност цивилни, като са създали бази и оперираха с оръжейни системи в населени жилищни райони, включително в училища и болници, заяви днес Amnesty International.

Такива тактики нарушават международното хуманитарно право и застрашават цивилните, тъй като превръщат цивилни обекти във военни цели. Последвалите руски удари в населените райони са убили цивилни и са разрушили гражданска инфраструктура.

„Ние документирахме модел на украински сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони“, каза Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International.

„Това, че са в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от спазването на международното хуманитарно право.“

Не всяка руска атака, документирана от Амнести Интернешънъл, обаче следва този модел. В някои други места, в които Amnesty International стигна до заключението, че Русия е извършила военни престъпления, включително в някои райони на град Харков, организацията не откри доказателства за украински сили, разположени в цивилни райони, които са атакувани от руската армия.

Между април и юли изследователите на Amnesty International са прекарали няколко седмици в разследване на руските удари  в регионите Харков, Донбас и Николаев. Организацията инспектира ударени обекти; интервюира оцелели, свидетели и роднини на жертви на нападения; и извърши дистанционно наблюдение и анализ на оръжия.

По време на тези разследвания изследователите откриха доказателства, че украинските сили нанасят удари от населени жилищни райони, както и че се базират в цивилни сгради в 19 града и села в регионите. Лабораторията за кризисни доказателства на организацията анализира сателитни изображения, за да потвърди допълнително някои от тези инциденти.

Повечето жилищни райони, където се намираха войниците, бяха на километри от фронтовите линии. Налични са жизнеспособни алтернативи, които не биха застрашили цивилните – като военни бази или гъсто залесени райони наблизо, или други структури, по-далеч от жилищните райони. В случаите, които е документирала, Amnesty International не знае, дали украинските военни, които са се намирали в цивилни структури в жилищни райони, са поискали или са помогнали на цивилни да се евакуират от близките сгради, пропускайки възможността да се вземат всички възможни предпазни мерки за защита на цивилните.

Оцелели и свидетели на руските удари в регионите на Донбас, Харков и Николаев казаха на изследователи на Amnesty International, че украинските военни са действали близо до домовете им по време на ударите, излагайки районите на ответен огън от руските сили. Изследователите на Amnesty International станаха свидетели на подобно поведение на много места.

Международното хуманитарно право изисква всички страни в конфликта да избягват локализирането, до максималната възможна степен, на военни цели в рамките на или близо до гъсто населени райони. Други задължения за защита на цивилни от последиците от атаките включват евакуация на цивилни от околностите на военни цели и ефективно предупреждение за атаки, които могат да засегнат цивилното население. В доклада се посочва, че такива усилия от страна на украинските военни не са правени.

Майката на 50-годишен мъж, убит при ракетна атака на 10 юни в село южно от Николаев, каза пред Amnesty International: „Военните отсядаха в къща до нашия дом и синът ми често носеше храна на войниците. Няколко пъти го молех да стои далеч от там, защото се страхувах за безопасността му. Онзи следобед, когато стана удара, синът ми беше в двора на дома ни, а аз бях в къщата. Убит е на място. Тялото му беше разкъсано на парчета. Домът ни беше частично разрушен.“ Изследователи на Amnesty International откриха военно оборудване и униформи в съседната къща.

Микола, който живее в многоетажна сграда в квартал на Лисичанск (Донбас), който многократно е бил поразяван от руски атаки, които убиха поне един възрастен мъж, каза пред Amnesty International: „Не разбирам защо нашите военни стрелят от градовете и не от терена.”

Друг жител, 50-годишен мъж, каза: „Определено има военна дейност в квартала. Когато има огън към руските позиции, ние чуваме ответен огън след това. Изследователите на Amnesty International станаха свидетели на войници, използващи жилищна сграда на около 20 метра от входа на подземно убежище, използвано от жителите, където по-възрастният мъж е бил убит.

В началото на юли земеделски работник беше ранен, когато руските сили удариха селскостопански склад в района на Николаев. Часове след удара изследователите на Amnesty International станаха свидетели на присъствието на украински военен персонал и превозни средства в зоната за съхранение на зърно и свидетели потвърдиха, че военните са използвали склада, разположен срещу пътя от ферма, където живеят и работят цивилни.

Докато изследователи на Amnesty International са проучвали щетите по жилищни и съседни обществени сгради в Харков и в села в Донбас и източно от Николаев, те са чули огън от украински военни позиции наблизо.

В Бахмут няколко жители казаха на Amnesty International, че украинските военни са използвали сграда, намираща се едва на 20 метра от другата страна на улицата от висок жилищен блок. На 18 май руска ракета удари предната част на сградата, разрушавайки частично пет апартамента и повреждайки близките сгради. Катерина, жителка, която оцеля след удара, каза: „Не разбрах какво се случи. [Имаше] счупени прозорци и много прах в дома ми… Останах тук, защото майка ми не искаше да си тръгва. Тя има здравословни проблеми.”

Трима жители казаха на Amnesty International, че преди удара украинските сили са използвали сграда отсреща на бомбардираната сграда и че два военни камиона са били паркирани пред друга къща, която е била повредена при удара на ракетата. Изследователите на Amnesty International откриха признаци на военно присъствие в и извън сградата, включително чували с пясък и черни пластмасови листове, покриващи прозорците, както и ново произведено в САЩ оборудване за първа помощ при травми.

„Нямаме думата какво правят военните, но ние плащаме цената“, каза пред Amnesty International жител, чийто дом също беше повреден при удара.

 

Военни бази в болници

 

Изследователи на Amnesty International станаха свидетели на това, че украинските сили използват болниците като  де факто  военни бази на пет места. В два града десетки войници почиват, обикалят и се хранят в болниците. В друг град войници стреляха близо до болницата.

Руски въздушен удар на 28 април рани двама служители в медицинска лаборатория в предградие на Харков, след като украинските сили са създали база в комплекса.

Използването на болници за военни цели е явно нарушение на международното хуманитарно право.

 

Военни бази в училища

 

Украинската армия редовно е разполагала бази в училища в градове и села в Донбас и в района на Николаев. Училищата са затворени за ученици от началото на конфликта, но в повечето случаи сградите са разположени близо до населени цивилни квартали и жилищни сгради.

В 22 от 29 посетени училища изследователите на Amnesty International или откриха войници, използващи помещенията, или откриха доказателства за настоящи или предишни военни дейност – включително наличието на военно облекло, изхвърлени боеприпаси, пакети с армейски дажби и военни превозни средства.

Руските сили са ударили много от училищата, използвани от украинските сили. В поне три града, след руската бомбардировка на училищата, украинските войници са се преместили в други училища наблизо, излагайки околните квартали на риск от подобни атаки.

В град източно от Одеса Амнести Интернешънъл стана свидетел как украински войници използват цивилни райони за настаняване и като места за разполагане на военна техника, включително базиране на бронирани превозни средства под дървета в чисто жилищни квартали и използване на две училища, разположени в гъсто населени жилищни райони. Руските удари близо до училищата убиха и раниха няколко цивилни между април и края на юни – включително дете и възрастна жена, убити при ракетна атака срещу дома им на 28 юни.

В Бахмут украинските сили са използвали сграда на университет като база, когато на 21 май е нанесен руски удар, при който според съобщенията са убити седем войници. Университетът е в непосредствена близост до висока жилищна сграда, която беше повредена при удара, заедно с други цивилни домове на около 50 метра. Изследователи на Amnesty International откриха останки от военна машина в двора на бомбардираната сграда на университета.

Международното хуманитарно право не забранява изрично на страните в конфликт да се базират в училища, които не са в учебен процес. Въпреки това, военните имат задължението да избягват използването на училища, които са близо до къщи или жилищни сгради, пълни с цивилни, излагайки живота им на риск, освен ако няма наложителна военна нужда. Ако го направят, те трябва да предупредят цивилните и, ако е необходимо, да им помогнат да се евакуират. Това не изглежда да се е случило в случаите, разгледани от Amnesty International.

Въоръжените конфликти сериозно възпрепятстват правото на децата на образование и военното използване на училищата може да доведе до разрушения, които допълнително лишават децата от това право след края на войната. Украйна е една от 114-те държави, които са подкрепили  Декларацията за безопасни училища , споразумение за защита на образованието по време на въоръжен конфликт, което  позволява на страните  да използват изоставени или евакуирани училища само когато няма друга алтернатива.

 

Безразборни атаки на руските сили

 

Много от руските удари, които Amnesty International документира през последните месеци, са били извършени с неточни оръжия, включително международно забранени  касетъчни боеприпаси, или с други оръжия с широка зона на поразяване. При други случаи са използвани управлявани оръжия с различни нива на точност; в някои случаи оръжията са били достатъчно прецизни, за да се насочат към точно определени обекти.

Практиката на украинската армия да разполага военни цели в населените райони по никакъв начин не оправдава безразборните руски атаки. Всички страни в конфликта трябва по всяко време да правят разлика между военни цели и граждански обекти и да вземат всички възможни предпазни мерки, включително при избора на оръжия, за да сведат до минимум щетите за цивилни. Безразборните атаки, които убиват или нараняват цивилни или нанасят щети на цивилни обекти, могат да се определят като военни престъпления.

„Украинското правителство трябва незабавно да гарантира, че ще разположи силите си далеч от населените райони или трябва да евакуира цивилни от районите, където действа армията. Военните никога не трябва да използват болници, за да участват във война, и трябва да използват училища или цивилни домове само като последна мярка, когато няма жизнеспособни алтернативи“, каза Агнес Каламар.

Amnesty International се свърза с украинското министерство на отбраната с резултатите от изследването на 29 юли 2022 г. Към момента на публикуването те все още не са отговорили.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

Нинова към напусналите БСП: Върнете се в партията

автор:Дума

visibility 435

Лекарите не искат да преговарят по предложения НРД

автор:Дума

visibility 213

Жители на Казичене на протест заради опасна пешеходна пътека

автор:Дума

visibility 205

София-област изпреварва столицата по заплати

автор:Дума

visibility 459

Производители на лавандула пред фалит

автор:Дума

visibility 467

Гърция намалява магистралните такси

автор:Дума

visibility 377

Птичи грип в Кипър

автор:Дума

visibility 493

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

автор:Корнелия Нинова

visibility 536

/ брой: 230

Най-възрастният партизанин у нас навърши 100 години

автор:Евгений Белий

visibility 756

/ брой: 230

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

автор:Нора Стоичкова

visibility 1779

/ брой: 229

Стига упражнения на гърба на левицата

автор:Александър Симов

visibility 1704

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ