05 Август 2021четвъртък06:42 ч.

На фокус

Ами спрете да крадете!

Общинари плашат да закрият детски градини, а пръскат милиони за елементарни ремонти

/ брой: 81

автор:Светлана Велева

visibility 1343

Транспортната комисия към Столичния общински съвет даде зелена светлина за вдигане на цената на билетчето на 1,60 лв. Според зам.-кмета по транспорта Любомир Христов не цената на билета била водещата в новата тарифна политика, а новите карти. По-важно било, че въвеждат нови карти - и те доста по-скъпи. Но пък за бедния българин водещи са и цената, и удобството. Сякаш автобусите ни едни чисти, поддържани, стъклата се мият, подът се мете, седалките се чистят - като на Запад, защо да не вдигнат и цената на услугата? Освен това след 19.30 ч. повечето линии са вече на 30-40 минути, като междуградски транспорт, което е безумие за една столица, където много хора работят до късно. Тоест - срещу високата цена няма нищо адекватно насреща, съответно тя с нищо не е оправдана.
Само 70 000-80 000 лв. са събрани в последната година и половина от глоби, жалват се от градския транспорт. Ами като пътуват ромите гратис и никой не ги закача да ги глобява, и 60 хил. от глоби да се събират, пак ще е много. Не може изрядните пътници да плащат за неизрядните. А ако глобата за гратисчиите се вдигне от 100 на 200 лв., както се предлага, приходите от гратисчии съвсем ще паднат, просто защото доходите са ниски и хората масово нямат пари. По-скоро разправиите и бягството на хванати гратисчии ще ескалират.
Общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков отива още по-далеч в безумната поредица. Според него, ако цената на билета за градски транспорт стане 1,20 лв., а не 1,60 лв., както предложи Центърът за градска мобилност, тогава Столичната община ще трябва да покрие разликата от 40 ст. "В такъв случай може да се наложи да се затвори някоя детска градина или да се спре някой строеж!" Бюджетът бил един и трябвало да вземем пари отнякъде и да компенсираме финансовите разлики. А всъщност не е ли по-добре да затворим фабриката за лъжи и кражби?
Веднага давам идея. Вместо да се правят градинки за по 10 млн. лв., в които реалната себестойност на ремонта е не повече от 100 хил. лв., тези пари да се насочат към градския транспорт. И хем да се покрият дефицитите, хем да се вложи в поддръжка и чистота. Нека напомним - в края на 2015 г. стана ясно, че ремонтът пред НДК ще достигне космическите 17 млн. лв. Близо 12 млн. лв. европейски пари бяха изхарчени за козметичен ремонт на фонтаните, за осветление, подмяна на отделни счупени плочи, напоителна система и засаждане на дървета. Бяха отрязани здрави дървета и засадени млади фиданки, за да се симулира дейност. И всичко това за близо 12 млн. С такава сума кметът на с. Чавдар обнови цяло село, превръщайки го в швейцарско. Та вместо да плашите със закриване на детски градини, спрете да крадете така мащабно, бе господа общинари! И ще има за градски транспорт.
И нали все се сравняваме с европейците - в Англия билетчето е 2 паунда, а глобата 80 паунда (200 лв.), но минималният доход, на който са едва 4% от хората, е 16 лв. на час, при 2,20 лв. на час у нас. Тоест, съотнесена към дохода, цената на билетчето у нас трябва да бъде 80 ст.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ