16 Януари 2022неделя12:50 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

"Амнести Интернешънъл": Фармацевтичните компании нарушават правата на хората

/ брой: 183

автор:Дума

visibility

Шест от водещите производители на фармацевтични продукти в света са отговорни за масови нарушения на правата на човека, сочи доклад на международната неправителствена организация за правата на човека "Анмести интернешънъл".

"АстраЗенека", "БиоНТек", "Джонсън&Джонсън", "Модерна", "Новавакс" и "Пфайзер" отказаха да споделят технологиите за създаване на техните ваксини, не доставят ваксини срещу КОВИД-19 на бедните страни и продължават да стимулират складирането на лекарства в богатите държави. Правозащитници призоваха за радикална промяна на курса и прекратяване на "национализма на ваксините".

Лидерите на световния фармацевтичен пазар създадоха безпрецедентна криза с правата на човека заради доставката на ваксини срещу коронавирус. Шестте компании, посочени от Амнести, са включени в "Биг Фарма" - група от водещите фармацевтични компании в света, чиито годишни приходи надхвърлят 30-50 млрд. долара.

Според доклада на правозащитната организация поради неравномерното разпределение на ваксините и нежеланието на производителите им да си сътрудничат с хуманитарни програми, 

само 1% от населението на бедни страни е ваксинирано срещу коронавируса. 

Докато в богатите страни делът на напълно ваксинираните е достигнал 55%.

Друго твърдение на правозащитниците е, че всички тези фармацевтични компании отказват да премахнат ограниченията върху използването на интелектуална собственост по отношение на производството на ваксини - инициатива, инициирана от Световната здравна организация, Индия и Южна Африка. И шестте фармацевтични гиганта отказаха да участват в програми за увеличаване на глобалното предлагане чрез споделяне на знания и технологии за ваксините.

Неправителствената организация цитира някои факти за конкретни компании като доказателство за "ваксинен национализъм" и нарушения на правата на човека. Например, "Пфайзер" и "БиоНТек" са доставили девет пъти повече препарати срещу коронавирус само в Швеция, отколкото във всички страни с ниски доходи, взети заедно. "Модерна" никога не е доставяла нито една доза на бедните страни. Заедно с "Джонсън&Джонсън" те нямат планове поне до 2022 г. да участват в инициативата "КОВАКС", която е спонсорирана от СЗО програма, доставяща лекарства безплатно на най-нуждаещите се страни.

Някои членове на "Биг Фарма" продължават да складират ваксини за най-богатите страни в ЕС и САЩ. Всичко това доведе до това, че 79% от 5,76 милиарда инжекции са приложени в страни с висок среден доход. А бедните страни представляват само 0,3% от статистиката на ваксинираните. Най-тежко засегнатите страни са Африка, Латинска Америка, Азия.

"На фона на това огромно неравенство, "БиоНТек", "Модерна" и "Пфайзер" планират да генерират 130 милиарда долара до края на 2022 г. Печалбата никога не трябва да надделява над човешкия живот", казват от "Амнести Интернешънъл" и добавят, че настоящата ситуация води до десетки хиляди предотвратими смъртни случаи всеки ден.

За "Национализъм на ваксините" 

многократно говори и СЗО. Директорът на организацията твърди, че натрупването на дози от препаратите от развитите страни само изостря пандемията от КОВИД-19, като коронавирусът продължава активно да циркулира там, да мутира, да придобива по-агресивни форми и да се предава. По този начин усилията на богатите страни да ваксинират своите граждани се изравняват и пандемията се забавя./БГНЕС

  

  

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 473

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 558

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ